سوختگی در ایران به شدت شایع است؛ به طوری که مردم ایران 8 برابر متوسط جهانی دچار سوختگی میشوند. هر چند که همه موارد سوختگی در کشور ثبت نمیشود اما سالانه حدود 30 هزار نفر در ایران دچار سوختگیهای شدید منجر به بستری می شوند و از این تعداد 3 هزار نفر نیز فوت میکنند.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت سوختگی در کشورمان بهشدت شایع است؛ بهطوری که مردم ایران 8 برابر متوسط جهانی دچار سوختگی میشوند هر چند که همه موارد سوختگی در کشور ثبت نمیشود اما سالانه حدود 30 هزار نفر در ایران دچار سوختگیهای شدید منجر به بستری میشوند و از این تعداد 3 هزار نفر نیز فوت میکنند. به همین دلیل شناخت انواع سوختگی، یادگیری اقدامات اولیه و مراقبتهای پس از آن اهمیت بسیار زیادی دارد.تماس با هر حرارتی باعث ایجاد سوختگی میشود. سوختگی میتواند بر اساس شدت و مدت تماس با حرارتی باعث ایجاد آسیبهای مختلفی به اندام شود اما بهطورکلی آسیبهای ناشی از سوختگی به سه نوع درجه 1، 2 و 3 تقسیم میشود.
سوختگی درجه 1 را سوختگی سطحی نیز نامند؛ چون فقط به بیرونیترین لایه پوست آسیب میزند و نشانههای واضح آن شامل قرمزی، التهاب جزیی یا تورم، درد و خشک و پوستهپوسته شدن پوست در زمان التیامیافتن سوختگی میشود. در این نوع سوختگی، پوست سوخته باید تمیز نگه داشته شود، با آب و صابون محل سوختگی را بشویید.ناحیه سوخته را 20 دقیقه در آب تمیز و سرد و سپس در آب تمیز و ولرم غوطهور کنید. این کار سبب کاهش درد خواهد شد. برای مراقبت از پوست محل سوختگی میتواند روی محل سوختگی پماد حاوی روغن ماهی(پماد سوختگی)، پماد اکسید روی و یا سیلور سولفادیازین بمالید.سوختگی درجه 2 عمیقتر و وخیمتر از درجه 1 است؛ چراکه آسیبدیدگی از لایه سطحی پوست فراتر رفته است. این نوع آسیب تاول زدن، قرمزی و زخم و التهاب شدید پوست را به دنبال دارد. نشانههای سوختگی درجه 2 شامل تاول، ورم و کندهشدن پوست همراه با درد شدید است.سوختگی درجه 3 شدیدترین نوع سوختگی است که با بیشترین میزان آسیبدیدگی در تمام لایههای پوست همراه است و گاهی حتی به اندامهای اصلی، گردش خون و استخوانها صدمه میزند.تصور اشتباهی وجود دارد که سوختگی درجه 3 دردناکترین نوع سوختگی است؛ اما این طور نیست. در واقع میزان آسیبدیدگی در این نوع سوختگی آن قدر شدید و گسترده است که احتمال دارد بیمار به دلیل صدمه دیدن عصبها هیچ دردی احساس نکند.سوختگی درجه 3 با توجه به دلیل سوختگی باعث تغییرهای ظاهری متفاوتی در پوست از جمله سفید و مومی شدن، سوختن و تیرهشدن، به رنگ قهوهای تیره درآمدن و برآمده و چرمی شدن پوست میشود.