آخرین تلاش دولت بایدن برای تامین تسلیحاتی ارتش اوکراین، استفاده ابزاری غرب از کییف علیه مسکو، واکنشها به حمله موشکی اوکراین به منطقه بریانسک روسیه و توصیه به اوکراین برای اعزام افراد بیشتر به جبهه، از جمله مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، دمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که غرب همچنان از اوکراین بهعنوان ابزاری برای وارد کردن شکست استراتژیک به روسیه استفاده میکند. وی در واکنش به مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد برای حمله به خاک روسیه، گفت: «سیاستمداران غربی به مسیر خود برای وارد کردن شکست استراتژیک به کشور ما ادامه میدهند و البته آنها از اوکراین، تنها بهعنوان ابزاری برای رسیدن به این اهداف استفاده میکنند.»
این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین روز گذشته تایید کرد که کشورش قصد دارد از موشکهای ATACMS آمریکایی در عملیات نظامی خود استفاده کند. زلنسکی در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک گفت: «اوکراین تواناییهای دوربرد دارد، پهپادهای دوربرد ساخت خود را در اختیار دارد، همچنین ما تعداد زیادی موشکهای نپتون داریم. و اکنون موشکهای ATACMS نیز داریم که از همه اینها در عملیات نظامی استفاده خواهیم کرد.»
روزنامه انگلیسی"تایمز" گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین حدود 50 موشک دوربرد ATACMS آمریکایی در اختیار دارند. این نشریه نوشت: «اگرچه پنتاگون هیچ عددی ارائه نکرده، اما گمان میرود که کییف در حال حاضر حدود 50 موشک در اختیار داشته باشد. این موشکها به دلیل محدودیت در عرضه همچنان کمیاب هستند، اما نیروهای مسلح اوکراین به تعداد کافی سامانههای پرتاب برای استفاده از این موشکها در اختیار دارند.»
در این رابطه، پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان معتقد است که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، با اقدامات خود جهان را به سمت آغاز جنگ جهانی سوق میدهد. وی گفت «در ایالات متحده، رئیسجمهوری که حزب خودش او را کنار گذاشته، توانایی ذهنی او زیر سؤال رفته و قرار است طی دو ماه آینده از مقام خود کنارهگیری کند، تصمیماتی میگیرد که جهان را به یک فاجعه جهانی سوق میدهد.»
پیش از این آژانس خبری بلومبرگ گزارش داد که مجوز جو بایدن، به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد بهمنظور حمله به عمق خاک روسیه، نتوانست باعث اتحاد متحدان غربی کییف علیه مسکو شود. براساس این گزارش، در ناتو انتظار نمیرود که این تصمیم رئیسجمهور آمریکا بر توازن قوا تأثیر بگذارد. بلومبرگ تأکید کرد که غرب از ضعف نیروهای اوکراینی در مقابل «فشار شدید ارتش دارای نیروی نظامی گسترده و مجهزتر روسیه» آگاه است.
این گزارش همچنین اشاره میکند که بایدن در این موضوع نتوانسته حمایت متحدان خود را جلب کند. بهعنوان مثال، آلمان از پیروی از این تصمیم خودداری کرد و حتی پس از اظهارات رئیسجمهور آمریکا نیز بار دیگر از ارسال موشکهای تائوروس به اوکراین امتناع ورزید.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به یکهزار و یکمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
******
نگرانی سازمان ملل از تشدید درگیریها پس از حملات موشکی اوکراین به منطقه بریانسک
سازمان ملل متحد از تشدید درگیری نظامی در اوکراین پس از حملات نیروهای اوکراینی به منطقه بریانسک با استفاده از موشکهای ATACMS ابراز نگرانی کرد. استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، در یک نشست خبری گفت: «سازمان ملل همواره نگرانی خود را درباره تشدید این درگیری ابراز کرده است.»
وی همچنین افزود که این سازمان نه تنها از تشدید درگیری، بلکه در خصوص ادامه این جنگ نیز نگران است. دوجاریک تأکید کرد که همه طرفهای درگیر باید از وجود تلفات در میان غیرنظامیان اجتناب کنند.
هشدار درباره تشدید درگیریها پس از حمله اوکراین به منطقه بریانسک
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان، در یک نشست خبری اعلام کرد که حمله نیروهای مسلح اوکراین با استفاده از موشکهای ATACMS به منطقه بریانسک روسیه ممکن است باعث واکنش متقابل مسکو شود، که به نوبه خود پتانسیل تشدید بیشتر درگیری را در پی خواهد داشت.
وی گفت: «انتظار میرود که اقدام موشکهای ATACMS در منطقه بریانسک روسیه احتمالاً به اقدامات بعدی منجر شود. <…> اگر خطری مسکو را تهدید کند، ولادیمیر پوتین [رئیسجمهور روسیه] بدون تردید از تسلیحات هستهای استفاده خواهد کرد.»
ووچیچ همچنین افزود که صربستان «اصلاً برای چنین وضعیتی آماده نیست.»
ماکرون روسیه را به شرکت در کاهش تنشهای جمعی فراخواند
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، پس از انتشار خبر مجوز استفاده اوکراین از موشکهای آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه، از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، خواست که امکان مشارکت در تلاشها برای کاهش تنشهای جمعی را بررسی کند.
ماکرون در حاشیه نشست سران گروه 20 در ریودوژانیرو گفت: «من رئیسجمهور پوتین را به پیروی از عقل سلیم و پایبندی به مسئولیتهای خود <…> رعایت منشور سازمان ملل و مشارکت در کاهش تنشهای جمعی فرا میخوانم.»
وی پیشتر تصمیم مقامات آمریکایی برای اجازه دادن به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد جهت حمله به عمق خاک روسیه را مثبت ارزیابی کرده بود.
بایدن ارسال مینهای ضدنفر به اوکراین را تأیید کرد
روزنامه "واشنگتن پست" به نقل از خبری خود گزارش داده است که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، ارسال مینهای ضدنفر به اوکراین را برای مقابله با پیشروی نیروهای روسیه تأیید کرده است.
طبق اطلاعات این روزنامه، «هنگامی که این مینها همراه با سایر مهماتی که پیشتر به اوکراین ارسال شدهاند استفاده شوند، انتظار میرود که به دفاع مؤثرتر کمک کنند.»
همچنین اشاره شده که کییف قول داده این مینها را در مناطق پرتراکم جمعیتی به کار نبرد. با این حال، کارشناسان کنترل تسلیحات درباره خطر این مینها برای غیرنظامیان هشدار دادهاند.
به نوشته این روزنامه، بایدن با مجوز ارسال این مینها به اوکراین، برخلاف سیاست پیشین خود عمل کرده است. در سال 2022، او عملاً تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در مورد مینها را لغو و ممنوعیت استفاده از آنها را مجدداً اعمال کرد.
اوکراین حدود 50 موشک ATACMS در اختیار دارد
روزنامه بریتانیایی "تایمز" گزارش داد که نیروهای مسلح اوکراین حدود 50 موشک دوربرد ATACMS آمریکایی در اختیار دارند. این روزنامه نوشت: «اگرچه پنتاگون هیچ عددی ارائه نکرده است، اما گمان میرود که دولت کییف در حال حاضر حدود 50 موشک در اختیار داشته باشد.»
این گزارش همچنین اشاره میکند که این موشکها به دلیل محدودیت در عرضه همچنان کمیاب هستند، اما نیروهای مسلح اوکراین به تعداد کافی سامانههای پرتاب برای استفاده از این موشکها در اختیار دارند.
روز گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد که کشورش قصد دارد از موشکهای ATACMS آمریکایی در عملیات نظامی خود استفاده کند. زلنسکی گفت: «اوکراین تواناییهای دوربرد دارد، پهپادهای دوربرد ساخت خود را در اختیار دارد، ما اکنون موشکهای نپتون داریم، و نه تنها یک موشک. و اکنون موشکهای ATACMS نیز داریم، و ما از همه اینها استفاده خواهیم کرد.»
صدور مجوز قرارداد 100 میلیون دلاری آمریکا برای نگهداری تجهیزات ارتش اوکراین
وزارت امور خارجه ایالات متحده مجوز قراردادی به ارزش 100 میلیون دلار را برای نگهداری تجهیزات آمریکایی که توسط نیروهای مسلح اوکراین استفاده میشود، صادر کرد.
در بیانیه منتشره از سوی آژانس همکاریهای امنیتی وزارت دفاع آمریکا آمده است: «وزارت خارجه تصمیم به تأیید فروش احتمالی تجهیزات و خدمات مربوط به سیستمهایی که ارتش آمریکا به اوکراین ارائه کرده است، به ارزش 100 میلیون دلار گرفته است.»
در این سند توضیح داده شده که دولت اوکراین درخواست خرید تجهیزات و خدمات تعمیر و نگهداری برای وسایل نقلیه نظامی را به آمریکا ارائه داده است.
پیشتر، در تاریخ 14 نوامبر، سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون، اعلام کرده بود که ایالات متحده قصد دارد تمام تسلیحاتی را که رئیسجمهور جو بایدن وعده داده است، پیش از پایان دوره ریاستجمهوری وی به اوکراین تحویل دهد.
سرنگونی 42 پهپاد اوکراینی در شش منطقه روسیه توسط پدافند هوایی
وزارت دفاع روسیه شب گذشته، سه شنبه اعلام کرد که نیروهای پدافند هوایی این کشور موفق شدند 42 پهپاد اوکراینی از نوع هواپیما را در شش منطقه روسیه شامل بریانسک، اسمولنسک، مسکو، کورسک، اوریول و راستوف سرنگون کنند.
وزارت دفاع روسیه توضیح داد که از این تعداد، 32 پهپاد در منطقه بریانسک، پنج پهپاد در در منطقه اسمولنسک، دو پهپاد در منطقه مسکو، و هر کدام یک پهپاد در مناطق کورسک، اوریول و راستوف سرنگون شدند.
سناتور روس: اوکراین تمایلی به دستیابی به صلح ندارد
کنستانتین کاساچوف، نایبرئیس شورای فدراسیون (سنای) روسیه اعلام کرد که دولت کنونی اوکراین تا آخرین لحظه به سمت تشدید درگیری حرکت خواهد کرد و تلاش میکند سطح تنش را به حداکثر برساند.
وی گفت: «صلح برای اوکراین سودمند و لازم نیست. صلح تنها در شرایطی ممکن است که بر مبنای واقعیتهای موجود و با در نظر گرفتن موضع روسیه باشد. در هر صورت، اقدامات طرف اوکراینی کاملاً قابل پیشبینی، اما کاملاً بینتیجه هستند، در حالی که پاسخ طرف روسیه همواره هم قابل پیشبینی و هم کاملاً مؤثر خواهد بود.»
یک روز قبل جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد که برخی کشورهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده مجوز حملات نیروهای مسلح اوکراین با تسلیحات دوربرد به عمق خاک روسیه را صادر کردهاند.
اردوغان: ناتو باید درباره بهروزرسانی دکترین هستهای روسیه تأمل کند
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه معتقد است که انتشار دکترین هستهای بهروز شده روسیه پاسخی به تهدیدات از جانب غرب است و ناتو باید درباره آن تأمل کند.
اردوغان در کنفرانس مطبوعاتی در ریودوژانیرو در حاشیه نشست سران گروه 20 تأکید کرد: «روسیه این حق را دارد که از خود دفاع کند و باید گامهای لازم برای دفاع از خود را بردارد.»
پیشتر در همان روز، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، دکترین هستهای جدید کشورش را ورد تایید قرار داد. طبق این سند، روسیه حق استفاده از تسلیحات هستهای را در پاسخ به حملهای علیه این کشور یا متحدانش با استفاده از سلاحهای هستهای یا دیگر تسلیحات کشتارجمعی برای خود محفوظ میداند. همچنین، روسیه ممکن است در صورت وقوع حملهای که تمامیت ارضی این کشور یا بلاروس را تهدید کند، از این تسلیحات استفاده کند.
رئیس جمهور ترکیه همچنین یادآور شضد که آنکارا باید ارتباط خود را با کییف و مسکو حفظ کند و آماده است به تلاشهای میانجیگرانه برای حلوفصل درگیری اوکراین ادامه دهد. اردوغان با اشاره به استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد برای حمله به خاک روسیه هشدار داد که این اقدام تنها خطر درگیری هستهای را افزایش خواهد داد.
اختلاف بین شولتز و زلنسکی بر سر عدم ارسال موشکهای تائوروس به اوکراین
روزنامه "بیلد" روز گذشته گزارش داد که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، درباره ارسال موشکهای تائوروس به اوکراین صحبت نکرده، اما در این خصوص با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دچار اختلاف نظر شده است.
بر اساس گزارش این روزنامه، شولتز و پوتین حتی در گفتوگوی اخیر خود موضوع ارسال موشکها را مطرح نکردهاند. در این گزارش آمده است: «شولتز تنها در مورد تصمیم خود درباره موشکهای تائوروس با ولودیمیر زلنسکی دچار اختلاف شد و این موضوع را با متحدان کلیدی، از جمله جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، مورد بحث قرار داد.»
به نوشته "بیلد"، شولتز بر این باور است که ارسال این موشکها به اوکراین غیرمسئولانه خواهد بود، زیرا ممکن است منجر به تشدید درگیری اوکراین شود.
پیشنهاد بورل برای ایجاد مرکز آموزش سربازان اوکراینی در کییف
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در کنفرانس خبری پس از نشست وزرای دفاع اتحادیه اروپا در بروکسل اعلام کرد که به کشورهای عضو پیشنهاد داده است یک مرکز هماهنگی برای آموزش سربازان اوکراینی در کییف تأسیس کنند.
وی گفت: «من از وزرا خواستم پیشنهاد من برای ایجاد یک مرکز هماهنگی در کییف را مجدداً بررسی کنند. این اقدام به معنای تشدید درگیری نیست، بلکه برای هماهنگی بهتر با نیازهای نیروهای اوکراینی است.»
پیشتر، بورل تأیید کرده بود که دولت آمریکا محدودیت حملات با موشکهای آمریکایی تا برد 300 کیلومتر در خاک روسیه را لغو کرده است. با این حال، جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا، این موضوع را تأیید نکرد و یادآور شد که تصمیمات کاخ سفید بر اساس شرایط میدان نبرد گرفته میشود.
سییارتو: تصمیمات بایدن جهان را به سمت جنگ جهانی سوق میدهد
پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، اعلام کرد که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، با اقدامات خود جهان را به سمت آغاز جنگ جهانی سوق میدهد.
سییارتو دوره باقیمانده از ریاستجمهوری بایدن را خطرناکترین دوره در دهههای اخیر توصیف کرد و گفت که مجوز بایدن برای استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی برای حمله به خاک روسیه، خطر جنگ جهانی را افزایش میدهد. وی در صفحه فیسبوک خود نوشت: «در ایالات متحده، رئیسجمهوری که حزب خودش او را کنار گذاشته است، تواناییهایش زیر سؤال رفته و قرار است طی دو ماه آینده از مقام خود کنارهگیری کند، تصمیماتی میگیرد که جهان را به یک فاجعه جهانی سوق میدهد.»
سییارتو همچنین افزود که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا میتواند فرصتی برای بازگرداندن صلح به اروپا باشد، اما در هر دو سوی اقیانوس، افرادی هستند که مخالف پایان درگیری هستند. وی گفت که نخبگان سیاسی حامی جنگ در حال تلاش برای تبدیل درگیری اوکراین به یک جنگ جهانی هستند.
روت: هر عضو ناتو میتواند در مورد اوکراین بهصورت مستقل تصمیمگیری کند
مارک روت، دبیرکل ناتو روز گذشته اعلام کرد که موضع گیری کشورهای عضو ائتلاف درباره مجوز حملات اوکراین به عمق خاک روسیه هماهنگ نیست، بنابراین هر یک از اعضا میتواند بهصورت مستقل در این زمینه تصمیمگیری کند.
وی در بروکسل به خبرنگاران گفت: «ناتو بارها اعلام کرده، زمانی که کشورهای متحد اوکراین تسلیحاتی به این کشور ارائه میدهند، نباید محدودیتی در استفاده از آن اعمال کنند. با این حال، تصمیمگیری درباره حملات به عمق خاک روسیه به اختیار هر کشوری است که کمک تسلیحاتی ارائه میدهد.»
توصیه سالیوان به کییف: افراد بیشتری را به جبهه بفرستید
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا، از کییف خواست که فعالانهتر افراد بیشتری را به جبهه اعزام کند. وی در مصاحبهای با شبکه PBS در این باره گفت: «در اینجا بحث بر سر نیروی انسانی است و از دیدگاه ما، اوکراین باید برای تقویت خطوط دفاعی خود از نظر تعداد نیروها در خط مقدم اقدامات بیشتری انجام دهد. این موضوع شامل مهمات و سایر عواملی است که بر قدرت ملی و روحیه کشور تأثیر میگذارد.»
سالیوان تأکید کرد که هیچ سامانه تسلیحاتی بهتنهایی نمیتواند وضعیت را در خطوط مقدم بهطور اساسی تغییر دهد و باید به سایر عوامل نیز توجه شود.
در همان روز، لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، اعلام کرد که ایالات متحده در روزهای آینده بستههای جدید کمک نظامی به اوکراین را معرفی خواهد کرد. وی افزود که این بسته شامل تجهیزات پدافند هوایی و انواع زرهپوشها خواهد بود.
وزیر خارجه لهستان: اتحادیه اروپا آماده افزایش حمایت از اوکراین است
رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان، روز گذشته در کنفرانس خبری در نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو با کایا کالاس، رئیس جدید دیپلماسی اتحادیه اروپا، وعده داد که بزرگترین کشورهای اتحادیه اروپا برای برعهده گرفتن بار کمکهای نظامی و مالی به اوکراین آمادهاند.
وی گفت: «من با قدردانی به آمادگی کشورهای اصلی اتحادیه اروپا برای برعهده گرفتن بار کمکهای نظامی و مالی به اوکراین در شرایط احتمال کاهش مشارکت آمریکا اشاره میکنم.»
سیکورسکی بر ضرورت جبران کاهش احتمالی کمکهای نظامی آمریکا به کییف در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ تأکید کرد، کسی که به گفته او، بارها از تمایل خود برای پایان دادن به این درگیری سخن گفته است.