استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد همزمان با برگزاری نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، بر اهمیت همکاری ایران و این آژانس تاکید کرد.
به گزارش ایرنا، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی این مطلب را در پاسخ به سوال خبرنگاری بیان کرد که از او پرسید، رافائل گروسی مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای حکام اعلام کرده که ذخایر اورانیوم ۲۰ و ۶۰ درصد ایران افزایش یافته است، واکنش دبیرکل سازمان ملل به این گزارش چیست؟
دوجاریک پاسخ داد که فکر نمی کند دبیرکل سازمان ملل در چند روز اخیر با مدیر کل آژانس گفتگویی داشته است.
سخنگوی سازمان ملل تصریح کرد: آنچه می توانم به شما بگویم، واضح است که آقای گروسی برای آژانس بین المللی انرژی اتمی کار می کند که مستقل از دبیرخانه (سازمان ملل) است.
دوجاریک تاکید کرد: آنچه برای ما روشن است، این است که همکاری کامل ایران با آژانس و پایبندی به تعهدات خود، مهم است.
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته پیش به تهران سفر کرد تا درباره نحوه حل و فصل برخی مسائل پادمانی و آینده همکاریهای فیمابین رایزنی کند. او در این سفر با وزیر امور خارجه، رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس جمهوری ایران ملاقات و همچنین از دو مرکز تاسیسات هستهای فردو و نطنز بازدید کرد.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران در سفر مدیرکل آژانس تصریح کردند که هرگونه اقدام نسنجیده علیه برنامه صلحامیز هستهای ایران در نشست شورای حکام با پاسخ فوری جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.
سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان موسوم به تروئیکا درباره برنامه هستهای ایران، پیش نویس قطعنامه ای را به دبیرخانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تحویل داده اند که ادعاهای سیاسی پادمانی و ریشهدار در اسناد جعلی رژیم اسرائیل در آن تکرار و از ایران خواسته شده است تا برای حلوفصل مسائل باقیمانده اقدامات ضروری و فوری صورت دهد.
آنها همچنین از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درخواست کرده اند تا یک «گزارش جامع» درباره همکاریهای ایران و آژانس و اجرای تعهدات پادمانی توسط ایران، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام تهیه کند.
پیشنویس قطعنامه تروئیکا همزمان با آغاز نشست شورای حکام ثبت و بین اعضا توزیع شده است و به گزارش ایرنا، گروهی از کشورهای عضو شورا نیز، به ویژه پس از ارائه گزارش مدیرکل آژانس درباره موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد، نسبت به حمایت از این قطعنامه تردید دارند.
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران چهارشنبه شب ۳۰ آبان ۱۴۰۳ در تماس تلفنی با وزرای خارجه تعدادی از کشورهای عضو شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از جمله برزیل، آفریقای جنوبی، بنگلادش، الجزایر، بورکینافاسو، پاکستان و فرانسه، با اشاره به نقش مهم شورای حکام در حراست از اعتبار این سازمان و اطمینان از جایگاه حرفهای و عملکرد مستقل آن، نشست کنونی این شورا را از این حیث واجد اهمیت دانست.
رئیس دستگاه دیپلماسی ضمن تبیین رویکرد سازنده جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تحرکات برخی کشورهای غربی عضو آژانس برای طرح قطعنامهای علیه جمهوری اسلامی ایران را اقدامی ناموجه دانست که میتواند موجب اخلال در ایفای وظائف فنی و حرفهای آژانس شود.
عراقچی با تقبیح اقدامات غیر سازنده و ناموجه سه کشور اروپایی در قبال برنامه صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران، تفاهمهای صورت گرفته بین ایران و آژانس در جریان سفر اخیر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران را یادآور شد و تصریح کرد: تحرکات ناصواب سه کشور اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران صرفا موجب تضعیف و اختلال در فرآیندهای تعاملگرایانه بین آژانس و ایران خواهد شد.