دو ماه مانده به جشنواره فیلم فجر همچنان این جشنواره دبیر ندارد و به جای هر خبر قطعی فقط نامهایی مطرح میشود، این بار منوچهر شاهسواری
همشهری آنلاین، شقایق عرفی نژاد: از اردیبهشت تا امروز که تنها دو ماه به زمان برگزاری بزرگترین رویداد سینمایی ایران مانده بحثهای زیادی در مورد دبیر این رویداد مطرح شده است و از روز گذشته هم در خبرهای غیررسمی از انتصاب منوچهر شاهسواری صحبت میشود.
ابتدا قرار بود مجتبی امینی که در دوره گذشته دبیر جشنواره فیلم بود، امسال هم همین سمت را داشته باشد، اما اردیبهشت ماه اعلام شد که مجتبی امینی دبیر این دوره جشنواره نیست و در حکمی محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی، با حفظ سمت به عنوان دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر معرفی شد. اما با تغییر دولت و به دنبال آن وزیر ارشاد، خزاعی هم دبیر این دوره باقی نماند. او در گفتوگویی که شهریور ماه با خبرآنلاین داشت، گفته بود نمیدانم دبیر جشنواره خواهم بود یا خیر. اما ۲۰ مهرماه و در جشنواره فیلم کودک اصفهان، او رسما اعلام کرد که از ریاست سازمان سینمایی خداحافظی کرده است. به این ترتیب مشخص شد که او دبیر جشنواره فیلم هم نخواهد بود. او در این مصاحبه گفته بود: «التبه من نیامده بودم که دبیر جشنواره فجر باشم، اما در سال پایانی با آقای اسماعیلی (وزیر ارشاد پیشین) به این نتیجه رسیدیم که دبیر دوره آخر جشنواره فجر در دولت سیزدهم من باشم. طبیعتا اگر رییس سازمان سینمایی نباشم باید دبیری جشنواره فجر را هم به رییس بعدی واگذار کنم تا آنها نیز برنامهریزی خودشان را داشته باشند.»
عذرخواهی وزیر ارشاد
اول آبان عباس صالحی، وزیر ارشاد، در حاشیه جشنواره فیلم کوتاه تهران، در باره دبیری جشنواره فجر که همچنان تکلیفش مشخص نیست، گفته بود به زمان نیاز است: «اجازه دهید کمی زمان بگذرد و آقای فریدزاده مستقر شوند و تصمیم لازم در این موضوع را بگیرند. شهریورماه که به وزارتخانه آمدم، وضعیت جاری را بررسی و با حدود ۴۰-۵۰ نفر از مدیران و معاونین دوره قبل گفتگو کردیم. از میانه شهریورماه وارد بررسی تغییرات و انتصابات شدیم. با تجربهای که از گذشته داشتم احساس کردم بهتر است که در گام نخست معاونین و مدیران حوزه ستادی را چینش کنیم؛ بر همین اساس چند معاون ستادی انتخاب شدند و سپس مدیران تخصصی را منتصب کردیم؛ قول دادن بودم که تا انتهای مهر این مسئله تعیین تکلیف میشود، اما استعلامات برای مشاغل حساس روند استعلام طولانی دارد و این روند با افزایش استعلامات طولانیتر هم شده است. علاوه بر این، تراکم استعلامها نیز بالا بوده و شرایط کشور هم از نظر منطقهای در وضعیت خاصی است و باید به مسئولان مربوط حق داد. تا به امروز معاونین مختلفی در وزارت ارشاد انتخاب شدند، چند مجموعه دیگری هم که باقی مانده، از جمله معاون هنری از ناحیه ما معرفی شدهاند، اما منتظر پاسخ استعلامات هستیم. با این حال، من بابت این موضوع باید عذرخواهی کنم.»
گمانهزنیها
در این مدت اسمهای مختلفی برای تصدی دبیری جشنواره فیلم مطرح شده است. حتی گفته شده بود ممکن است به دلیل کمبود وقت، رائد فریدزاده، رئیس سازمان سینمایی خودش دبیری این دوره از جشنواره را به عهده بگیرد. در کنار او اسمهایی مثل علیرضا تابش، محمد حمیدیمقدم، ابراهیم داروغهزاده، مهدی طباطبایینژاد و محمدمهدی عسگرپور هم مطرح شده بود که هیچکدام البته به این سمت انتخاب نشدند.
منوچهر شاهسواری، گزینه جدید
از روز گذشته از منوچهر شاهسواری هم به عنوان کاندید دبیری جشنواره اسم برده میشود و به شکل غیررسمیگفته شده رئیس سازمان سینمایی، منوچهر شاهسواری را در حکمی به این سمت انتخاب کرده است. هرچند این اخبار غیررسمی است اما رسانهها واکنشهای مثبتی به این انتخاب داشته اند و پیشبینی کرده اند با دبیری او اتفاقهای مهمی در جشنواره رخ دهد.
شاهسواری علاوه بر تهیهکنندگی فیلمهایی مثل مزار شریف، فصل بارانهای موسمی یک گزارش واقعی، مخمصه و ماه و خورشید پستهای اجرایی مهمی هم داشته است. او قائم مقام خانه سینما، عضو شورای اتحادیه تهیهکنندگان و توزیع کنندگان فیلم و رئیس شورای صنفی نمایش بوده و از سال ۹۵ تا سال ۱۴۰۱ هم به عنوان مدیرعامل خانهسینما فعالیت کرده است.