کارشناس فوتبال کشورمان معتقد است که مسئولان به دنبال نتیجه هستند و همین موضوع باعث شده تا کادرفنی کمتر از بازیکنان جوان در ترکیب تیم ملی استفاده کنند.
به گزارش مشرق، تیم ملی فوتبال ایران در هفته پنجم مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ روز پنج شنبه ۲۴ آبان رو در روی تیم ملی کره شمالی قرار گرفت که این بازی با وجود اینکه شجاع خلیل زاده در نیمه دوم از زمین اخراج شد در نهایت با برتری ۳ بر ۲ شاگردان امیر قلعه نویی همراه شد تا ایران با ۱۳ امتیاز و ۳ امتیاز بیشتر نسبت به ازبکستان در صدر جدول گروه A قرار گیرد.
تیم ملی در مقابل کره شمالی به نتیجه دلخواه خود رسید
حسن اشجاری کارشناس فوتبال در رابطه با این بازی اظهار داشت: از دیدگاه من در این بازی، آنچه که کادر فنی مد نظر داشت در نیمه اول حاصل شد و تیم ملی عملکرد قابل قبولی را در بحث گلزنی و نتیجهگیری ارائه داد. اما در نیمه دوم با اخراج شجاع خلیلزاده، شرایط کمی پیچیده شد. به نظرم، مشکل اصلی ما همچنان در ساختار دفاعی و انتقال از حمله به دفاع بود و این مسئله در بازی ۱۰ نفره بیشتر به چشم آمد. این وضعیت باعث شد که ما تا دقیقه ۹۰ نگران نتیجه باشیم؛ تیمی که میتوانست با ۵ یا ۶ گل بازنده باشد، به خاطر یک اخراج تحت فشار قرار گرفت.
دو نکته در مورد جوان گرایی در تیم ملی وجود دارد
او در خصوص استفاده و دعوت از بازیکنان جوان در ترکیب تیم ملی گفت: در مورد استفاده از بازیکنان جوان در تیم ملی، دو نکته وجود دارد. وقتی یک مربی داخلی هدایت تیم را به عهده میگیرد، انتظار برای نتیجهگیری بیشتر است. اما وقتی مربی خارجی مثل کارلوس کیروش را به کار میگیریم، با وجود ۸ سال حضور، حتی اگر تیم از مرحله اول جام جهانی صعود نکند و فوتبال زیبایی هم ارائه نشود، فشار انتقادات کمتر است. در مقابل، مربیان داخلی مانند امیر قلعه نویی حتی اگر تیم فوتبال زیبایی هم بازی کند، در معرض انتقادات شدید قرار میگیرند.
اشجاری ادامه داد: در خصوص جوانگرایی در تیم ملی، باید بگویم که فضای لازم برای این رویکرد در فوتبال ما مهیا نیست. متأسفانه برخی منتقدان از روی غرضورزی صحبت میکنند و بیشتر به دنبال مطرح کردن خود هستند تا ارائه نظرات سازنده؛ به عنوان مثال، جواد خیابانی که بهتازگی انتقادات شدیدی را علیه تیم ملی و مربی آن مطرح کرده است، به نظر میرسد بیشتر به دنبال دیده شدن است تا نقد فنی؛ او در یکی از صحبتهای اخیر خود انتقاد کرد که چرا بازیکنانی مانند رامین رضائیان به تیم ملی دعوت نشدهاند. در حالی که رضائیان از بهترینهای لیگ در هفتههای ابتدایی بوده است. این در حالی است که اگر قلعهنویی به جای بازیکنان باتجربه از جوانان استفاده میکرد و نتیجه نمیگرفت، همین مجری تلویزیون اولین کسی بود که انتقاد میکرد. انتقادات وی بیشتر به جای نگاه فنی به نظر میرسد از روی غرضورزی باشد.
نتیجه گرایی به جوان گرایی در فوتبال ما ارجعیت دارد
اشجاری افزود: در فوتبال ما، اولویت همیشه نتیجهگرایی است؛ بنابراین مربیان داخلی نیز مجبور میشوند روی نتیجه متمرکز شوند و کمتر به بازیکنان جوان فرصت دهند. نمونههایی از تیمهای آسیایی مانند ژاپن، چین، کره جنوبی و… وجود دارد که برای جوانگرایی بهای زیادی پرداختند و نتایج ضعیفی را در مقاطع مختلف تجربه کردند تا نسلی جدید را پرورش دهند. اما در ایران، فضای مناسبی برای چنین تحولی وجود ندارد، زیرا تمرکز اصلی روی نتیجهگیری است.
اشجاری تصریح کرد: به اعتقاد من، فدراسیون فوتبال باید ضمانتهای شغلی کافی به مربیان بدهد تا آنها بتوانند با خیالی آسوده به جوانگرایی بپردازند. ولی وقتی تمرکز فدراسیون فقط روی صعود به جام جهانی است، طبیعی است که مربیان نیز به فکر نتیجهگیری کوتاهمدت باشند. برای مثال، تیمهایی مانند مراکش که در جام جهانی شگفتیساز شدند، پیش از آن برنامهریزی بلندمدتی برای مسابقات داشتند. اما تیم ما حتی در روزهای فیفادی نیز با تیمهای ضعیف بازی میکند و این موجب میشود که انتظارات از تیم ملی بالا برود، بدون اینکه آمادگی واقعی برای رویارویی با تیمهای بزرگ داشته باشد.
تیم ملی در دو فاز با مشکل رو به رو است
او خاطرنشان کرد: به نظر من، تیم ملی ما در حال حاضر در فاز دفاعی و انتقال توپ از حمله به دفاع مشکلات زیادی دارد و این ضعفها در بازیهایی مثل ازبکستان، قطر و حتی قرقیزستان در اصفهان بارها دیده شده است. با این حال، از آنجا که تیم ملی فعلی نتیجهگیری کرده، باید از مربی داخلی حمایت کنیم و به او فرصت دهیم.
اشجاری در رابطه با دیدار با قرقیزستان و اینکه در دیدار رفت تیم ملی توانست با نتیجه یک بر صفر پیروز شود، گفت: بازی مقابل قرقیزستان در اصفهان در شرایطی برگزار شد که زمین کیفیت مناسبی نداشت و این مشکل تنها مربوط به باشگاه ذوبآهن نیست، بلکه مشکل کلی زیرساختهای فوتبال ایران است. با این وجود، به نظر من تیم ملی میتواند از این گروه صعود کند و به جام جهانی راه یابد. در فاز حمله و هنگام حضور در یکسوم دفاعی حریف، بازیکنان ما تأثیرگذار و خطرناک ظاهر میشوند و این تیمها نمیتوانند جلوی قدرت هجومی تیم ملی ما را بگیرند. امیدوارم که تیم ملی با تلاش و همت بیشتر به جام جهانی صعود کند و در آنجا نیز نتایج قابل قبولی کسب کند.