۵ راهی که دولت‌ها در دنیا کسری بودجه خود را جبران می‌کنند/ جمهوریخواهان در آمریکا نفت‌دوست هستند و این برای ایران خوب است

اقتصاد ۲۴ . ۱۴۰۳/۸/۱۱،‏ ۸:۰۰


یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: متاسفانه هزینه در بودجه اتفاق می‌افتد و قطعی است، اما درآمد‌ها با، اما و اگر و ممکن است محقق نمی‌شود. بستگی دارد در انتخابات آمریکا چه کسی برنده شود. جمهوری خواهان، نفتی هستند در نتیجه قیمت نفت را بالا می‌برند. شاید ۶۳ دلاری که در بودجه در نظر گرفته‌اند کم باشد و درآمد ما هم سال آینده بیشتر شود. اگر دموکرات‌ها پیروز شوند چنین اتفاقی نمی‌افتد و ممکن است قیمت نفت پایین بیاید و حتی درآمد‌های نفتی ما کاهش یابد.

 اقتصاد ۲۴- حمید پورمحمدی، رییس سازمان برنامه و بودجه در نشستی که اخیرا با خبرنگاران داشت درباره کسری بودجه ۸۵۰ هزار میلیارد تومانی امسال گفت: بله با ۸۵۰ همت کسری مواجهیم که بخشی از آن ۷۵۶ همت در هدفمندی یارانه‌ها است، ولی وزارت نفت اعلام کرده ۳۵۰ همت می‌تواند تامین کند.

او همچنین در ادامه نشستی که با خبرنگاران داشت درباره جبران کسری بودجه گفت: مواردی که امکان صرفه‌جویی وجود دارد انجام می‌شود، اما الان خیلی شفاف کسری را اعلام کردیم تا تمهیدات لازم اندیشیده شود. دولت در سال آینده ۵۰۰ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر می‌کند که برای اصل و سود اوراق خواهد بود.

این شاید جزو معدود دفعاتی باشد که عدد کسری بودجه به صورت رسمی از سوی مقامات دولتی اعلام می‌شود، عددی که هر سال با توجه به موضوعات مختلفی نظیر، تحریم‌، فرار مالیاتی، ناترازی‌ها، یارانه‌های پنهان و ... بیشتر از گذشته می‌شود.

راهکار لازم برای جبران کسری بودجه دولت

اما راهکار لازم برای جبران کسری بودجه دولت چیست؟ مصطفی صفاری، کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴، درباره کسری بودجه ۸۵۰ همتی سال ۱۴۰۴ گفت: لایحه بودجه‌ای که دولت به مجلس می‌دهد دستخوش یکسری تغییرات از سوی مجلس خواهد شد. با توجه به اجازه مقام معظم رهبری برای برداشت از صندوق توسعه ملی و همچنین فروش ۷۰۰ همت اوراق قرضه که هزار همت را به این طریق مدیریت کردند، ولی باید منتظر باشیم و ببینیم در کمیسیون‌های مجلس چه اتفاقی خواهد افتاد و بودجه چه تغییراتی خواهد داشت. با توجه به برداشتی که از صندوق توسعه ملی داشته‎اند و اوراق ۷۰۰ همتی، فعلا کسری بودجه روی کاغذ نداریم. از سوی دیگر قیمت نفت را در هر بشکه ۶۳ دلار در نظر گرفته‌اند و اینکه سال آینده وضعیت نفت و توان صادرات به چه صورت باشد حتما در بودجه آینده اثرگذار است.

وی با اشاره به افزایش مالیات در لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز افزود: ظاهرا برای سال آینده رشد ۳۷ درصدی را برای درآمدهای مالیاتی در نظر گرفته‌اند و مالیات را به شدت بالا برده‌اند. شاید به دلیل تورمی که به وجود می‌آورد بخش ارزش افزوده ۱۰ درصد را خود به خود پوشش می‌دهد چرا که نیاز مردم است. وقتی تورم وجود دارد قیمت مواد غذایی بالا می‌رود.

این کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص اینکه دولت برای جبران کسری بودجه باید چه اقداماتی انجام دهد؟ پاسخ داد: در همه دنیا، دولت با پنج روش کسری بودجه خود را جبران می‌کند. اول، استقراض مستقیم یا غیرمستقیم بانک مرکزی است که متاسفانه باعث افزایش پایه پولی و تورم می‌شود و متاسفانه یکی از دلایلی تورم ما استقراض از بانک مرکزی است که پایه پولی را بالا می‌برد و تورم ایجاد می‌شود. دوم، استقراض از مردم با انتشار اوراق خزانه و اوراق مشارکت است که ۷۰۰ هزار میلیارد را در این بودجه اینگونه پیش بینی کرده‌اند. سوم، راهکار استقراض از خارج و انتشار اوراق قرضه خارج از کشور است. آمریکا معمولا از این طریق کسری بودجه خود را جبران می‌کند.

دولت ناچار به افزایش قیمت بنزین می‌شود؟

صفاری در ادامه اضافه کرد: چهارم، افزایش درآمد‌های دولت است. مانند افزایش قیمت بنزین که رئیس سازمان برنامه اعلام کرد اگر نتوانیم حقوق‌ها را پرداخت کنیم قیمت بنزین را اصلاح می‌کنیم. روش پنجم، روش کاهش هزینه‌هاست، البته در بودجه  ۱۴۰۴، هزینه‌های عمرانی به شدت پایین آمده و کمترین مبلغ را در بودجه برای هزینه‌های عمرانی می‌بینیم. به نظر می‌رسد در سال ۱۴۰۴ هر درآمدی دارند را باید حقوق بدهند و بودجه عمرانی دیده نشده است، لذا باید صرفه جویی کنند و معمولا این روش را دولت‌ها برای کسری بودجه انجام می‌دهند.

وی تصریح کرد: متاسفانه هزینه در بودجه اتفاق می‌افتد و قطعی است، اما درآمد‌ها با، اما و اگر و ممکن است محقق نمی شود. بستگی دارد در انتخابات آمریکا چه کسی برنده شود. جمهوری خواهان، نفتی هستند در نتیجه قیمت نفت را بالا می‌برند. شاید ۶۳ دلاری که در بودجه در نظر گرفته‌اند کم باشد و درآمد ما هم سال آینده بیشتر شود. اگر دموکرات‌ها پیروز شوند چنین اتفاقی نمی‌افتد و ممکن است قیمت نفت پایین بیاید و حتی درآمد‌های نفتی ما کاهش یابد. همیشه در بودجه درآمد‌ها عدم قطعیت دارند، اما هزینه‌ها قطعی هستند. به همین دلیل کسری بودجه می‌آوریم. عمده بودجه، هزینه جاری است که با گذشت زمان کسری بودجه نیز عمیق‌تر می‌شود.

این کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این سوال که کسری بودجه چه میزان بر تورم تاثیرگذار است؟ بیان کرد: مهم، تامین این کسری بودجه است. امسال ۸۶۰ همت کسری بودجه داریم. هفته گذشته دولت ۶۰ هزار میلیارد تومان اوراق فروخت، اما وقتی دولت رقیب بخش خصوصی در بازار اعتبار و تامین مالی می‌شود شاهد افزایش نرخ بهره هستیم که عملا سرمایه گذاری و تولید را کم می‌کند و هزینه پول را در اقتصاد بالا می‌برد. آنچه شاهد هستیم این است که با ناترازی بودجه و ناترازی بانک‌ها، سرمایه گذاری و تولید در مضیقه قرار می‌گیرند.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه