عادتهای اشتباه که سلامت مغز را به خطر میاندازد
آفتاب نیوز . ۱۴۰۳/۸/۱۲، ۲۰:۰۱
اما خیلی از ما غفلتهایی داریم که متاسفانه سلامتی مان را نشانه میروند. اگر میخواهید سبک زندگی تان را ارتقا دهید و از بروز بسیاری از ناخوشیها پیشگیری کنید، کافیست به عادتهای روزمره تان دقت بیشتری داشته باشید و بدانید برخی از این عادت ها، سلامت فرمانده بدن را به خطر میاندازند. در این مطلب ۱۱ عادتی که باید ترک کنید تا مغز سالمی داشته باشید را عنوان میکنیم.
کمبود خواب
سلامت مغز با کمبود خواب جور در نمیآید. همهی مردم از اهمیت خواب کافی و خوب باخبر هستند، اما کمتر کسی به آن توجه میکند. بخصوص این روزها که اکثر افراد تا نیمههای شب در شبکههای اجتماعی در حال پرسه زدن و رد و بدل کردن پیام هستند.
اگر میخواهید خواب با کیفیت و مغز سالمی داشته باشید باید هر شب ۸ ساعت بخوابید. مغز از این مدت زمان، برای استراحت خود و همچنین رد و بدل کردن تبادلات متابولیکی، احیای سلولها و پر کردن باک انرژی بدن استفاده میکند.
اگر به میزان کافی نخوابید، سلولهای مغزی را در معرض نابودی قرار میدهید. در نتیجه همیشه احساس خستگی میکنید و مغز قابلیت ادارهی امور بدن را از دست میدهد.
کشیدن پتو روی سر
برخی افراد عادت دارند که موقع خواب پتو یا لحاف را روی سرشان میکشند و اصلا روزنهای برای نفس کشیدن باقی نمیگذارند.
این عادت به سلامتی مغزتان لطمه میزند. به خاطر اینکه میزان اکسیژن خون کاهش پیدا کرده و تجمع دی اکسیدکربن افزایش مییابد که اثرات مخربی روی مغز دارد. لطفا روی سرتان پتو نکشید.
کار کردن با وجود بیمار بودن
اگر خدای نکرده به هر دلیلی مریض شده اید از کار کردن، مطالعه زیاد و یا فکر کردن افراطی بپرهیزید. بدن شما نیاز دارد که از همهی انرژی خود برای مقابله با بیماری استفاده کند. در نتیجه زمان بیماری و ناخوشی وقت مناسبی برای هدر دادن انرژی نیست.
اگر در حین بیماری سخت کار کنید، مغزتان را به کار میگیرید، در حالی که فرمانده بدن مشغول ارسال پیامهای لازم برای درمان شماست. در این صورت فشار مضاعفی به مغز وارد میشود.
همچنین عدم استراحت و مراقبت کافی باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شده و امکان اینکه دچار بیماریهای دیگری نیز شوید، بالا میرود.
صرفنظر کردن از صبحانه
اگر قید صبحانه را میزنید، سخت در اشتباهید. بدن ما بعد از هشت ساعت خواب و ناشتا بودن به مواد غذایی نیاز دارد تا انرژی بگیرد.
اگر صبحانه نخورده روزتان را شروع کنید بدن مجبور میشود به ذخایرتان رجوع کند. در این صورت احتمال خستگی ناگهانی، عدم تمرکز، فراموشی و بدخلقی بالا میرود.
در واقع اگر انرژی لازم را در اول روز کسب نکنید، مغزتان قادر به تمرکز و یادآوری مسائل نخواهد بود و آسیب خواهد دید.
زیاده روی در مصرف قند
اگر تغذیهی سالمی نداشته باشید و در مصرف قندها (شیرینی جات، سیب زمینی سرخ کرده و غیره) زیاده روی کنید و به ویژه اینکه طرف میوه و سبزیجات نروید، موادی در بدن تجمع پیدا میکنند که آسیب رسان هستند.
متاسفانه جذب زیاد قند و کمبود ویتامین باعث کاهش رشد سلولهای عصبی میشود. در نتیجه سلامت مغز به خطر میافتد.
پرخوری
خوردن غذا زمانی که گرسنه نیستید، بی فایده است. اگر به طور مرتب مواد غذایی مصرف کنید، بدن آنها را به صورت چربی ذخیره میکند. در نتیجه احتمال چاقی و آسیب به رگهای خونی مغز بالا میرود.
در نتیجه بهتر است زمانی که گرسنه تان هست و به اندازهی نیازتان، غذا میل کنید.
مصرف الکل
مصرف الکل خیری برای مغز ندارد. اغلب افرادی که به نوشیدنیهای الکلی عادت میکنند، در دام نوعی اعتیاد میافتند و دچار زیاده روی میشوند. غافل از این که این نوشیدنیها باعث مرگ نورونها یا همان سلولهای عصبی میشوند و سرعت انتقال پیامهای عصبی را کاهش میدهند.
علاوه بر این باید بدانید که الکل برای ارگانهای دیگری مانند کبد و قلب نیز مضر است.
مصرف دخانیات
سیگار خیری برای بدن ندارد و سلامتی را با خطرات جدی مواجه میکند. مصرف دخانیات باعث کاهش میزان اکسیژن دریافتی و حجم مغز میشود.
سیگار کشیدن خطر بروز بیماریهایی مانند آلزایمر، انواع سرطان، مشکلات تنفسی و ... را بالا برده و حتی دی انای را نیز به خطر میاندازد.
نفس کشیدن در هوای آلوده
نفس کشیدن در هوای آزاد و سالم برای بدن و بویژه مغز مفید است. اما اگر هوایی که تنفس میکنید آلوده باشد، به سلامت مغز آسیب میرسد. به خاطر اینکه آلودگی هوا باعث کاهش کارایی و قدرت سلولهای عصبی میشود.
استرس
استرس، خشونت، عصبانیت، داد و بیداد و بدخلقی اثرات منفی روی سیستم عصبی به جا میگذارند. در واقع تنشهای روحی و استرس و ... باعث کاهش قدرت مغز و افزایش خطر سکته قلبی و سکته مغزی میشود؛ بنابراین لازم است که استرسها و فشارهای روحی را کنترل کنید.
رها کردن مغز به حال خود
مغز برای سالم ماندن نیاز به مراقبت و تمرین دارد در غیر این صورت، خسته و ناتوان خواهد شد.
فکر کردن، کار کردن، طبقه بندی کردن اطلاعات اندوخته در مغز، خواندن کتاب، انجام بازیهای فکری، یادگیری چیزهای جدید، ورزش و ... برای داشتن مغزی سالم موثر هستند و به افزایش قدرت مغز کمک زیادی میکنند.
سعی کنید برای انجام حساب و کتاب رومزه از ماشین حساب استفاده نکنید. شعر حفظ کنید. زبان جدیدی یاد بگیرید و خلاصه اینکه، مغزتان را به حال خودش رها نکنید.
اخبار مشابه
زنگ خطرهایی که خبر از کبد سمی میدهد
آفتاب نیوز . ۳ روز پیش
اگر مغز سالم میخواهید؛ بخوانید
آفتاب نیوز . ۱۱ روز پیش
بزرگترین دشمن مغز و حافظه چیست؟
آفتاب نیوز . ۱۲ روز پیش
عاداتی به ظاهر مفید، اما مضر برای مغز
آفتاب نیوز . ۱۲ روز پیش
بزرگترین دشمن مغز و حافظه چیست؟
عصر ایران . ۱۳ روز پیش
بزرگترین دشمن مغز و حافظه چیست؟
بهار نیوز . ۱۳ روز پیش
توصیههایی مهم برای داشتن حافظه قوی
تابناک . ۱۳ روز پیش