در کل دنیا حدود ۲۷ میلیون نفر مبتلا به نارسایی قلب هستند و این روند افزایشی خواهد بود چون عمر جمعیت در حال افزایش است و این بیماری در گروه سالمندان بیشتر میشود.
همشهری آنلاین - مریم سرخوش: دکتر فرح نقاشزاده، متخصص قلب و عروق، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و دبیر علمی هشتمین کنگره بینالمللی نارسایی قلب درباره شایعترین عوامل بروز این نارسایی گفت: انسداد عروق کرونر، سکته قلبی و... شایعترین دلایل بروز این بیماری هستند. علاوه بر این مصرف سیگار و الکل، فشار خون، چاقی و دیابت هم موثر است. مصرف داروی محرک مثل متآمفتامین، برخی داروها برای درمان سرطان و همچنین عفونتهای ویروسی و باکتریایی هم عامل بروز التهاب و نارسایی قلبی هستند. البته علل نادر دیگری هم وجود دارد.
زندگی طولانیتر با نارسایی قلبی
نقاشزاده با تاکید بر این که عمر بیماران با نارسایی قلبی بعد از پیوند قلب هم در حال افزایش است، ادامه داد: مردم باید نسبت به مدیریت درمان و مصرف منظم داروها به ویژه بعد از پیوند آگاه باشند که باعث میشود عمر طولانیتر داشته باشند.
او درباره آمار پیوند قلب هم توضیح داد: از حدود ۲۰ سال پیش این پیوند در ایران شروع شد و به تدریج افزایش پیدا کرد. در حال حاضر سالانه چیزی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ پیوند قلب در ایران انجام میشود و بخش عمده آن در ۴ مرکز تهران صورت میگیرد. البته آمار بیمارانی که نیازمند پیوند هستند، زیاد است اما به همان تعداد ما بیمار دهنده قلب نداریم و قسمت اصلی کار ما این است که فرهنگ اهدای عضو در کشور تقویت شود.
نقاشزاده با اشاره به این که بیماری نارسایی قلبی در تمام سنین وجود دارد، افزود: از ۶۵ سال به بالا هر ۱۰ سال ۱۰درصد ریسک ابتلا به بیماری قلبی افزایش پیدا میکند. در این گروه سنی ممکن است عامل خطر وجود نداشته باشد، اما با توجه به افزایش سن احتمال ابتلا بیشتر میشود. این در حالی است که اکنون در افراد جوان این عارضه دیده میشود و یکی از دلایل آن مصرف مخدر شیشه متآمفتامین است که به قلب آسیب میزند.
تأثیر مرگبار این محرک
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در پاسخ به سوال همشهری آنلاین درباره تاثیر این محرکها بر قلب بیان کرد: این مواد میتوانند باعث تشکیل لخته در عروق و سکته قلبی و مغزی شوند. از سوی دیگر به دلیل اثرات سمی غیرمستقیمی که روی سلولهای قلبی دارند، میتوانند نارسایی هم ایجاد کنند.
این پزشک درباره آسیبهای ابتلا به نارسایی قلبی هم بیان کرد: این بیماری پیشرونده است و به تدریج علائم آن افزایش پیدا میکند. از جمله افزایش نفستنگی، ورم بدن، کاهش توانایی در انجام فعالیتهای شغلی و روزمره که در نهایت این بیماران را به سمت پایان زندگی میبرد.
نقاشزاده در پاسخ به این سوال که آیا آسیب این محرکها در سنین پایینتر بیشتر است، عنوان کرد: سن را به این دلیل گفتم که افراد جوانتر عمدتا آگاهی کمتر از آسیبهای مخرب این محرکها دارند. افراد در سنین بالاتر عمدتا آگاهی بیشتری در این باره دارند و به همین دلیل کمتر سراغ چنین داروهایی میروند.
دبیر علمی هشتمین کنگره بینالمللی نارسایی قلب به اهمیت برگزاری این رویداد (7 تا 9 آبان امسال) هم اشاره کرد و گفت: با توجه به شیوع این بیماری باید آگاهی جامعه پزشکی به ویژه کسانی که در درجه اول با این بیماران در ارتباط هستند، افزایش پیدا کند. از جمله متخصصان قلب و داخلی، پزشکان عمومی، جراحان و حتی گروه بیهوشی که در برخی موارد نیاز است اقداماتی برای بیماران این حوزه انجام دهند. در این کنگره تمام مباحث جدید دنیا هم ارائه خواهد شد و برنامهای ارائه کردهایم که انجمن نارسایی قلب اروپا هم آن را تایید کرده است.