اعتراف مدعیان اصلاحات درباره بزرگنمایی تخفیف صادرات نفت
کیهان . ۱۴۰۳/۸/۲۹، ۲۱:۵۲
روزنامه دولت، در گزارشی از کاهش تخفیف نفت ایران از شش به چهار و نیم دلار در ۱۰۰ روز اخیر خبر داده است.
به گزارش خط انرژی، به تازگی روزنامه ایران وابسته به دولت، در گزارشی از کاهش تخفیف نفت ایران از شش به چهار و نیم دلار در ۱۰۰ روز اخیر خبر داده است.
شاید یادتان نیاید اما همین جریان رسانهای، در دولت سیزدهم «به دروغ» از حراج و مفتفروشی نفت کشور و حتی از تخفیف ۸۰ درصدی سخن میگفتند.
مثلا رسانه اکوایران وابسته به هلدینگ دنیای اقتصاد در گزارشی از فروش نفت ایران به چین به قیمت فقط ۲۰ الی ۳۰ دلار بر بشکه خبر میداد و میزان تخفیف با ضریب ۱۰ برابری اعلام میکرد.
هر چند که رقم تخفیف نفت در دولت شهید رئیسی از همین شش دلار هم کمتر بود اما گزارش روزنامه ایران، اعتراف جالبی بود.
تیر ترامپ به سنگ خورد
به گزارش خبرگزاری فارس؛ دونالد ترامپ در ۲۰۱۸ وقتی برای نخستین بار وارد کاخ سفید شد از توافق هستهای ایران که برجام نامیده میشد، خارج شد و تحریمهای نفتی ایران را دوباره فعال کرد.
ترامپ در نظر داشت تا با اعمال فشار بر صادرات نفت ایران، درآمد نفتی کشور را صفر کند اما با وجود مشکلات و محدودیتهای ایجاد شده، این هدف نه تنها محقق نشد بلکه در سالهای اخیر تولید نفت ایران روند افزایشی داشته و به رقم پیش از تحریمها نزدیک شده است.
در ابتدای اعمال دوباره تحریمهای نفتی در ماه نوامبر ۲۰۱۸، تولید نفت ایران به حدود دو و نیم میلیون بشکه در روز و در ماههای پایانی سال ۲۰۱۹، به حدود دو میلیون بشکه در روز رسید.
اما به تدریج ایران با تغییر راهبردهای خود توانست مقداری از صادرات نفت را از سر بگیرد و تولید نفت نیز روند افزایشی پیدا کرد. در سال ۲۰۲۲، تولید نفت ایران به حدود دو و نیم میلیون بشکه در روز و در برخی از ماهها به سه میلیون بشکه در روز افزایش یافت.
این روند رو به رشد همچنان ادامه پیدا کرد و ایران در سال ۲۰۲۳ توانست به تولید حدود سه و دو دهم میلیون بشکه نفت در روز دست یابد. این افزایش تولید عمدتا به دلیل دور زدن تحریمها و استفاده از روشهای مختلف برای فروش نفت، از جمله صادرات به چین، محقق شد.
جدیدترین گزارش اوپک، تولید نفت ایران در ماه اکتبر (مهر ماه ۱۴۰۳) را 3/3 میلیون بشکه در روز و جدیدترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی تولید نفت ایران در ماه اکتبر را سه و چهار دهم میلیون بشکه در روز برآورد کرده است.
به این ترتیب، پس از گذشته شش سال و هفت ماه از اعمال تحریمها، نه تنها تولید و صادرات نفت ایران صفر نشده که در ماه اکتبر ۲۰۲۴ تولید نفت ایران تنها
۴۵۰ هزار بشکه در روز با رقم پیش از تحریمها فاصله دارد.
با وجود تحریمهای سختگیرانه و فشارهای بینالمللی، ایران هرگز تولید نفت خود را به طور کامل متوقف نکرد. در حالی که در ابتدا کاهش تولید داشت اما به مرور توانست تولید خود را افزایش دهد و به سطح قابل توجهی از تولید پیش از تحریمها بازگردد.
نشریه فارین پالیسی طی گزارشی نوشته است، دادههایی وجود دارد که نشان میدهد بازیابی فروش نفت ایران از سطح بسیار پایین خود در اوایل سال ۲۰۲۰ در واقع زمانی آغاز شد که دولت ترامپ هنوز بر سر کار بود.
به گزارش بلومبرگ، روند افزایشی صادرات نفت ایران از دولت ترامپ و شش ماه قبل از روی کار آمدن دولت بایدن آغاز شد و از رقم روزانه ۱۷۳ هزار بشکه به ۷۰۶ هزار بشکه در پایان دولت ترامپ افزایش یافته و چهار برابر شده بود.
رویترز در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ماه سال قبل) طی گزارشی نوشت: ایران توانسته است صادرات نفت خود را به حدود یک و هشت دهم میلیون بشکه در روز افزایش دهد. بلومبرگ هم در گزارشی این رقم را یک و هفت دهم میلیون بشکه در روز برآورد کرده است.
بر این اساس، روند افزایشی تولید و صادرات نفت ایران در سالهای اخیر، نشاندهنده تابآوری و راهبردهای مختلف ایران برای مقابله با تحریمها و بحرانهای اقتصادی است.
اخبار مشابه
غرب علیه نفت
خبرگزاری رسا . ۵ روز پیش
غرب علیه نفت
مشرق نیوز . ۶ روز پیش
تحریمهای آمریکا به شدتِ گذشته اجرا نمیشود
تابناک . ۱۰ روز پیش
فروش نفت ایران به چین با کمترین تخفیف
فرارو . ۱۶ روز پیش
تخفیف ۱۳۵ میلیون دلاری نفت ایران در هر ماه!
اقتصاد ۲۴ . ۱۷ روز پیش