حتی پیش از گزارشهای اولیه درباره مشارکت پیونگیانگ، کییف از واشنگتن خواسته بود تا محدودیت استفاده از تسلیحات آمریکایی در عمق خاک روسیه برداشته شود.
به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، اکنون که تقریباً هزار روز از آغاز حمله تمامعیار روسیه به اوکراین میگذرد، گزارشها حاکی از آن است که واشنگتن اجازه استفاده از موشکهای اتکمز (ATACMS) ساخت آمریکا را برای حمله به عمق خاک روسیه صادر کرده است. ولی اوکراین تا چه حد مجاز به حمله با این موشکهاست و اهداف کییف کدامند؟
از اواسط اکتبر، زمانی که دستگاه اطلاعات اوکراین هشدار داد که پیونگیانگ نیروهای خود را به روسیه اعزام میکند، تقریباً یک ماه طول کشید تا آمریکا به اعزام نیروهای کره شمالی به میدان نبرد در منطقه کورسک واکنش نشان دهد.
کییف در ۲۴ اکتبر اعلام کرد که نخستین واحدهای کره شمالی آموزشدیده در روسیه در منطقه کورسک مستقر شدهاند. چند روز بعد، ایالات متحده و ناتو نیز تأیید کردند که آنها نیز شواهدی از مشارکت نیروهای کره شمالی در جنگ روسیه در دست دارند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، عدم واکنش غرب به پیوستن نیروهای پیونگیانگ به حمله روسیه را محکوم کرد و گفت: «نخستین نبردها با نیروهای کره شمالی، به گشودن فصل جدیدی از بیثباتی در جهان منجر میشود.»
فهرست اهداف اوکراین
حتی پیش از گزارشهای اولیه درباره مشارکت پیونگیانگ، کییف از واشنگتن خواسته بود تا محدودیت استفاده از تسلیحات آمریکایی در عمق خاک روسیه برداشته شود.
اوکراین مدتها استدلال میکرد که این محدودیتها، بهویژه در مورد موشکهای دوربرد آمریکایی اتکمز، توان رزمیاش را محدود کرده است، در حالی که واشنگتن معتقد بود اجازه دادن به اوکراین برای حمله به عمق خاک روسیه میتواند جنگ را تشدید کند.
از زمان حمله ناگهانی اوکراین به منطقه کورسک روسیه در اوایل اوت، کییف فشارها برای لغو این محدودیتها را افزایش داده است. به گفته مقامات اوکراینی، فهرست اهداف عملیات شامل پایگاههای هوایی بود که ارتش روسیه از آنها برای حمله به مراکز جمعیتی در سراسر اوکراین استفاده میکرد.
از آن زمان، روسیه تقریباً تمامی هواپیماهای خود را از پایگاههای هوایی در تیررس اتکمز به مکانهای دیگری منتقل کرده است.
آیاسدبلیو، مؤسسه مطالعات جنگ مستقر در واشنگتن نقشهای از تمام اهداف احتمالی را که اوکراین میتواند مورد حمله قرار دهد منتشر کرده است. به گفته این مؤسسه، حداقل ۲۴۵ مکان نظامی و شبهنظامی شناختهشده روسیه در برد موشکهای اتکمز اوکراین، بهویژه نوع با برد ۳۰۰ کیلومتری آن، قرار دارد. از میان این ۲۴۵ مکان، تنها ۱۶ پایگاه هوایی وجود دارد که روسیه تقریباً تمامی هواپیماهای خود را از آن به جای دیگر منتقل کرده است.
بر اساس تحقیقات جغرافیایی آیاسدبلیو اگر محدودیتها تنها برای منطقه کورسک برداشته شود، کییف به ۱۵ مکان شناختهشده در آنجا دسترسی خواهد داشت.
حداقل ۱۱ سایت دیگر نیز تا پایان اوت شناسایی شده بود که بهعنوان «زمین با کاربری نظامی» شناخته میشوند؛ مناطقی که از آن برای آموزش و آزمایش نظامی استفاده میشود.
افزایش نیروهای روسیه و کره شمالی
این فهرست میتواند با استقرار نیروهای کره شمالی و تلاشهای مسکو برای بیرون راندن نیروهای اوکراینی از منطقه کورسک، بسیار گستردهتر شود.
هنگامی که کییف این عملیات را آغاز کرد، روسیه ۱۱ هزار سرباز در منطقه کورسک داشت. بر پایه محاسبات آیاسدبلیو، در آن زمان در مجموع ۱۱ زمین با کاربری نظامی و ۱۵ ساختار نظامی و شبهنظامی مهم در منطقه مرزی روسیه وجود داشته است.
طبق آخرین برآوردها، مسکو تاکنون پنج برابر نیروی انسانی بیشتر شامل نیروهای کره شمالی در این منطقه مستقر کرده است تا حملهای علیه مواضع اوکراین انجام دهد و قرار است حدود ۵۰ هزار نیروی روس و کره شمالی در این عملیات شرکت کنند.
در همین حال، زلنسکی گفت: «مردان ما در حال عقب راندن ۵۰ هزار نفر از نیروهای ارتش اشغالگر هستند که بهدلیل عملیات کورسک نمیتوانند در سایر جبهههای حمله روسیه در خاک ما مستقر شوند.»
این وضعیت نشان میدهد که حتی اگر محدودیتها تنها برای منطقه کورسک برداشته شود، اوکراین اهداف بیشتری برای حمله در این منطقه دارد.
بلومبرگ: کره شمالی ممکن است ۱۰۰ هزار نیروی نظامی به روسیه اعزام کند
ارزیابیهای برخی از کشورهای عضو گروه ۲۰ از آمادگی کره شمالی برای اعزام ۱۰۰ هزار نیروی نظامی خود برای کمک به روسیه در جنگ با اوکراین حکایت دارند.
بلومبرگ در گزارشی به نقل از منابع خود نوشت اگرچه احتمال حمایت نظامی کره شمالی از روسیه در این مقیاس در آینده نزدیک کم است اما در صورت انجام چنین اقدامی، بهصورت تدریجی خواهد بود و نه از طریق اعزام یکباره نیروها.
اوایل ماه نوامبر، سفیر اوکراین در کره جنوبی نیز ارزیابی مشابهی را ارائه کرد. دمیترو پونومارنکو در گفتگو با صدای آمریکا گفت کییف تخمین میزند تا ۱۵ هزار سرباز کره شمالی در منطقه کورسک روسیه و احتمالاً در مناطق اشغالشده شرق اوکراین مستقر شوند. بنا به گفته او، این نیروها قرار است هر چند ماه یکبار جایگزین شوند.
تصمیم کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی برای اعزام نظامیان این کشور به روسیه برای جنگ با اوکراین، متحدان کییف را نگران کرده است. آنها نسبت به عواقب این اقدام که میتواند به تشدید بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم منجر شود، هشدار دادند. بنا به نظر این گروه از کشورها، همکاری رو به گسترش رهبران روسیه و کره شمالی میتواند بر تعادل امنیتی در منطقه تأثیر بگذارد، منطقهای که در آن رقابت فزایندهای بین چین و آمریکا در حال شکلگیری است.
بنا به گزارش بلومبرگ، این موضوع قرار است این هفته در اجلاس گروه ۲۰ در برزیل مطرح شود. بنا به گفته مقامهای آلمان، اولاف شولتس، صدر اعظم این کشور در دیدار روز سهشنبه خود با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، از او خواهد خواست تا از نفوذ خود بر روسیه و کره شمالی برای جلوگیری از تشدید بیشتر جنگ استفاده کند.
بلومبرگ همچنین به نقل از یک خود خبر داد که در نشست اجلاس همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در پرو درباره اعزام نیروهای نظامی کره شمالی به روسیه برای جنگ با اوکراین صحبت شده است.
در سالهای گذشته، شی جینپینگ بزرگترین حامی ولادیمیر پوتین و کیم جونگ اون بوده است و هر دو رهبر را بهعنوان شریکان خود برای مقابله با نظم جهانی به رهبری آمریکا میداند. اما دولت او تاکنون درباره اعزام نیروهای نظامی کره شمالی به روسیه سکوت کرده است، موضوعی که میتواند نشاندهنده نارضایتی شی جینپینگ از این اقدام باشد.
همکاری نزدیکتر ولادیمیر پوتین و کیم جونگ اون میتواند فشار اقتصادی جدیدی بر چین وارد کند، زیرا پکن در حال آماده شدن برای مقابله با تهدیدات اقتصادی ناشی از افزایش تعرفههای وارداتی است که توسط دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا مطرح شده است. این موضوع همچنین میتواند تلاش چین برای جلوگیری از ائتلاف نظامی کشورهای منطقه اقیانوس هند-آرام با آمریکا را تضعیف کند.
در هر حال، کره شمالی تاکنون بیش از ۱۰ هزار نیروی نظامی به منطقه کورسک روسیه اعزام کرده است تا در کنار ارتش روسیه با نیروهای نظامی اوکراین بجنگند.
به گفته برخی از تحلیلگران، کره شمالی در ازای اعزام سربازان خود به روسیه، پول یا فناوری نظامی از این کشور دریافت میکند.
کره جنوبی هدف از اعزام نظامیان کره شمالی به روسیه را انتقال فناوریهای نظامی پیشرفته و حساس به کره شمالی عنوان کرده است که میتواند در برنامههای هستهای و موشکی این کشور مورد استفاده قرار گیرد.