قیمت کالا‌های اساسی سر به فلک کشید؛ شکر کیلویی ۷۰ هزار تومان!

اقتصاد ۲۴ . ۱۴۰۳/۸/۳،‏ ۹:۰۹


شکر یکی از مهم‌ترین کالا‌های اساسی است و نقش مهمی در سبد خرید خانواده‌های ایرانی و حتی برخی مشاغل دارد، در نتیجه بازار این محصول و قیمت شکر هم اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.


اقتصاد۲۴- در طول یک سال اخیر بازار این محصول نوسانات قیمتی متعددی را پشت سر گذاشته، اما حالا گمانه‌زنی‌هایی درباره افزایش مجدد قیمت شکر تا پایان سال مطرح شده است.

حال باید دید که علت این گمانه‌زنی‌ها چیست و چه تأثیری بر قدرت خرید مردم و برخی مشاغل دارد؟

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، طی یک مصاحبه تلویزیونی در شبکه تهران، درباره افزایش قیمت برخی کالا‌ها نظیر حبوبات، لبنیات، قند، شکر و ... به بحث پرداخت.

وی در این مصاحبه درباره سیاست بانک مرکزی درباره افزایش نرخ ارز نیمایی توسط بانک مرکزی عنوان کرد: درحال حاضر نرخ ارز نیمایی ۴۰ هزارتومان است و بانک مرکزی قصد دارد تا پایان سال این نرخ را به ۵۵ هزارتومان برساند. این اتفاق می‌تواند قیمت کالا‌های اساسی و سفره مردم را تحت تاثیر قرار دهد.

او افزود: به طور مثال در حال حاضر قند به قیمت ۴۸ هزارتومان به فروش می‌رسد. اما با سیاستی که بانک مرکزی در پیش گرفته و دولت هم از آن حمایت می‌کند، قیمت این محصول به ۸۰ هزار تومان می‌‎رسد. همچنین با ادامه این روند قیمت شکر هم به ۷۰ هزارتومان به ازای هر کیلوگرم افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: البته یک قیمت نسبی هم وجود دارد که سایر کالا‌ها به نسبت آن کالا رشد قیمت خواهند داشت. درباره افزایش قیمت قند و شکر، در صورت اجرای این سیاست قیمت کالا‌هایی نظیر شیرینی و شکلات هم افزایش می‌یابد و قیمت شیرینی از ۱۳۰ هزارتومان به ازای هر کیلوگرم به ۱۵۶ هزارتومان می‌رسد.

مسیر قیمت قند و شکر در یک سال اخیر

قیمت قند و شکر در طول یک سال اخیر نوسانات متعددی را پشت سر گذاشته است. خرداد ۱۴۰۲ بود که قیمت شکر سیر صعودی به خود گرفت و در آبان همان سال به دلیل توزیع مناسب شکر در بازار قیمت‌ها کاهش یافت. در اردیبهشت سال جاری قیمت‌ها مجدد روند صعودی به خود گرفت و با ۵۱ درصد رشد همراه بود.

راه‌اندازی سامانه بازارگاه به عاملی برای افزایش مجدد قیمت شکر تبدیل شد. زیرا از آنجایی که اتحادیه بنکداران محور اصلی توزیع کالا بود، در این سامانه دیده نشد. به دلیل نامشخص بودن تأمین شکر، قیمت شکر افزایش پیدا کرد.

در اوایل مهرماه سال جاری هم حسین فرهادی، سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی، اعلام کرد که اشتباه دولت در قیمت‌گذاری و عرضه این محصول باعث شده تا شکر با قیمتی بالا به دست مصرف‌کننده برسد.

غلام‌حسین بهمنی، دبیر پیشین انجمن کارفرمایی تصفیه‌کنندگان شکر هم درباره وضعیت بازار شکر عنوان کرد: وضعیت عرضه شکر در بازار مناسب است، اما به دلیل کاهش واردات، قیمت شکر سیر صعودی به خود گرفته است.

تأثیر افزایش قیمت شکر بر کالا‌ها و مشاغل

شکر یکی از کالا‌های اساسی است که افزایش و یا کاهش قیمت آن می‌تواند بر قیمت کالا‌ها و حتی مشاغل مختلف تأثیرگذار باشد. چراکه قیمت برخی کالا‌ها به صورت نسبی تعیین می‌شود. افزایش قیمت شکر منجر به رشد قیمت محصولاتی نظیر انواع کیک و شیرینی، شکلات و ... می‌شود. به دلیل این افزایش قیمت‌ها، از قدرت خرید مردم کاسته می‌شود و کارخانه‌ها تولید کیک و شکلات، شیرینی‌فروشی‌ها و ... تحت تأثیر قرار می‌گیرند و با کاهش تقاضا از سوی مردم مواجه می‌شوند.

راهکار حل این مشکلات چیست؟

یکی از راهکار‌هایی که برای این مشکل وجود دارد، تغییر سیاست‌های دولت و بانک مرکزی است. چراکه این سیاست‌ها نه‌تن‌ها به معیشت مردم و مشاغل کمکی نمی‌کند، بلکه به آن‌ها آسیب هم وارد می‌کند. همچنین باید به جای ارز دونرخی، ارز تک‌نرخی وجود داشته باشد. چراکه نظام ارز دو یا چند نرخی سال‌هاست که منسوخ شده است. با تغییر سیاست‌ها می‌توان به بهبود وضعیت معیشتی مردم امیدوار بود.

تجارت نیوز
مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.