راهاندازی بزرگترین مرکز گرانش مصنوعی جهان در چین (+عکس)
عصر ایران . ۱۴۰۳/۸/۳۰، ۱۲:۱۳
چین پیشرفتهترین تاسیسات گرانش مصنوعی جهان را راهاندازی میکند.
به گزارش ایسنا،چین اکنون خانه قدرتمندترین سانتریفیوژ جهان است که قادر به ایجاد گرانش مصنوعی است.
به نقل از نیو اطلس، این تأسیسات طیف وسیعی از آزمایشها را برای کمک به درک پدیدههای علمی، شبیهسازی رویدادهای زمینشناسی و آزمایش مواد جدید امکانپذیر میسازد.
این مرکز گرانش گریز از مرکز و آزمایش بین رشتهای(CHIEF) که در شهر هانگژو در شرق چین واقع شده است، بزرگترین سانتریفیوژ اَبَر گرانشی جهان را در خود جای داده است.
این پروژه در سال ۲۰۱۸ توسط دولت چین چراغ سبز گرفت و ساخت آن در سال ۲۰۲۰ با هزینه حدود ۲ میلیارد یوان(۲۷۶.۵ میلیون دلار آمریکا) آغاز شد.
این تاسیسات اساساً یک بازوی چرخان غولپیکر در یک اتاق بزرگ است که میتواند محمولهای را حمل کند و بسیار سریع میچرخد تا گرانش مصنوعی قویتر از آنچه ما معمولاً روی زمین تجربه میکنیم، ایجاد کند.
هنگامی که با سرعت زیاد در یک دایره میچرخد، حرکت بازو چیزی را ایجاد میکند که به آن نیروی گریز از مرکز میگویند و گرانشی را شبیهسازی میکند که میتواند چندین برابر قویتر از گرانش طبیعی زمین که ما آن را 1G مینامیم، باشد. این نیرو به ما کمک می کند تا شرایط را برای آزمایش استحکام مواد برای ساخت پلها و فضاپیماها، تأثیر دینامیک سیل رودخانهها بر سدها و نحوه رشد گیاهان در فضا شبیهسازی کنیم.
مرکز CHIEF با ایجاد شرایط گرانش مصنوعی، فرآیندهای فیزیکی را که معمولاً تحت گرانش زمین بسیار طول میکشند، تسریع میکند. این به دانشمندان اجازه میدهد تا پدیدهها را سریعتر و کارآمدتر مشاهده و مطالعه کنند.
چن یونمین(Chen Yunmin) استاد دانشگاه ژیجیانگ که پروژه CHIEF را رهبری میکند، میگوید با امکاناتی مانند این، دانشمندان میتوانند انتقال آلایندههایی را که در طبیعت دهها هزار سال طول میکشد، مشاهده کنند.
همچنین میتوان از سانتریفیوژی مانند این برای مشاهده نحوه عملکرد سدها در طول سالها تحمل فشار، آن هم تنها طی چند ساعت استفاده کرد و سناریوهای خطرناک را با خیال راحت مدلسازی کرد. این به مهندسان کمک میکند سدهای بهتر و ایمنتری را طراحی کنند و برای حوادث احتمالی سیل در آینده آماده شوند.
از آنجایی که آنها این شبیهسازیهای واقعی را بسیار سریعتر از آنچه در طبیعت رخ میدهند، انجام میدهند، گفته میشود که این سانتریفیوژهای گرانشی زمان و مکان را فشرده میکنند. این تاسیسات تحقیق درباره مسائل پیچیده فیزیک و چالشهای مهندسی مفید میکند.
مرکز CHIEF برای پشتیبانی از ظرفیت سانتریفیوژ 1900 g-t(شتاب گرانشی × تن) و محمولههای تا ۳۲ تن طراحی شده است. گفته میشود که این ظرفیت، بیش از ظرفیت سایر تاسیسات روی کره زمین است و از تاسیسات مهندسان ارتش ایالات متحده که 1200 g-t را مدیریت میکند، پیشی میگیرد.
ما هنوز ارقام دقیقی برای توصیف اندازه سه سانتریفیوژ CHIEF نداریم، اما برای مدیریت چنین ظرفیتی باید خیلی بزرگ باشند. برای مقایسه میتوان گفت که سانتریفیوژ مستقر در مرکز فضایی گادرد ناسا حدود یک دهه پیش بزرگترین سانتریفیوژ جهان بود که قطری در حدود ۴۲.۶ متر داشت و حداکثر سرعت گردش آن ۲۵۰ کیلومتر در ساعت بود و میتواند یک بار ۲.۵ تنی را تا 30g شتاب دهد که بسیار کمتر از آن چیزی است که CHIEF میتواند انجام دهد.
سانتریفیوژ CHIEF با شش محفظه آزمایشی از شش حوزه مختلف تمرکز برای تحقیق، شامل مهندسی شیب و سد، ژئوتکنیک لرزهای، مهندسی اعماق دریا، مهندسی اعماق زمین، فرآیندهای زمین شناسی و پردازش مواد پشتیبانی میکند.
در حال حاضر موتور اصلی اولین سانتریفیوژ روشن و آماده حرکت است. دو سانتریفیوژ باقیمانده و ۱۰ واحد داخلی آنها هنوز در حال ساخت هستند.
مرحله اول راهاندازی مرکز CHIEF قرار است در سال جاری میلادی انجام شود.
اخبار مشابه
نخستین کشف «عدسی گرانشی» دو کهکشان
بهار نیوز . ۶ روز پیش
وقتی دانشمندان با اینشتین درمیافتند
عصر ایران . ۷ روز پیش
چه کسی ماهواره بریتانیا را جابجا کرد؟!
بهار نیوز . ۱۳ روز پیش