کتاب فروشی های مستقل زیر تیغ حزب کمونیست چین

ساعت ۲۴ . ۱۴۰۳/۸/۲۹،‏ ۸:۳۸


ساعت 24 - کتابفروشی‌های مستقل به میدان جدیدی برای سرکوب مخالفان و محدود کردن آزادی بیان در چین تبدیل شده‌اند. به گزارش آسوشیتدپرس، دست‌کم ۱۲ کتابفروشی تنها در چند ماه اخیر در شهرهای بزرگ این کشور تعطیل شده و یک کتابفروش ۴ ماه پیش بازداشت شده و هنوز در بازداشت به سر می‌برد. این فشارها در ماه‌های اخیر تاثیر مهمی بر عرصه کتابفروشی در چین گذاشته است.

بیشتر کتابفروشی‌ها در این کشور دولتی هستند و کتابفروشی‌های مستقل غیردولتی تنها در شرایط قانونی خاصی اجازه کار دارند.

به گفته کتابفروشان، دریافت مجوز کار و کنترل‌های دولتی برای بررسی رعایت سانسور در ماه‌های اخیر افزایش یافته است. چاپخانه‌ها و فروشندگان خیابانی نیز با بازرسی‌های سخت‌گیرانه‌تری توسط اداره ملی مبارزه با هرزه‌نگاری و انتشارات غیرقانونی مواجه هستند. مسئولان این اداره از مصاحبه با خبرنگارها در این باره خودداری می‌کنند و وزارت امور خارجه چین نیز از سرکوب کتابفروش‌ها اظهار بی‌اطلاعی کرده است.

چندین کتابفروشی چینی در سال‌های اخیر کار خود را به ژاپن، فرانسه، هلند یا ایالات متحده منتقل کرده و در آن کشورها کتابفروشی تاسیس کرده‌اند. علت این مهاجرت از سویی سرکوب‌های داخلی در چین و از سوی دیگر رشد جوامع چینی‌تبار در خارج از کشور است.

تنها محتوای کتاب‌ها نیست که مقامات چینی را محتاط کرده است. کتابفروشی‌ها به عنوان مراکز فرهنگی که تفکر انتقادی را تشویق می‌کنند و گفتگوها را به سمت سیاست یا سایر موضوعاتی که برای دولت «حساس»‌ هستند سوق می‌دهند، مورد سرکوب قرار دارند.

طبق اسناد دولتی، مقامات در شانگهای چاپخانه‌ها و کتابفروشی‌ها را به دنبال «چاپ، کپی یا فروش نشریات غیرقانونی» بازرسی کردند. بدین ترتیب‌، آن‌ها نه تنها فروش برخی از نشریات را ممنوع می‌کنند، بلکه چاپخانه‌های مسئول انتشار را نیز ردیابی می‌کنند. آن‌ها دریافته‌اند که برخی از چاپخانه‌ها «محتوا را آنطور که لازم است چاپ نمی‌کنند». مسئولان دولتی شهر شائو یانگ در جنوب چین اعلام کرده‌اند «انتشارات مضر را سرکوب خواهند کرد. »

حزب کمونیست‌ از ابزار مختلفی برای کنترل نشر و توزیع کتاب‌ها برخوردار است. هر نشریه بدون شماره ردیابی غیرقانونی تلقی می‌شود، از جمله کتاب‌های خودنشر و آن‌هایی که بدون مجوزهای خاص وارد کشور شده‌اند. در صورت تشدید سانسور یا ممنوع شدن نویسنده به هر دلیلی، می‌توان کتاب‌ را حتی پس از انتشار ممنوع کرد.

با وجود این محدودیت‌ها و سرکوب کتابفروشان، کتابفروشی رونق زیادی در چین دارد. آمارهای دقیقی در دسترس نیست، اما نظرسنجی «بوکدائو»‌ که یک شرکت رسانه‌ای متمرکز بر صنعت کتاب است، نشان می‌دهد که از سال ۲۰۲۰ تاکنون، تعداد کتابفروشی‌های تاسیس‌شده دو برابر کتابفروشی‌های تعطیل‌شده بوده است.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.