به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، در دستورالعملهای روسیه برای استفاده هستهای یک انحراف دیگر هم وجود داشت: برای اولینبار، این کشور حق استفاده از سلاحهای هستهای را علیه کشوری فاقد سلاح هستهای و دارای سلاحهای متعارف است، اعلام کرد. به نظر میرسد این بخش از اعلامیه روسیه، مربوط به اوکراین باشد که فاقد سلاح هستهای است؛ اما از سوی سه کشور هستهای، ایالت متحده، بریتانیا و فرانسه حمایت میشود. جنگ اوکراین چیزهای زیادی را تغییر داده است: به زندگی صدها هزار نفر پایان داده و خانه میلیونها نفر را متلاشی کرده، اروپا را تکان داده و دشمنی روسیه و ایالات متحده را عمیقتر کرده است. اما واشنگتن و جهان را نیز به استفاده مجدد از تسلیحات هستهای بهعنوان ابزار نهایی چانهزنی ترغیب کرده است.
این ایده که ۹ کشور دارای سلاح هستهای ممکن است، دکمه را فشار دهند، بیش از پیش لزوم تشکیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل را ایجاب میکند. متیو بان، استاد دانشگاه هاروارد که دههها خطرات هستهای را دنبال کرده است، میگوید: «این یک تمرین سیگنالدهنده است که میکوشد مخاطبان اروپا - و تا حدی کمتر، ایالات متحده- را بترساند تا از حمایت از اوکراین دست بکشند.» به گفته این کارشناس، احتمال استفاده از تسلیحات هستهای از سوی روسیه در کوتاهمدت بسیار بعید است؛ اما احتمال جنگ هستهای درازمدت احتمالا اندکی افزایش یافته است؛ زیرا تمایل ایالات متحده برای حمایت از حملات عمیق به روسیه، نفرت و ترس پوتین از غرب را تقویت و احتمالا واکنشهای روسیه را متنوع خواهد کرد که همین ترس و نفرت از روسیه را در غرب افزایش خواهد داد.»
تصمیم بایدن برای اجازه دادن به اوکراینیها برای استفاده از موشکهای دوربرد، معروف به سامانههای موشکی تاکتیکی ارتش یا ATACMS، تغییر بزرگی در سیاست ایالات متحده بود.دونالد جی.ترامپ، رئیسجمهور منتخب که حدود ۹هفته دیگر مراسم تحلیفش خواهد بود، وعده داده است که حمایت ایالات متحده از اوکراین را محدود خواهد کرد، در عین حال که در طول مبارزات انتخاباتی به خود وعده داد که جنگ را «۲۴ساعته» به پایان خواهد رساند. با این وجود برای پوتین، دکترین هستهای جدید، آخرین تلاش از چندین تلاش وی برای تبدیل شدن به بزرگترین زرادخانه هستهای در جهان است که اگر محقق شود، به او چنان نفوذی در جهان میدهد که تاکنون اقتصاد گاز و جنگ او نتوانسته چنین چیزی را برای او فراهم کند.