وزیر فرهنگ: باید به صنوف فرهنگی نگاه فراگیر داشته باشیم

مهر نیوز . ۱۴۰۳/۸/۳۰،‏ ۲۳:۴۰


وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه باید به صنوف فرهنگی نگاه فراگیر داشت، گفت: صنوف میانجی حمکرانی و مردم هستند، اگر نهادهای صنفی را تضعیف کنیم، باید در انتظار عواقب آن بمانیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، سیدعباس صالحی چهارشنبه شب ۳۰ آبان ۱۴۰۳ در ضیافت اصحاب نشر و قلم که در آخرین روز سی‌ودومین هفته کتاب برگزار شد، افزود: من همان سید عباس صالحی قدیم هستم و خواهم بود. امیدوارم شما به عنوان بازوان کار کمک کنید تا گامی را به پیش برداریم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه شهید آیت‌الله رئیسی از دوستان قدیمی او بود، ادامه داد: از وزیر و معاون وزیر سابق و تلاش‌های تک‌تک همکاران تشکر می‌کنم. از نظر آن‌ها در آینده برای پیش‌برد کارها کمک خواهیم گرفت.

وی با تاکید بر تلاش برای حداکثری کردن همدلی میان بخش‌های مختلف افزود: در فضای جامعه و در محیط فرهنگ مکتوب احتیاج به همدلی حداکثری داریم، اختلاف، دعوا و نزاع در این شرایط درست نیست. باید دل‌ها را صاف‌تر کنیم و کشور به این نیاز دارد. نسل‌ها حرف‌های یکدیگر را متوجه نمی‌شوند.

صالحی با اشاره به ابر مسئله‌هایی که در حوزه اقتصادی و اجتماعی وجود دارد، ادامه داد: باید از جناح‌های مختلف همه دست به دست دهیم و حوزه فرهنگ و جامعه کشور، تاریخ و جغرافیا و آینده خود را بسازیم. باید بتوانیم کنار هم برای حل مشکلات تلاش کنیم. این کنار هم قرار گرفتن می‌تواند به کشور در شرایط خاص کمک کند.

وزیر فرهنگ با بیان ضرورت توجه به مسائل مرتبط با نوجوانان ادامه داد: جامعه به جایی رسیده است که نسل‌ها حرف‌های یکدیگر را متوجه نمی‌شوند. همگرایی در حوزه مشترکات است. مشترکات کم نیست و همگرایی درباره اشتراکات است.

وی افزود: هیچ طرفی نباید یکدیگر را تکفیر کند بلکه باید با گفت‌وگو و همدلی حداکثری و همگرایی به نتیجه برسیم. باید به صنوف نگاه فراگیر داشته باشیم.

صالحی با بیان اینکه صنوف میانجی حمکرانی و مردم هستند، گفت: اگر نهادهای صنفی را تضعیف کنیم، باید در انتظار عواقب آن بمانیم. باورم این است و نمی‌خواهم بگویم حتماً درست است و حتماً باید از آن دفاع کرد. سعی کنیم به صنوف تشکیل شده برسیم. حتماً صنوف با مشکلاتی مواجه هستند، اما باید توجه داشت نهادهای صنفی میانجی و مشارکت‌کننده در سیاستگذاری هستند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه حکمرانی در شکل کلان نیاز دارد بداند در کجا سفت و کجا منعطف باشد، ادامه داد: نگاه صنوف نگاه مشارکت‌کننده تقویت صنوف و صنوف فراگیر است، باید به صنوف نگاه فراگیر داشته باشیم با مقدماتی که شروع شد، امید است کانون‌های فراگیر پدید آید و اتحادیه کلان فرهنگ و هنر مسیر را طی کند. طبیعی است سازوکارها به گونه‌ای پیش برود صنوف طبیعی نه گلخانه‌ای به وجود بیاید. مسئولان ارشاد به فعالیت خود از منظر تسهیلگری نگاه کنند.

صالحی با اشاره به این‌که مسئولانی که در وزارت فرهنگ فعالیت می‌کنند، باید به اقدامات خود به عنوان تسهیل‌گر نگاه کنند، گفت: تسهیل‌گر هستیم و مسیر را پیش می‌بریم در مجموعه نشر فضای اهل قلم فضای سختی است و بخش قابل توجهی از آن ارتزاق می‌کنند.

وزیر فرهنگ به سرانه مطالعه اشاره کرد و ادامه داد: موج‌های سوم پیمایش و نگرش‌ها و کتاب درسی نشان داد دانش‌آموزان کتاب نمی‌خوانند. فضای سرانه مطالعه مبتنی و ارزش‌ها و نگرش، ارقام بالاتری را بیان می‌کرد که برایم مبهم بود و سرانه مطالعه دغدغه این جمع است.

کتاب حلقه مفقوده جامعه است
عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با تاکید بر لزوم صورت‌بندی مسائل و مشکلات گفت: با بحث، گفت‌وگو، اتکا به تجارب گذشتگان و سایر کشورها می‌توانیم مسائل را حل کنیم. کتاب نیاز امروز جامعه ما است. تمدنی که در آن زیست می‌کنیم، ثمره کتاب است، هرچقدر کتاب را تکریم کنیم، تمدن را تکریم کردیم. کتاب حلقه مفقود جامعه امروز است.

وی با اشاره به شعار سی‌ودومین هفته کتاب بیان کرد: شعار هفته کتاب به عنوان «خواندن برای همدلی» انتخاب شد، با کتاب از طرفی ریشه در جامعه می‌دوانیم و از طرفی با جامعه ارتباط برقرار می‌کنیم. تخفیف‌های بی‌رویه صنف را دچار مشکل کرده است.

همچنین ابراهیم کریمی رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان به بررسی برخی مشکلات صنفی ناشران و کتاب‌فروشان پرداخت و گفت: با وجود معافیت مالیاتی وحدت رویه در برخورد با همکاران وجود ندارد و این نیازمند توجه وزیر فرهنگ است. همچنین باید جایگاه اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان ارتقا پیدا کند تا بتواند در این حوزه فعالیت کند.

وی با بیان اینکه کتاب و کتاب‌خوانی تحت تأثیر سودجویان بی‌فرهنگ قرار گرفته است، ادامه داد: وجود تخفیف‌های بی‌رویه نه تنها صنف را دچار مشکل کرده بلکه قداست جایگاه کتاب را میان مردم متزلزل کرده است. اتحادیه آماده هر نوع همکاری نظری و عملی است.

رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان با اشاره به این‌که سهمیه درنظر گرفته شده به ناشران تاکنون به اتحادیه اعطا نشده است، افزود: از وزیر فرهنگ خواهان پیگیری برای تخصیص سهمیه کاغذ هستیم. همچنین باید خرید کتاب برای عرضه در کتابخانه‌ها به شکل دقیق شفاف شود.

تشکل‌های غیردولتی را در سیاست‌گذاری فرهنگ سهیم کنید
فریدون عموزاده خلیلی رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نیز درباره وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: در دوره‌های قبلی مادامی که سیدعباس صالحی پست مدیریت داشتند سعی کردند فاصله خود را با اصحاب فرهنگ حفظ کنند. از او به عنوان وزیر فرهنگ می‌خواهم همانند قدیم، نهادهای غیردولتی و تشکل‌های غیردولتی را در سیاست‌گذاری فرهنگ سهیم کنند.

وی ادامه داد: از وزیر فرهنگ می‌خواهم به مشکلات اهالی قلم توجه کنند و آن‌ها را به عنوان صنف به رسمیت بشناسند. به عنوان فردی که دغدغه کودکان دغدغه من و همکارانم بوده است، اعلام می‌کنم که شرایط روانی کودکان باید مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد. آیا فرهنگ و کتاب می‌توانست روی کودکان و جلوگیری از آسیب رساندن آن‌ها به خودشان تأثیر بگذارد؟ حتماً می‌توانست، اما دَرِ مدارس به روی کتاب بسته است.

رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان خطاب به وزیر فرهنگ تاکید کرد: کانون، انجمن‌های نویسندگان، تشکل‌های فرهنگی می‌توانند کمک کنند که کودکان دنیای بهتری داشته باشند و بتوانند از ادبیات و هنر استفاده کنند. صنعت نشر با مشکلات متعدد دست و پنجه نرم می‌کند.

سعید جلالی با اشاره به سابقه فعالیت سیدعباس صالحی گفت: شما برای صنعت نشر مایه امید هستید، معمولاً در هر دوره عملکرد وزارتخانه‌ها در ۱۰۰ روز اول بررسی می‌شود. فعالیت ۱۰۰ روزه شما موجب تحرک و امیدآفرینی در میان اصحاب فرهنگ و هنر شد و همچنین در این مدت معاون فرهنگی زیرک منصوب کردید.

رئیس اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه صنعت نشر و ناشران با تلاش خود و پشت سرگذاشتن فقدان‌ها به فعالیت خود ادامه داده است، افزود: باید دید که در طول ۴۵ سال که صنعت نشر سرپا ایستاد، چه سختی‌هایی را پشت سر گذاشت. می‌دانیم که توسعه اجتماعی با توسعه کتابخوانی باید همراه باشد.

وی با اشاره به این‌که گفته‌های معاون فرهنگی را پیگیری خواهند کرد، ادامه داد: عبدالحسین کلانتری گفت که باید افق‌های فرهنگی را گسترش دهیم، این جمله به این معنی است که باید همه‌چیز را از صفر شروع کنیم. به گفته این فعال فرهنگی، تا زمانی که کتاب‌خوانی مانند نان شب برای مردم ضروری و لازم نشود، امکان تحول در جامعه وجود نخواهد داشت.

ضرورت کاهش مصرف انرژی با کمک وزارت فرهنگ
بابک عابدین رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ و بسته‌بندی با بیان اینکه صنعت چاپ همچون پلی استوار، میراث فکری و فرهنگی را از گذشته به امروز رسانده است، گفت: امروز مسئول انتقال این گنجینه به آیندگان است، این صنعت با حدود ۱۰۰ هزار نیروی کار مستقیم و غیرمستقیم کشور، نقشی بی بدیل در اقتصاد فرهنگ ایفا می‌کند.

وی افزود: با بیان اینکه ایران با وجود مشکلات تحریم‌ها و محدودیت‌های مالی در میان ۱۰ کشور نخست منطقه از نظر ظرفیت چاپ قرار دارد، گفت: این جایگاه نیازمند توسعه و ارتقای زیرساخت‌های فناورانه است تا بتواند با رقبای بین‌المللی رقابت کند.

به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ و بسته‌بندی، ارزش کل بازار صنعت چاپ کشور در سال گذشته حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده است، بیش از پنج هزار واحد چاپی فعال در کشور داریم که بخش مهمی از آنها در حوزه نشر و بسته‌بندی فعال هستند.

عابدین با طرح این موضوع که صادرات محصولات چاپی و بسته‌بندی ایران در سال گذشته به ۲۳ کشور جهان به ویژه کشورهای همسایه انجام شد و رشد ۱۵ درصدی را تجربه کرد، ادامه داد: از بدو شروع اقتصاد مقاومتی با دفتر امور چاپ در اجرای سیاست‌های سیدعباس صالحی در حمایت از تولید داخل فعالیت کرده‌ایم.

وی ادامه داد: در دنیای امروز ضرورت کاهش مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست ما را به سمت استفاده از فناوری‌های چاپ سبز و مواد قابل بازیافت سوق داده است، ایران نیز در این حوزه گام‌های نخستین را برداشته و امیدوارم با حمایت ارشاد و تشکل‌های صنفی این تحول تسریع شود.

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ و بسته‌بندی همچنین با اشاره به چالش‌های این حوزه گفت: فرسودگی تجهیزات، هزینه بالای مواد اولیه وارداتی و نبود حمایت کافی از نوآوری و فناوری مواجه است اما همین چالش‌ها فرصت‌هایی برای سرمایه‌گذاری در حوزه فناوری‌های دیجیتال و سبز فراهم کرده است.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.