اقتصاد۲۴- اسفند سال قبل رئیسجمهوری وقت، سید ابراهیم رئیسی، در مراسم افتتاح و بهرهبرداری از ۱۵ طرح آب و برق در استان بوشهر اعلام کرد مشکل جیرهبندی آب در بوشهر حل شده است: «رفع مشکل آب شرب مردم بوشهر و پایان جیرهبندی آب در این استان از نتایج توجه دولت به رفع مشکلات ناشی از تنش آبی در کشور است.»
حالا خلاف اعلام دولت سیزدهم اهالی بوشهر میگویند فقط مشکل جیرهبندی آب در بوشهر حل نشده است بلکه در برخی از محلههای مرکز استان این مشکل تشدید شده است.
آب یک روز در میان
اهالی بوشهر میگویند علاوه بر اینکه طبق برنامه جیرهبندی یک روز در میان فقط چند ساعت آب وارد شبکه توزیع میشود، با هر بارندگی، حتی در نوبت، آب شربشان قطع میشود
«محمد» یکی از اهالی بوشهر است. او میگوید جیرهبندی آب در بوشهر ادامه دارد: «ما یک روز در میان آب داریم. درحقیقت اینطور است که در هر ۴۸ ساعت ما حدود ۶ تا ۱۲ فقط آب داریم. البته در این مورد به مردم اطلاعرسانی شده است. چندماه است که این مشکل تشدید شده است. بهویژه در محلههای جنوبی شهر بوشهر این مشکل بسیار شدید است. در محلههای مانند «تنگک» بندهخداها گاهی ناچار به خرید آب میشوند. به اداره آب هم مراجعه کردند و برایشان تانکر فرستادند. اما بقیه محلهها وضعیت آبشان اینطور است که میگویم.»
«مهدی» یکی دیگر از اهالی بوشهر است. او نیز گفتههای محمد در مورد آب را تأیید میکند و میگوید: «مسئله آب در بوشهر، یک مشکل قدیمی شده است و هر چقدر هم که برایش راهحل در نظر میگیرند، تمامی ندارد. مردم برنامه زندگیشان را براساس این جیرهبندی تنظیم میکنند. اما روزهایی هم میشود که طبق نوبت باید آب داشته باشیم، اما آب در شبکه نیست. یعنی جیرهبندی طبق نظم انجام نمیشود. این مشکل هم فقط مخصوص شهر بوشهر نیست. بلکه در استان عمومیت دارد. دشتستان هم بهشدت با مشکل آب روبهروست.»
«الهام بهروزی» از اهالی بوشهر و یکی از خبرنگاران محلی این شهر است. او نیز مانند همشهریانش تأیید میکند که جیرهبندی آب در بوشهر حدود هفت سال است که ادامه دارد و هیچوقت رفع نشده است: «روزهایی که بارندگی باشد آب کاملاً قطع است. در روزهای عادی و غیربارندگی یک روز درمیان آب داریم و در روزی که نوبت آب ما هم باشد، فقط بین ۵ تا ۶ ساعت آب وصل است. وضعیت آب تکذیبشدنی نیست. البته این را هم بگویم که خیلی تلاش کردند تا مشکل آب استان رفع شود، اما نشد.»
کمبود منابعِ آبی
بهروزی توضیح میدهد بوشهر استان کمآبی است که سفرههای آب زیرزمینی آن در وضعیت بحرانی قرار دارد: «خشکسالی و برداشت بیرویه برای کشاورزی مشکل آب را در استان ما تشدید کرده است. یعنی ما با محدودیت منابع آبی مواجهیم. از اواخر دولت دوازدهم طرحهای آبشیرینکن را مصوب و اجرا کردند که تعدادی هم فعال شده است. اما میزان مصرف ما بیشتر از آن چیزی است که آبشیرینکنها جوابگوی آن باشد. حجم آبشیرینکنها بهعلاوه آبی که از سمت استان فارس و کازرون وارد میشود و ورودی آب سد کوثر، به میزانی نیست که جوابگوی نیاز آبی استان باشد. واقعیت این است که دولت ناچار است آب را جیرهبندی کند.»
او باوجود اینکه فکر میکند دولت ناگزیر از جیرهبندی آب استان است، اما به این مسئله هم باور دارد که در این شرایط بغرنج، دولت باید سعی کند مشکل مردم را کاهش دهد: «در همین شرایط جیرهبندی اگر روزی بارندگی باشد و بهویژه بارندگی سیلابی باشد، حتی در نوبت آب هم، آب قطع میشود. در این چندروز هم همین اتفاق افتاد. بارندگی موجب شد نتوانند آب را تصفیه کنند، بنابراین ما آب نداشتیم. از آن طرف، نمیتوانیم درخواست احداث آبشیرینکنهای دیگری داشته باشیم. میدانید که از نظر محیطزیستی آب شیرینکنها برای خلیجفارس مشکلاتی را بهوجود میآورند. همین الان کشور امارات متحد عربی این مشکل را دارد.»
انکار چالش
مدیرعامل شرکت آبفای بوشهر مشکل جیرهبندی آب در مرکز استان را بهتمامی رد میکند و موضوع را در حد قطع قطع دو روزه آب عنوان میکند
با وجود گفتههای شهروندان بوشهری، مدیرعامل شرکت آبفای این استان کلاً مسئله را انکار میکند. پیامما در پیگیری از «ابوالحسن عالی» در مورد راهحلهای ممکن و اجرایی برای مسئله جیرهبندی آب در این شهر به جایی نمیرسد؛ چراکه عالی صورت مسئله را واقعی نمیداند. او به «پیامما» میگوید: «درحالحاضر هیچ مشکلی نداریم. جمعه گذشته سیلابی در منطقه کازرون رخ داد و بهمدت ۲۴ ساعت تولید آب در تصفیهخانه کازرون کاهش داشت. پیرو همین شرایط، تولید آبشیرینکنهای ما هم کاهش داشت. کمی تنش ایجاد شد، اما الحمدالله با پیگیریهای انجامشده این موضوع خیلی سریع رفع شد.»
او در مورد محله تنگک که اهالی متفقالقول میگویند خارج از برنامه جیرهبندی هم آب ندارد، مسئله را به انشعابهای غیرمجاز نسبت میدهد: «این موضوع فقط در همان یکی دو روز که سیلاب اتفاق افتاد ایجاد شد، وگرنه الان هیچ مشکلی نداریم. این محله پر از انشعابات غیرمجاز است. مردم شبانه لوله میکشند و آب میبرند در خانههایشان. آنجایی که شبکه استاندارد است مشکلی وجود ندارد، اما انشعابهای غیرمجاز حتماً نتوانستهاند آب تأمین کنند.»
هشدار رسانههای محلی
علاوهبر آنچه شهروندان بوشهر میگویند و آنچه مدیرعامل آبفا روایت میکند، تابستانی که گذشت رسانههای محلی بوشهر خبرها و گزارشهای متعددی از کارا نبودن طرحهای آبرسانی که دولت سیزدهم مدعی اجرای آنان بود، منتشر کرده بودند.
در یک نمونه وبسایت خبری «نسیم جنوب» نوشته بود: «دو سال از وعده پایان جیرهبندی آب در شهر بوشهر گذشت، ولی نهتنها پایان نیافت بلکه توزیع آب از هر ۴۸ ساعت ۸ ساعت به هر ۴۸ ساعت دو ساعت تقلیل یافت. سالهاست معضل جیرهبندی آب در مرکز استان بوشهر که تنها مرکزی در کشور است که در آن جیرهبندی صورت میگیرد، وجود دارد و طی این سالها وعدهها و شعارهای زیادی داده شد که متأسفانه هیچکدام بهدلایلی عملی نشد.»
این رسانه نوشته بود از سال ۱۴۰۰ اعضا و رئیس شورای شهر بوشهر مرتب این وعده را به شهروندان دادند که بهزودی جیرهبندی آب در شهر بوشهر پایان مییابد، اما هیچ اتفاقی نمیافتاد: «سال ۱۴۰۱ در سفر رئیسجمهور شهید به استان بوشهر ایشان در جمع مردم بوشهر رسماً اعلام نمودند که از امروز پایان جیرهبندی آب در شهر بوشهر اعلام میکنیم. این خبر موجب خوشحالی شهروندان شد، ولی حقیقت ماجرا چیز دیگری بود و درواقع شعاری بیش نبود؛ زیرا نهتنها جیرهبندی آب به پایان نرسید بلکه این روزها شاهد هستیم که هر دو روز دو ساعت آب در شهر توزیع میشود و برخی که نزدیک به خطوط اصلی هستند، قدری بیشتر. از معاون عمرانی استاندار گرفته تا مدیرعامل آبوفاضلاب استان و رئیس شورای شهر بوشهر که الحمدالله این مدت از این ستاد به آن ستاد میرفتند و شورای شهر را جولانگاه ستاد انتخاباتی کرده بودند، پاسخگو نیستند و گاهاً توجیهات غیرمقبولی ارائه میدهند. از نهادهای نظارت تقاضا داریم با عوامل کوتاهی نسبت به وعده عمومی و رسمی رئیسجمهوری شهید برخورد قاطعانهای داشته باشند.»