مصطفی معین: ۸۱ درصد مردم اعتمادی به پزشکان ندارند/ باید علت اصلی مهاجرت گسترده پزشکان بررسی شود خبرگزاری بین المللی
شفقنا . ۱۴۰۳/۸/۲۹، ۱۸:۴۶
شفقنا- دکتر مصطفی معین، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تأکید کرد که باید علل اصلی مهاجرت گسترده پزشکان از کشور و نارضایتیهای فعلی در نظام سلامت کشور مورد بررسی قرار گیرد. به گفته دکتر معین وزرای بهداشت در دهه گذشته باید پاسخگوی این مشکلات باشند.
به گزارش خبرنگار شفقنا، دکتر مصطفی معین در مراسم رونمایی از کتاب “رابطه پزشک و بیمار” با تدوین و ترجمه «قربان بهزادیان نژاد» نکاتی را درباره اهمیت فلسفه و اخلاق در رابطه بین پزشک و بیمار مطرح کرد.
وی بیان کرد: فیلسوفان و پزشکان باید در کنار هم قرار گیرند تا به بهبود این روابط کمک کنند.
معین همچنین به کاهش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی به پزشکان اشاره کرد و افزود: طبق نظرسنجیها، ۸۱ درصد مردم اعتمادی به پزشکان ندارند، در حالی که این قشر باید در رأس هرم اعتماد مردم قرار داشته باشند.
وی همچنین به تجربیات بینالمللی و تفاوتهای شرایط بین ایران و انگلستان در زمینه پزشکی اشاره کرد و گفت: مطالعات و تجارب جهانی میتوانند در بهبود شرایط کنونی کمککننده باشند.
معین افزود: در سالهای ۳۸ و ۳۹ شمسی، لوایحی به مجلس شورای اسلامی ارائه شده بود که هدف آنها اصلاح نظام پزشکی و بهبود شرایط برای جامعه بود.
وی در ادامه تأکید کرد: پزشکان باید وقت بیشتری را به بیماران خود اختصاص دهند و ارتباط بهتری با آنها برقرار کنند. بر اساس یک تحقیق که با نمونهگیری از ۱۲۰۰ بیمار انجام شده، اکثریت بیماران برقراری ارتباط خوب را در اولویت قرار دادهاند.
معین خاطرنشان کرد: بیش از ۸۰ درصد تشخیصهای پزشکی بر پایه ارتباط و مکالمهای است که بین پزشک و بیمار شکل میگیرد.
وی تأکید کرد: پزشکان نه تنها باید درمانگر، بلکه باید معلم، هنرمند و دوست بیماران خود باشند تا بتوانند به طور مؤثر به آنها خدمت کنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در تاکید بر لزوم استیضاح وزرای بهداشت دهه گذشته، بیان کرد: لازم است پرسیده شود که چرا وضعیتی برای پزشکان پیش آمده که بسیاری از آنها به فکر مهاجرت افتادهاند.
این سیاستمدار با تاکید بر اهمیت اخلاق و فلسفه اخلاق در کنار بیمار، افزود: همواره فیلسوفانی که طبیب و طبیبانی که فیلسوف هستند وجود داشتهاند.
وی با اشاره به کاهش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی به پزشکان، توضیح داد که ۸۱ درصد مردم اعتمادی به پزشکان ندارند، در حالی که پزشکان باید در بالای هرم اعتماد مردم قرار گیرند.
معین همچنین به تهدیدات و خشونتهای سازماندهی شده علیه پزشکان اشاره کرد.
وی در توضیح شرایط تحریر این کتاب در انگلستان گفت: شرایط متفاوتی بین ایران و انگلستان وجود دارد، اما تجارب آنها میتواند برای ما مفید باشد.
معین با ذکر اینکه در سالهای ۳۸ و ۳۹ لایحه پزشکی به مجلس ارائه شده بود، ادامه داد: پس از یک سال، آییننامه انتظامی پزشکی تصویب و پروژهای که با شرایط جامعه و طب جدید سازگار بود، پنجاه سال به طول انجامید.
معین در خصوص نقش پزشکان تصریح کرد: به دلیل فشار کاری، پزشکان وقت کمی برای بیماران میگذارند. در تحقیقی که با نمونهگیری از ۱۲۰۰ بیمار صورت گرفت، ۶۹ درصد از پاسخدهندگان برقراری ارتباط خوب را اولویت دانستند، در حالی که ۲۹ درصد به سواد پزشک اهمیت میدادند. صبوری و دقت پزشک هر کدام ۱۱ درصد اهمیت داشتند.
وی تأکید کرد که بیش از ۸۰ درصد تشخیصهای پزشکی از طریق برقراری ارتباط با بیمار و شرح حالی که بیمار ارائه میدهد، صورت میگیرد.
معین با اشاره بر اینکه پزشک باید علاوه بر درمانگر، معلم نیز باشد، گفت: تشخیص و درمان باید با در نظر گرفتن جنبههای روانی، فرهنگی و سطح سواد بیمار صورت گیرد. پزشک باید هنرمند باشد و به بیمار آرامش بخشد. او باید عاشق انسان باشد و بیمار را درک کند.
معین با اشاره به اینکه کتاب در شرایط خاص نگارش شده است، اظهار داشت: هر کاری که پزشک انجام میدهد باید به نفع بیمار باشد یا حداقل ضرری به او نرساند.
اخبار مشابه
جزئیاتی از قتل دکتر «مسعود داوودی»
دیدار نیوز . ۷ روز پیش
قوانین فعلی به اندازه کافی از کادر درمان حمایت نمیکند/ نیازمند فرهنگسازی برای صبوری و مدارا با کادر درمان هستیم/ در رسانهها به اهمیت و جایگاه حرفه پزشکی توجه کافی نمیشود/ فشارهای تصمیمسازانه از سوی نهادها تبعات منفی به همراه دارد/ باید رویکردی حمایتگرانه نسبت به جامعه پزشکی اتخاذ …
شفقنا . ۷ روز پیش
«عبارات ممنوعه»؛ کلماتی که پزشکان نباید بگویند
فرارو . ۱۵ روز پیش