لزوم درک دگرگونی پدیده نشر از سوی سیاستگذاران

دنیای اقتصاد . ۱۴۰۳/۸/۲۹،‏ ۰:۲۵


دنیای‌اقتصاد : هادی خانیکی، پژوهشگر و نظریه‌پرداز عرصه فرهنگ و علوم ارتباطات،گفت: کتاب در اصطلاح متعارفش در معرض دگرگونی قرار گرفته است، اما هنوز سیاستگذاری‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و نظارت در سطح رسمی ناظر به همان ۲۰۰تا ۳۰۰ نسخه‌ای است که به صورت کاغذی منتشر می‌شود. اگر به دستفروش‌های پیاده‌راه خیابان انقلاب اسلامی دقت کنید، خواهید دید که در بساط‌ آنها همه نوع کتاب ممنوعه یا کتاب‌های در خارج منتشرشده، به خریداران ارائه می‌شوند، اما برای آن ۲۰۰تا ۳۰۰ نسخه‌ای که در کتاب‌فروشی‌ها و مکان‌های شناخته‌شده در معرض فروش قرار گرفته‌اند، نویسنده و ناشر باید چه مسیر سختی را طی کنند.

بین این دو یک ناهمگنی وجود دارد و نهادهای حاکمیتی باید متوجه‌ این ناهمگنی باشند. او در گفت‌وگو با ستاد خبری سی‌ودومین دوره هفته کتاب افزود: رقیب اول کتاب خودش است. کتاب‌هایی که منتشر می‌شوند ممکن است در فضای مجازی و بدون مجوز از تولیدکننده انتشار غیرقانونی پیدا کنند و از مالکیت معنوی آنها عبور شود. در گذشته با این مشکل مواجه نبودیم و اکنون باید آن را در زمره مسائل جدید حوزه نشر برشمرد. از طرف دیگر وضعیت نامتوازنی که در فرآیند استفاده از کتاب شکل می‌گیرد در رابطه بین کتاب و جامعه اثر می‌گذارد. منظورم از فرآیند نامتوازن این است که به‌هرحال جامعه ما جامعه‌ای متکثر، متفاوت و متنوعی است و باید در آن تکثر، تفاوت و تنوع را به رسمیت شناخت؛ اما اینک برخی از کتاب‌ها که حاصل عمر یک محقق، نویسنده یا مترجم است، در قفسه‌ها می‌ماند و صورت مهجوری به خود می‌گیرد.

نویسنده کتاب «اندیشه پیشرفت و تحولات جدید جامعه ایران» توضیح داد: همین‌طور که می‌دانیم در مطالعه تغییر ذائقه هم رخ داده است. مطالعه از روی صفحه رایانه و مطالعه و ورق زدن کتاب فیزیکی باهم تفاوت دارند. همان‌طور که ظهور سینما، باعث از بین رفتن نقاشی نشد، همان‌طور که ظهور روزنامه باعث کنار رفتن کتاب نشد، تکنولوژی و رایانه نیز باعث کنار رفتن کتاب نمی‌شوند. همه اینها بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند و در رابطه با همدیگر، تاثیراتی روی هم می‌گذارند.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه