تکلیف سازمان ملی هوش مصنوعی معلوم نیست/ بودجه توسعه هوش مصنوعی در ایران پنج یا شش همت است

تجارت نیوز . ۱۴۰۳/۸/۳۰،‏ ۱۰:۲۳


به گزارش تجارت نیوز،

همایش «فراتر از صفر و یک» روز ۲۸ آبان‌ماه 1403 در محل هتل قلب تهران به میزبانی ابرکلاس و آلیاسیس برگزار شد. این همایش فرصتی برای گردهمایی و انتقال تجربه با زمینه هوش مصنوعی بود. فعالان این حوزه با بررسی چالش‌ها و بیان دغدغه‌ها، در جهت توسعه بیشتر دانش و ابزار هوش مصنوعی قدمی برداشتند. 

تکلیف سازمان ملی هوش مصنوعی معلوم نیست 

در شرایطی که در کشورهای مختلف قدم‌های بسیار بزرگی برای توسعه شبکه تحقیقاتی و صنعتی‌سازی هوش مصنوعی برداشته می‌شود، ایران از این موج نوآوری عقب مانده است. در حالی که کشورهای حاشیه خلیج فارس با سرمایه‌گذاری‌های کلان و همکاری‌های متعدد با شرکت‌های خصوصی، نهایت بهره را از شبکه‌های بین‌المللی برده‌اند، ایران با وجود تحریم‌ها، دچار چالش‌ها و کم‌توجهی‌های داخلی‌ است. 

هوش مصنوعی به عنوان ابزاری که با خود انقلاب چهارم صنعتی را در نظریات آورده است، نقشی اساسی در صنایع و علوم دوران جدید ایفا خواهد کرد. ضرورت توسعه در این حوزه، بیش از پیش بر همگان آشکار است. 

در این همایش فعالان و چهره‌های شناخته‌شده حوزه هوش مصنوعی کشور حضور داشتند. در پنل انتقال تجربه، پوریا حداد بنیان‌گذار فیلاگر در این پنل به چالش‌های داخلی توسعه هوش مصنوعی در ایران پرداخت و گفت:

حدود هفت سال پیش صحبتی از هوش مصنوعی نبود. الان توجه بسیاری به این موضوع شده و تبدیل به یک بحث عمومی و ابزار کارآمدی شده است. سوال اینجاست که وضعیت هوش مصنوعی در ایران را چگونه باید بررسی کنیم؟

ما سازمان ملی هوش مصنوعی داریم ولی تکلیفش زیاد معلوم نیست. انجمن‌های مختلف داریم ولی بودجه مشخص نیست. در مشکلات مربوط به سخت‌افزارها کمبود داریم. منابع انسانی می‌تواند بخش دیگری از مشکلات ما را به خود اختصاص دهد. 

بودجه توسعه هوش مصنوعی عربستان دو میلیارد دلار و بودجه ایران پنج یا شش همت است

در انتهای صحبت حداد به نکته دیگری اشاره شد. او درباره بحث بودجه توسعه و سرمایه‌گذاری گفت:

مشکل اصلی سرمایه‌ است. سرمایه دست مجموعه‌هایی که می‌توانند توسعه خلق کنند نیست. سرمایه‌گذاری در کشور ما با عربستان با بیش از دو میلیارد دلار قابل مقایسه نیست. پنج یا شش همت واقعاً ناچیز است. هرچند میزان را به پانزده همت هم افزایش دادند اما باز هم این ارقام را نمی‌توان با یکدیگر مقایسه کرد. 

هدف‌گذاری‌ها دور از دسترس‌اند/ باید واقع‌گرا باشیم

حداد در ادامه صحبت خود به نکته دیگری پرداخت و گفت:

در سند ملی هوش مصنوعی چیزهایی دیده شده که خیلی بعید است به آنها برسیم.  هدف‌گذاری‌ها دور از دسترس‌اند و ما باید واقع‌گرا باشیم.

زیرساخت هوش مصنوعی باید با متناسب با نیازهایمان تامین شود

بحث زیرساخت در کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است. توسعه را نمی‌توان بدون تامین زیرساخت رقم زد و خلق کرد. از این رو توسعه و پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی نیازمند تامین نیازهای اساسی و اولیه آن در سطح زیرساخت است. از برق گرفته تا اینترنت و دیگر عوامل جزئی و کلی، عمومی یا تخصصی. 

علی آقابابایی مدیرفنی شرکت آلیاسیس در صحبت خود به مسائل مختلفی پرداخت که بحث زیرساخت یکی از آنها بود. او در مورد توسعه سطح زیرساخت گفت:

ما در مرحله اول نیاز نداریم از تمام جهات خود را تامین کنیم. لازم نیست ابتدا هزینه بسیاری متحمل شویم. توسعه زیرساخت هوش مصنوعی باید همگام و متناسب با نیازهایمان صورت پذیرد. 

بسیاری از شرکت‌های ایرانی آمادگی دیجیتال را ندارند

محمد امینیان مدیر محصول هوش مصنوعی داتین در نوبت صحبت خود در این پنل به بحث دیگری در این زمینه پرداخت. علاقه عمومی به هوش مصنوعی و عدم آمادگی و نداشتن دانش اولیه یا فنی برای استفاده از این ابزار موضوع بحث او بود.

بسیاری از کسب و کارها به استفاده از هوش مصنوعی در زمینه خود علاقه دارند. درحالی‌که آمادگی آن را ندارند. در مرحله اول باید با این پرسش روبه‌رو شد که آیا باید در یک مساله نیاز خود را با هوش مصنوعی رفع کنند یا خیر. 

فراتر از مشکل و بحران در ادراک عمومی هوش مصنوعی، امینیان به مساله دیگری یعنی بحران دانش فنی و تخصصی در این حوزه اشاره کرد و گفت:

ما مشکل مهارتی هم داریم. مهارت استفاده از هوش مصنوعی در هر جنبه‌ای وجود ندارد. بسیاری از شرکت‌ها حتی قادر نیستند از ChatGPT که یکی از پیشرفته‌ترین و در عین حال ساده‌ترین مدل‌هاست استفاده کنند.

ما در میانه یک انقلاب هستیم

به یاد داشته باشید همان‌طور که ذکر شد، هوش مصنوعی ابزاری‌ است که تعاریف نظری انقلاب صنعتی چهارم را به همراه خود پدید آورد. بحث‌های گسترده نظری و عملی، کاربردپذیری بسیار بالا و بهینه‌سازی هوش مصنوعی باعث شد این ابزار خیلی زود به ترند دنیای علم و غناوری تبدیل شود. 

حالا با گذر از دوران بلوغ، به مرور زمان وارد دوران شکوفایی هوش مصنوعی خواهیم شد. بدین‌ترتیب جهان در آستانه یک تغییر است. وحید مافی مدیر آی‌تی شرکت هوش مصنوعی پارت، در صحبت خود به نکته مهمی اشاره کرد. او دراین‌باره گفت:

ما در میانه یک انقلابیم؛ اگر این انقلاب را درک نکنیم، در آینده به مشکلات زیادی برخواهیم خورد.

اخبار حوزه استارتاپ و فناوری اطلاعات را در صفحه علم و فناوری تجارت‌نیوز بخوانید.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.