نگاه روندی این مزیت را دارد که تاثیر اقتصاد بر سایر موضوعات جامعه ایرانی و تاثیر گرفتن اقتصاد از آنها را بتوانیم در یک مجموعه تجزیه و تحلیل کنیم و همچنین پاسخ به چراهای وضعیت کنونی اقتصادی داشته باشیم. اکنونِ اقتصاد ما محصول تلاش ها و تصمیم گیری ها در دهه های گذشته است. امسال در این پروژه سال های 1394،1384،1374،1364،1354 از هر دهه انتخاب شده است.
در سال 1403، اقتصادنیوز در «نیمقرن با اقتصاد ایران» با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان تقدیم مخاطبان میشود.
10 آبان 1354؛ کار بنادر خرمشهر و شاهپور 24 ساعته میشود
کار گمرکات بنادر و راهآهن در دو بندر خرمشهر و شاهپور 24 ساعته شد و حقالعملکاران، بازرگانان و کامیونداران قول دادند که در تمام شبانهروز کار ترخیص و بارگیری و حملونقل را ادامه دهند.
این تصمیمات در جریان سفر مهندس رضا شایگان، معاون ترابری و وزارت راه و نماینده تامالاختیار دولت برای حل مشکلات تراکم کالا در بنادر جنوب کشور اتخاذ شد.
کمکهای وسیع اقتصادی ایران به ترکیه
مذاکرات شاهنشاه آریامهر و رئیس جمهوری ترکیه که از روز پنجشنبه صبح آغاز شد از بازتاب وسیعی در مطبوعات و رادیو تلویزیون های ترکیه برخوردار بوده و کلیه محافل سیاسی این کشور درباره نتایج احتمالی این گفتوگوها بحث و گفتوگو میکند، به نظر میرسد که گفتوگوهای رهبران دو کشور براساس اعطای کمکهای وسیع اقتصادی و اعتبارات مالی وسیله ایران به ترکیه قرار داشته باشد.
وزارت خارجه ترکیه اعلام کرد در گفتوگوهای شاهنشاه آریامهر و حضرت رئیسجمهوری ترکیه، موافقتنامه همکاری فنی و اقتصادی ایران و ترکیه که در جریان سفر «کروتورک» به ایران به امضا رسید مورد بررسی قرار میگیرد.
روزنامه «هندلزبلات» در شماره دیروز خود نوشت، کمیسیون اقتصادی ایران و ترکیه توافق کردهاند که ایران مبلغ 1.2 میلیارد دلار اعتبار در اختیار ترکیه قرار دهد.
به این ترتیب، اولین گام در همکاریهای اقتصادی و فناوری دو کشور برداشته شد.
10 آبان 1374؛ تاکید بر استفاده بهینه از ذخایر نفت و گاز برای تقویت بنیه – اقتصادی کشور
مجمع عمومی شرکتهای ملی نفت، گاز و صنایع پتروشیمی به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل شد.
رئیسجمهور در این مجمع استفاده اصولیتر از ذخایر نفت و گاز کشور را برای ایجاد و تقویت بنیه صنعتی و مالی کشور مورد تاکید قرار دارد و گفت: با ادامه روند سرمایهگذاریهای لازم در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی باید از مزیتهای نسبی و ارزش افزوده فراوان این صنایع برای بهبود و توسعه اقتصادی کشور به طور مطلوب استفاده کرد.
10 آبان 1384؛ راه آهن ایران به عراق، سوریه و آسیای جنوب شرقی متصل میشود
شبکه ریلی ایران طی پنج سال آینده به عراق، سوریه، آسیای جنوب شرقی، اروپا و دریای مدیترانه متصل میشود.
محمد سعیدنژاد، مدیرعامل راه آهن جمهوری اسلامی ایران با بیان این مطلب گفت: با احداث و توسعه خطوط ریلی در 9 محور جدید، طول خطوط راهآهن ایران به 11 هزار کیلومتر تا پایان برنامه چهارم توسعه اقتصادی میرسد.
وی با اشاره به اینکه محورهای قزوین – رشت – آستارا و اراک به کرمانشاه و راهآهن بم به زاهدان مهمترین طرحهای توسعه خطوط ریلی کشور در برنامه چهارم توسعه هستند، گفت: در طرح احداث خطوط ریلی شرق به غرب، امکان اتصال با ریل پاکستان و منطقه جنوب شرقی آسیا و دسترسی به اروپا و بنادر دریای مدیترانه فراهم میشود.
شاخص کل بورس چهاررقمی شد
عبور شاخص کل بورس از مرز پنج رقمی به چهار رقمی مهمترین خبر اقتصادی در روز گذشته بود.
خبرگزاری مهر در تحلیلی پیرامون این خبر نوشت: هرچند در اوایل هفته خبر خارج شدن سیمان از سبد حمایتی به مثبت ماندن شاخص کمک کرد، اما این امر دوام چندانی نداشت و بالاخره شاخص کل به زیر 10 هزار رسید.
به نوشته این خبرگزاری، هرچند رئیسجمهوری در چند مصاحبه حمایت دولت از بازار سرمایه را اعلام کرد، اما هنوز راهکار اجرایی در این زمینه اعمال نشده است.
خبرگزاری فارس نیز با اعلام اینکه «بالاخره مقاومتها در همه شکست» اضافه کرد: در هفتهای که گمان میرفت تصمیمات اقتصادی دولت به بار بنشیند و سهامداران امیدوار بودند شاهد روند رو به رشد بورس باشند، نه تنها شاخص از 10 هزار واحد فراتر نرفت، بلکه با افت نسبتا شدیدی به 9 هزار و 960 واحد رسید.
پیش بینی 47 میلیارد دلار درآمد نفتی ایران
واحد اطلاعات اکونومیست در تازهترین گزارش خود از اقتصاد ایران در ماه اکتبر پیشبینی کرد، درآمد صادرات نفت ایران امسال به 47 میلیارد دلار و بدهی خارجی قطعی به 17 میلیارد دلار افزایش یابد.
واحد اطلاعات اکونومیست با اعلام اینکه متوسط تولید روزانه نفت ایران در سال 2004 میلادی 3 میلیون و 922 هزار بشکه در روز بوده است، پیش بینی کرد که این رقم به 3 میلیون و 978 هزار بشکه در روز در سال جاری میلادی افزایش یابد.
براساس این گزارش، درآمد صادرات نفت ایران در سال 2004 میلادی 36 میلیارد و 827 میلیون دلار بوده است که پیشبینی میشود این رقم در سالجاری میلادی با بیش از 10 میلیارد دلار افزایش روبهرو شود.
واحد اطلاعات اکونومیست رقم بدهی خارجی قطعی ایران را در پایان سال 2004 میلادی 15.7 میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: این رقم تا پایان سال 2005 با 1.3 میلیارد دلار افزایش رو به رو خواهد شد.
10 آبان 1394؛ رئیسکل بانک مرکزی: به موسسههای مالی و اعتباری غیرمجاز اعتماد نکنید
رئیسکل بانک مرکزی گفت: اسامی تمامی بانکها و موسسههای مالی و اعتباری دارای مجوز در سایت بانک مرکزی منتشر شده است، مردم به موسسههایی که اسامی آنها در این لیست نیست، اعتماد نکنند.
ولیا... سیف افزود: ریسک سپردهگذاری در موسسههای مالی و اعتباری غیرمجاز از دست دادن تمامی سپرده است. وی یادآور شد: آخرین موسسه مالی غیرمجاز تعطیل شده، موسسه «میزان» بود که بانک صادرات مسوولیت آن را به عهده گرفت.