غریب‌آبادی: قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام تبعاتی برای ایران نخواهد داشت

عصر ایران . ۱۴۰۳/۹/۲،‏ ۰:۰۷


معاون وزیر خارجه ایران گفت: قطعنامه شورای حکام، در صورت تصویب، هیچ تبعاتی برای ایران ندارد و هیچ ارتباطی بین برنامه هسته‌ای ایران و شورای امنیت برقرار نمی‌کند.

به گزارش ایسنا، «کاظم غریب‌آبادی» معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه ایران در یک گفت‌وگوی تلویزیونی در ارتباط با روابط ایران با آژانس بین‌المللی انرژی بین‌المللی انرژی اتمی و سفر اخیر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران گفت: ظرف یکی دو سال گذشته یک مقداری در روابط ایران و آژانس فاصله‌هایی ایجاد شده بود که این موضوع نیز بر اساس شرایط طبیعی بود. 

وی افزود: با روی کار آمدن دولت آقای پزشکیان، آقای گروسی تقاضا کردند که سفری به ایران داشته باشند و با دولت جدید ایران ارتباط برقرار کنند.

او با بیان اینکه سیاست دولت چهاردهم مبتنی بر تعامل هوشمندانه، منطقی و هدفمند در روابط دوجانبه، چندجانبه و تعامل با نهادهای بین‌المللی است، گفت: در همین چهارچوب درخواست سفر آقای گروسی به ایران را پذیرفتیم و ایشان در این سفر ملاقات‌ها و بازدیدهایی داشتند و ما تلاش کردیم مشکلات کوچکی که بین ایران و آژانس وجود دارد را حل و فصل کنیم. 

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: ما واقعاً با آژانس مشکل کلیدی و اصولی نداریم؛ ما ۲ دسته موضوع با آژانس داریم که یک قسمت آن پادمانی و قسمتی دیگر آن فراپادمانی است که موضوع فراپادمانی در حوزه نظارت بر برنامه هسته‌ای است. طبق برجام ایران پذیرفت که نظارت‌ها بر فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای گسترش پیدا کند و در مقابل آن تحریم‌ها برداشته شود، ولی وقتی که آمریکا از برجام خارج شد ایران با فاصله و به صورت تدریجی این نظارت‌ها را متوقف کرد و طبیعی است که منطقی نیست که وقتی تحریم‌ها بازگشته است ما باز هم به این نظارت‌های فراپادمانی ادامه بدهیم.

غریب آبادی ادامه داد: من در سفری که به وین قبل از سفر آقای گروسی به تهران داشتم، به ایشان گفتم وقتی شما به ایران آمدید نباید درخواست بازگشت نظارت‌های فراپادمانی را داشته باشید چون به هیچ وجه ایران این موضوع را نمی‌پذیرد مگر اینکه ما شاهد رفع تحریم‌ها باشیم و در ادامه این موضوع را در چهارچوب مقررات خود مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

معاون وزیر خارجه ادامه داد: ما در سفر آقای گروسی به تهران هیچ گفت‌وگویی در مورد بازگشت نظارت‌های فراپادمانی نداشتیم و از قبل هم گفته بودیم که موضوعی برای گفت‌وگو در این زمینه وجود نخواهد داشت.

غریب آبادی افزود: ما قانون اقدام راهبردی مجلس را داریم که مبنای توقف این نظارت‌های فراپادمانی است.

او همچنین به موضوع مباحث پادمانی بین ایران و آژانس اشاره کرد و گفت: ما هیچ تخلفی از مباحث پادمانی نداشته‌ایم و به تعهدات خود پایبند بوده‌ایم.

غریب آبادی در این زمینه افزود: آژانس از پنج الی ۶ سال پیش چهار موضوع پادمانی را مطرح کرده است که به زعم آژانس و مطالب و اسنادی که به دست آن رسیده است آنجا فعالیت و مواد هسته‌ای وجود داشته و ایران آن‌ها را اظهار نکرده است و طبق مطالب و مدارکی که آن موقع آژانس برای ایران فرستاد، این موضوع برمی‌گردد به حدود ۲ الی سه دهه قبل.

وی افزود: در همان زمان که آژانس این ادعاها را مطرح کرد ایران به این ادعاها در همان زمان پاسخ تفصیلی داد.

غریب آبادی با بیان این که در این مدت ۲ مورد از این چهار مورد را بسته‌ایم و ثابت کردیم که آنجا فعالیت هسته‌ای صورت نگرفته و مواد هسته‌ای وجود نداشته است، گفت: ما به آژانس گفتیم که باید به دور از فشارهای سیاسی با هم کار کنیم و مطمئن هستیم که در چارچوب این همکاری دو مکان باقیمانده نیز بسته می‌شود.

 وی با بیان اینکه ادعا می‌شود که در آنجا مثلاً چند صد گرم مواد هسته‌ای وجود دارد، گفت: این ادعا در حالی مطرح می‌شود که ایران اکنون تن‌ها مواد اورانیوم غنی شده با غنای مختلف دارد.

وی با بیان اینکه در واقع آنچه که مطرح می‌شود بهانه است، ادامه داد: ما به به آقای گروسی در این سفر گفتیم که بیایید با تعامل این ۲ موضوع را نیز ببندیم تا بتوانیم وارد تعاملات اصلی شویم ولی کاری که سه کشور اروپایی «انگلیس آلمان و فرانسه » و آمریکا انجام دادند این بوده که نقش قبر این ۲ مکان را تبدیل به یک قطعنامه کردند.

غریب‌آبادی افزود: این قطعنامه ارتباطی با بخش‌های نظارتی دارد چون خودشان نیز می‌دانند که محق نیستند که از ایران بخواهند به تعهدات فرا پادمانی طبق برجام بازگردند، بنابراین قطعنامه کاری به نظارت‌ها ندارد و متمرکز بر این ۲ موضوع کوچک مورد اشاره است.

غریب‌آبادی با بیان اینکه در جریان سفر آقای گروسی به تهران گفتگوهای خوبی شکل گرفت و ایشان از سفر بسیار راضی بودند، ادامه داد: ایشان وقتی که بازگشتند ۲ دور گفت‌وگوی طولانی با سه کشور اروپایی و آمریکا داشتند و تاکید کردند که الان نیازی به قطعنامه نیست من دارم با ایران کار می کنیم و حتی در مورد این دو موضوع در حال رسیدن به تفاهم هستیم که به سمت بسته‌شدن آن‌ها برویم.

معاون وزیر خارجه ایران درباره صدور بیانیه علیه ایران در آژانس گفت: اگر قطعنامه تصویب شود، ایران پاسخ خواهد داد و این اقدام روابط ایران و آژانس را وارد یک فاز تقابلی خواهد کرد و این به ضرر همان کشورهایی است که به‌دنبال فراهم کردن نظارت‌های آژانس بر برنامه هسته‌ای ایران هستند. 

او تصریح کرد: این کشورها چون مبنای کار آن‌ها سیاسی بود و اهداف سیاسی را دنبال می‌کردند، به حرف آقای گروسی هم توجه نکردند. مدیرکل آژانس می‌گوید من نیازی به قطعنامه ندارم و سفر من مثبت و سازنده بوده و تعاملات رو به جلو است اما این‌ها می‌گویند آژانس دسترسی ندارد و مشکلات آن با ایران رفع نشده و ما باید یک قطعنامه بدهیم و مشکل آژانس را حل کنیم. 

دیپلمات ارشد ایران گفت: آژانس رویکرد مثبتی با ایران دارد و سفر گروسی بسیار خوب بود اما ما نباید دچار خوش‌بینی مفرط شویم. آژانس هم تحت فشار بعضی اعضای خاص خود است. 

او تاکید کرد: گروسی موافق قطعنامه نبود، به آن‌ها هم تذکرات لازم را داده اما این کشورها نمی‌خواهند توجهی به خواسته آژانس داشته باشند.

غریب‌آبادی گفت: پیش‌بینی ما این است که نیمی از اعضای شورای حکام چه با رای منفی چه ممتنع حمایت نخواهند کرد اما احتمال تصویب قطعنامه وجود دارد. 

معاون وزیر خارجه ایران توضیح داد: محتوای قطعنامه متمرکز بر ۲ موضوع پادمانی است و از ایران می‌خواهد با آژانس درباره حل‌وفصل موضوعات همکاری کند و همچنین از مدیرکل آژانس می‌خواهد بین چهار تا هفت ماه آینده یک گزارش درباره مواد هسته‌ای اظهارنشده به آژانس دهد. 

غریب‌آبادی با بیان اینکه «این قطعنامه با این پیش‌نویس هیچ‌ مخاطره شورای امنیتی در آن وجود ندارد»، گفت: اینکه آن‌ها قصد دارند از این گزارش در نشست‌های بعدی شورای حکام چه استفاده‌ای کنند، از الان نمی‌توانیم قاطعانه بگوییم که می‌خواهند آن را برای استفاده در اسنپ‌بک استفاده کنند. 

او گفت: باید ببینیم تحولات و شرایط از الان تا اسفند یا خرداد آینده که نشست‌های فصلی آتی است، چگونه رقم خواهد خورد؛ مانند تحولات ایران و اروپا، تحولات و سیاست‌های مرتبط با دولت جدید آمریکا و تحولات ایران و آژانس.

غریب‌آبادی تاکید کرد که «این قطعنامه الان هیچ تبعاتی برای ایران ندارد، این قطعنامه الان هیچ ارتباطی بین برنامه هسته‌ای ایران و شورای امنیت برقرار نمی‌کند». 

او درباره احتمال استفاده اروپا از این قطعنامه برای استفاده در اسنپ‌بک گفت: باید ۲ نکته را در نظر بگیریم؛ اولی اینکه باید اروپا از الان تصمیم گرفته باشد با ایران وارد هیچ گفت‌وگویی درباره رفع تحریم‌ها و برگرداندن نظارت‌ها نشود. الان ما به این نقطه نرسیده‌ایم. ما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک سه دور گفت‌وگو با اروپا و با سه کشور اروپایی برقرار شد که پس از تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان و شهادت سید حسن نصرالله و همراهان ایشان، این گفت‌وگوها متوقف شد. از حدود یکی ۲ هفته قبل از قطعنامه، اروپا خواهان تداوم گفت‌وگوها شده و ما احتمالا طی روزهای آینده، گفت‌وگوها را با اروپا داشته باشیم. 

او ادامه داد: ما به این نقطه نرسیدیم که اروپا خواهان گفت‌وگو نیست. تا زمان سر کار آمدن ترامپ، شرایط ابهام وجود دارد اما ما به این یقین نرسیده‌ایم که اروپا خواهان گفت‌وگو نیست. این شرط باید محقق شود که بگوییم اروپا ۱۰۰ درصد از این قطعنامه برای اسنپ‌بک استفاده می‌کند. 

غریب‌آبادی همچنین گفت: اسنپ‌بک را چرا همیشه باید به ضرر ایران ببینیم؟ ما به اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها از طریق واسطه گفته‌ایم که نمی‌توانید اسنپ‌بک را مانند یک چماق بالای سر ایران نگه دارید، چراکه اسنپ‌بک تهدیدی برای شما هم هست. ایران اعلام کرده اگر این‌ها به اسنپ‌بک برگردند و تحریم‌ها و قطعنامه‌های شورای امنیت را بازگردادند، پاسخ ایران بسیار سریع است و پاسخی که ایران و رئیس جمهور اسبق ایران در نامه به سران کشورهای اروپایی ارسال کرد و به‌عنوان یک سند است، خروج از ان‌پی‌تی اعلام شد.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه