تامین مالی به روش مرابحه زیان خودروسازان را کم می کند/ آقای اتابک جلوی عرضه خودرو در بورس را گرفته است

بولتن نیوز . ۱۴۰۳/۹/۲،‏ ۱۲:۱۵


یک تحلیلگر بازار سرمایه گفت:بهترین روش حذف دلالی و واسطه گری در بازار خودرو، عرضه بورس در بورس کالا و کشف قیمت آن توسط شورای رقابت است، در غیراینصورت روش های انحصاری موجب ادامه زیان خودروسازان می شود.

گروه اقتصادی: یک تحلیلگر بازار سرمایه گفت:بهترین روش حذف دلالی و واسطه گری در بازار خودرو، عرضه بورس در بورس کالا و کشف قیمت آن توسط شورای رقابت است، در غیراینصورت روش های انحصاری موجب ادامه زیان خودروسازان می شود.
مصطفی صفاری در گفت وگو با بولتن نیوز با اشاره به اینکه دو شرکت ایران خودرو و سایپا به صورت انحصاری تا پیش از واردات خودرو به تنهایی 98 درصد از سهم بازار را در اختیار داشتند، اظهارداشت: پس از آنکه شورای رقابت وارد شد و قیمت گذاری کرد، با توجه به اینکه سیاست کشور اینگونه است که به گذشته نگاه می کند و تصمیم می گیرد، در نتیجه براساس صورت های مالی حسابرسی شده، این قیمت گذاری اعمال و اجرا شد.
وی افزود: افزایش 30 درصدی قیمت خودروها که در حال حاضر اعمال شده است، براساس صورت های مالی بوده است و البته باید این قیمت گذاری در تیرماه انجام می شد، اما اکنون  با تاخیر انجام شده است. 
صفاری با بیان اینکه افزایش قیمت خودرو زیان مضاعف شرکت ها را کم می کند،تصریح کرد: هرچند این افزایش از زیان اصلی خودروسازان کم نمی کند و کماکان بهترین روش قیمت گذاری براساس عرضه  در بورس است. به این صورت که شورای رقابت مدل های خودرو پرتیراژ را در بورس  عرضه کرده و قیمت هم که از قبل کشف شده  براساس این پایه قیمت در بورس کالا قیمت می خورد.
او  با بیان اینکه در پیشنهادی که برای ورود و عرضه خودرو به بورس کالا مطرح شده بود تاکید بر حذف مابه التفاوت بود، یادآور شد: هم در این روش مابه التفاوت معلوم می شود و هم اینکه خودرو برای کدام شهر است، مشخص است.مساله دیگر اینکه، این روش می تواند مطالبات بانک ها از خودروسازان را هم  کم کند.یعنی به گونه ای هم سود به خودروسازان برمی گردد و هم  بخشی از حذف دلالی می تواند صرف بهبود محیط زیست یا برقی کردن خودروها که امروز مساله  کشور است، شود.از طرفی باعث گسترش حمل و نقل عمومی شود.
صفاری گفت: زمانی که این پیشنهاد مطرح شد، هم مورد استقبال مجلس و هم قوه قضاییه قرار گرفت، اما آن زمان وزارت صمت با این پیشنهاد مخالفت کرد و الان هم آقای اتابک جلوی این پیشنهاد ایستاده است.درحالی که به نظرم این روش رانت بسیار بالایی برای گروهی ایجاد کرده و اختلاف بین قیمت بازار و خودروسازی ها ایجاد کرده است. این رانت تا حدی است که حتی کارکنان خودروسازی ها حواله خودرو به عنوان پاداش شب عید می گیرند.
او افزود: به نظر این رویه باید اصلاح شود؛ این تغییر هم به نفع سهامداران است که قیمت مشخصی را که در بورس کالا کشف شده، معامله می کنند وهم بازار رقابتی شده و رانت از بین می رود. از مزیت های دیگر این روش هم این است که دیگر کانال های تلگرامی قیمت تعیین نمی کند، بلکه این بورس کالاست که  قیمت هر مدل خودرو را مشخص می کند.
این تحلیلگر بازار سرما با تاکید براینکه در کجای دنیا قیمت گذاری خودرو انحصاری است، یادآور شد:  اگر قرار است انحصاری باشد باید برای کشف قیمت و در  شورای رقابت باشد و این مابه التفاوت هدفمند باشد و نه براساس رانت و شانس. به نظرمن تنها راه همین است. امیدواریم مجلس این پیشنهاد را در بودجه سال آینده اعمال کند.
صفاری در پاسخ به این سوال که این روش چه تاثیری بر قیمت سهام شرکت ها در بورس خواهد گذاشت، گفت: وقتی خودرو در بورس کالا عرضه می شود، شرکت ها می توانند براساس تیراژ تولیدشان اوراق مرابحه صادر کنند. یعنی تامین مالی برای خودروسازان اتفاق می افتد و به جای اینکه پیش پرداخت از مردم بگیرند می توانند با این اوراق و تامین مالی که انجام می شود، نیازهایش را برطرف کنند و دیگر وابسته به سیستم بانکی نباشد.این روش برای خودروسازان بسیار سودمند است.

برای مشاهده مطالب اقتصادی ما را در کانال بولتن اقتصادی دنبال کنیدbultaneghtsadi@

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.