کمک فنر گازی؛ مزایا و معایب کمک فنر گازی را بشناسید
دیدار نیوز . ۱۴۰۳/۸/۷، ۱۵:۰۷
یکی از مهمترین قطعات سیستم تعلیق خودرو که تعادل خودرو را برقرار میسازد کمک فنر است. کمک فنرهای خودرو در جذب ضربات ناشی از ناهمواریهای مسیر به فنرها یاری میرسانند تا آسایش سرنشینان خودرو بههم نریزد.
دیدارنیوز: یکی از مهمترین قطعات سیستم تعلیق خودرو که تعادل خودرو را برقرار میسازد کمک فنر است. کمک فنرهای خودرو در جذب ضربات ناشی از ناهمواریهای مسیر به فنرها یاری میرسانند تا آسایش سرنشینان خودرو بههم نریزد. اهمیت کمک فنر در سیستم تعلیق رانندگان را مجاب میکند که هنگام تعویض این قطعه همیشه بهدنبال مناسبترین محصول باشند و بهترین گزینه را انتخاب کنند. انواع مختلفی از کمک فنر خودرو در بازار لوازم یدکی موجود است که پرکاربردترینهایشان کمک فنر گازی و روغنی هستند. بعضیها بر این باورند که کمک فنر گازی بدون شک بهترین گزینه برای تمام خودروهاست، بعضیها هم میگویند کمک فنر گازی ضعفهایی دارد که به مزایایش نمیچربد. اگرچه کمک فنر گازی و روغنی از لحاظ مهندسی تفاوت آنچنانی با یکدیگر ندارند اما هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مقاله به بررسی تمام مزایا و معایب کمک فنر گازی میپردازیم و آن را با کمک فنر روغنی مقایسه میکنیم تا شما را در انتخاب بهترین نوع کمک فنر برای خودروتان یاری کنیم
کمک فنر دقیقا چیست؟
برای اینکه با روش کار کمک فنر در سیستم تعلیق خودرو آشنا شویم ابتدا باید ببینیم که فنر خودرو چهکاری انجام میدهد. فنرها قطعاتی هستند که بهخاطر انعطافی که دارند بازوبسته میشوند تا نوسانات ناشی از جاده را به خوبی به خود جذب کنند. این قطعات همچنین وزن اتاق خودرو را بر دوش خود تحمل میکنند و با فشار دادن چرخها به سمت جاده، تماس موثر لاستیک با سطح جاده را تضمین میکنند. خودروهای سواری معمولا ۲ فنر در چپ و راست سامانه تعلیق جلوی خودرو دارند و ۲ فنر در عقب. هنگامی که از روی یک دستانداز عبور میکنید فنرها تا جایی که تمام نیروی وارد شده را با بازوبسته شدن پیاپی به شکل گرما از سیستم خارج نکنند از کار نمیایستند. و این دقیقا همان جایی است که کمک فنر وارد عمل میشود. برای هر فنر خودرو یک کمک فنر وجود دارد که در عملکرد بهینه آن فنر جهت حفظ آسایش سرنشینان و تعادل خودرو تاثیر بسزایی دارد.
کمک فنر چگونه کار میکند؟
کمک فنر یا همان دمپر رواقع نوساناتی که فنر تحمل میکند را کنترل و مدیریت میکند. بدون کمک فنر، با عبور از روی هر ناهمواری در جاده، فنرهای خودرو همینطور به بازوبسته شدن خود ادامه میدهند تا تمام نیروی واردشده را از سیستم خارج کنند. اگر اینگونه بود با عبور از روی کوچکترین دستاندازها نیز خودروی شما به تکان خوردن ادامه میداد و تا زمانیکه ایست کامل نداشتید، از حرکتهای نوسانی باز نمیایستاد. کمک فنرها نیروی واردشده از این ضربات را به شکل کاملا بهینه دفع میکنند. در کمک فنر گازی و روغنی روند کار اینگونه است که ضربه وارد شده توسط یک پیستون که در یک سیال در محیطی بسته حرکت میکند به شکل گرما از سیستم خارج میشود. درواقع پیستون کمک فنر به آرامی در سیال فرومیرود و بعد بهآرامی نیز به حالت اولیهاش برمیگردد تا شما در کابین خودرو نوسانات را بهصورت کاملا تضعیف شده و خفیف احساس کنید.
آشنایی با کمک فنر گازی و جزییات آن
برای اینکه با نحوه کار کمک فنر گازی بهطور دقیق آشنا شویم باید ابتدا کمک فنر روغنی را بشناسیم و عملکردش را بررسی کنیم. زیرا این دو نوع کمک فنر از لحاظ مهندسی شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند.
کمک فنر روغنی
کمک فنرهای روغنی یا هیدرولیکی معمولیترین و سادهترین کمک فنرهای موجود در بازار هستند. پیستون کمک فنر روغنی در محفظهای پرشده از روغن حرکت میکند تا بتواند حرکات فنر را کنترل کرده و انرژی ورودی را به شکل گرما خارج کند. نیروی اعمال شده پیستون را در روغن فشار میدهد و روغن که جایی برای رفتن ندارد به اجبار آن را جذب میکند و بعد به آرامی پیستون را به حالت اولیهاش برمیگرداند. عملکرد این نوع کمک فنر قابل قبول است و میتواند تا اندازه خوبی آرامش سرنشینان را در دستاندازها حفظ کند. تنها مسالهای که برای کمک فنر هیدرولیکی وجود دارد این است که بهمرور زمان ممکن است حبابهایی در محفظه روغن آن ایجاد شود و به اصطلاح روغن کمک فنر کف کند. اما به هر حال از آنجایی که این نوع کمک فنر اقتصادیترین گزینه است بسیاری از رانندگان برای تعویض کمک فنر خودروشان به سمت این گزینه کشیده میشوند.
کمک فنر گازی
روش کار کمک فنر گازی یا هیدرواستاتیکی، به جز در یک نکته کاملا مشابه کمک فنر روغنی است. در این کمک فنر هم پیستون در یک محفظه روغن حرکت میکند تا انرژی جذب شده به شکل گرما دفع شود. اما کمک فنر گازی یک بخش اضافه دارد. در کنار محفظه روغن کمک فنرهای گازی محفظهای کوچک از گاز هم وجود دارد که معمولا با گازهایی مثل نیتروژن پر میشود. ترکیب گاز با روغن در این کمک فنر باعث میشود تا هم حرکت پیستون و عملکرد کمک فنر نرمتر باشد، و هم اینکه بهمرور زمان هیچ حبابی در روغن ایجاد نشود. عملکرد نرمتر و عمر مفید بیشتر این نوع کمک فنر آن را در بین رانندگان محبوب کرده و خیلیها به جای کمک فنر روغنی به سراغ این نوع کمک فنر برای خودروشان میروند.
مزایا و معایب کمک فنر گازی
برای اینکه تصمیم خود را برای انتخاب کمک فنر گازی نهایی کنید باید با مزایا و معایب کمک فنر گازی آشنایی داشته باشید. در این قسمت نقاط قوت و ضعف کمک فنر گازی را بهطور کامل بررسی میکنیم.
نقاط قوت کمک فنر گازی
یکی از مزایای اصلی این نوع کمک فنر، عملکرد بهتر آن در شرایط مختلف جادهای است. بهدلیل وجود گاز درون محفظه روغن، این کمک فنرها قادرند نوسانات را به طور موثرتری کنترل کنند و تجربه سواری نرمتری را فراهم آورند. همچنین، کمک فنرهای گازی معمولاً عمر طولانیتری دارند و در مقایسه با کمک فنرهای روغنی، کمتر دچار افت کیفیت میشوند. این ویژگیها باعث میشود که رانندگان بتوانند در سفرهای طولانی و شرایط جادهای چالشبرانگیز، احساس راحتی بیشتری داشته باشند.
نقاط ضعف کمک فنر گازی
یکی از این معایب کمک فنر گازی، قیمت بالاتر کمک آن نسبت به انواع دیگر کمک فنر است. این موضوع ممکن است برای برخی از رانندگان، به ویژه کسانی که به دنبال گزینههای اقتصادیتر هستند، نگرانکننده باشد. همچنین، در شرایط بسیار سرد، عملکرد این کمک فنرها ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد و کارایی آنها کاهش یابد. به علاوه، نصب و نگهداری این نوع کمک فنرها نیاز به تخصص بیشتری دارد و ممکن است در صورت خرابی، تعمیرات آنها پیچیدهتر باشد. یکی دیگر از چیزهایی که درباره نقاط ضعف کمک فنر گازی وجود دارد این است که تعدادی از رانندگان خودروهای سواری سبک مثل پراید، بر حسب تجربه معتقدند که بهخاطر وزن کم خودرو، کمک فنر روغنی عملکرد بهتری روی ماشینشان دارد تا کمک فنر گازی.
کلام آخر
اهمیت کمک فنر در حفظ برقراری تعادل خودرو توسط سیستم تعلیق بهقدری بالاست که رانندگان همیشه در انتخاب کمک فنر خودروشان وسواس بیشتری بهخرج میدهند. یکی از معیارهای اصلی در انتخاب کمک فنر خودرو نوع کمک فنر است. کمک فنرهای گازی و روغنی دو نوع از پرطرفدارترین کمک فنرهای خودرو هستند. در بررسی مزایا و معایب کمک فنر گازی در این مقاله دیدیم که این نوع کمک فنر با اینکه قیمت بالاتری دارد و تعمیرات آن سختتر است اما عملکرد نرمتری دارد و از پس دفع ضربات شدیدتری نسبت به کمک فنر روغنی برمیآید. همچنین طول عمر بالاتر کمک فنرهای گازی رانندگان را به سمت استفاده از آنها برای خودروشان میکشاند.
اخبار مشابه
کاربرد مخلوطهای گازی در صنایع مختلف
جماران . ۴ روز پیش
فنر بورس راه صعود را باز کرد (۶ آبان)
گسترش نیوز . ۴ روز پیش
راهنمای جامع انتخاب کمپرسور سردخانه
تحلیل بازار . ۱۰ روز پیش
از کجا بفهمیم جلوبندی خودرو خراب است؟
فرارو . ۱۰ روز پیش
فیلتر روغن کاغذی خودرو بهتر است یا فلزی؟
اقتصاد ۲۴ . ۱۵ روز پیش
فیلتر روغن کاغذی بهتر است یا فلزی؟
پدال . ۱۵ روز پیش