ناامیدی تدریجی اسرائیل از ترامپ

همشهری . ۱۴۰۳/۹/۲،‏ ۱۳:۵۰


یک رسانه اسرائیلی نوشت: آیا واقعا ترامپ با نتانیاهو درباره ایران، غزه و شهرک‌ها هم‌نظر است؟

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: دیووید هوروویتز سردبیر تایمز اسرائیل در یادداشتی نوشت که چرا نمی‌توان به صحبت‌های ترامپ درباره اسرائیل اطمینان کامل داشت.

در مهمترین بخش‌های این یادداشت آمده است:

نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل هفته گذشته اعلام کرد که او و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا درباره تهدید ایران هم‌نظر هستند.

در حالی که ترامپ و نتانیاهو به‌طور قاطع با هم متحد هستند، ممکن است کاملا همسو نباشند. ترامپ با صدای بلند و واضح گفته است که اسرائیل باید جنگ غزه را به سرعت به پیروزی برساند و «کشتار باید متوقف شود.»

رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده در سخنرانی پیروزی خود در فلوریدا، تاکید کرد که قصد دارد «جنگ ها را متوقف کند» نه اینکه آنها را شروع کند.

او همچنین در آن سخنرانی اشاره کرد که تمرکز اولیه‌اش بر اولویت‌های داخلی خواهد بود و گفت: «ما باید کشورمان را حداقل برای مدتی در اولویت قرار دهیم.» در حالی که معاون جدید او جی‌دی ونس دو هفته قبل از انتخابات گفت که ایالات متحده و منافع اسراییل همیشه به هم گره نمی‌خورد و «منفعت ما در این است که با ایران وارد جنگ نشویم».

شاید زمینه اصلی ابهام در مورد شهرک‌سازی در کرانه باختری و موضوع گسترده‌تر درگیری اسرائیل و فلسطین باشد.

انتخاب مایک هاکبی از طرف ترامپ به‌عنوان سفیر آمریکا در اسرائیل، به‌عنوان نمادی از دولت آینده ترامپ که عمیقا از شهرک‌سازی حمایت می‌کند مورد استقبال قرار گرفته است، به طوری که هاکبی که هفته گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرد که بحث الحاق واقعا محتمل است و به‌طور ماندگاری پیوندهای اسرائیل با یهودیه و سامریه را قوی‌تر از آمریکا با منهتن داوری خواهد کرد.

با این حال، ترامپ در مصاحبه ای بلافاصله پس از تحلیف خود در فوریه ۲۰۱۷، ناراحتی خود را از شهرک‌ها آشکار کرد و به روزنامه اسرائیل‌هیوم گفت که شهرک‌ها به روند فعلی کمکی نمی‌کند که هر بار زمینی را برای شهرک‌ها بگیرید، آنجا زمین کمتری بماند» و اینکه «من کسی نیستم که معتقد باشد ادامه این شهرک‌ها چیز خوبی برای صلح است».

علاوه‌براین، ترامپ که در اولین سفر خارجی خود به عنوان رئیس‌جمهور در ماه مه ۲۰۱۷ از اسرائیل بازدید کرد، سفر خود را با سخنرانی در موزه اسرائیل به پایان رساند و در آنجا تاکید کرد که محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین - که اوائل روز در بیت‌لحم با هم دیدار کرده بودند- و فلسطنیان آماده دستیابی به صلح هستند.

ترامپ با خروج از متن آماده شده خود، خطاب به مخاطبان شکاک خود، از جمله نتانیاهو میزبانش، اصرار کرد: می‌دانم که قبلا آن را شنیده‌اید. من به شما می‌گویم. این کاری است که من انجام می دهم. آنها آماده دستیابی به صلح هستند.

بسیار بعید است که ترامپ مانند چند سال پیش نسبت به عباس و فلسطینی‌ها احساس خوبی داشته باشد.

اما پیام‌های ضدونقیض دولت ترامپ درباره مسئله شهرک‌ها، زمانی که فلسطینیان دیدگاه ترامپ درخصوص صلح اسرائیل و فلسطین را در ژانویه۲۰۲۰ رد کردند، تا اندازه‌ای مایه ناکامی شد. نتانیاهو اعتقاد داشت از پشتیبانی ترامپ برای الحاق همه شهرک‌ها و دره اردن برخوردار است. نخست‌وزیر تا آنجا پیش رفت که به خبرنگاران اسرائیلی که او را برای رونمایی از طرح ترامپ تا واشنگتن‌دی‌سی همراهی کرده بودند، گفت که الحاق ظرف چند روز رونمایی می‌شود؛ قبل از اینکه جرد کوشنر داماد ترامپ قاطعانه او را از این فکر اشتباه درآورد.

ترامپ بعدا به باراک راوید خبرنگار سرشناس اسرائیلی گفت که نتانیاهو نمی‌خواهد صلح کند و هرگز انجام ندادم. او اجتناب خود را از طرح الحاق تایید کرد و گفت «عصبانی شدم و آن را متوقف کردم».

۸ماه بعد نتانیاهو توافقنامه آبراهام را امضا کرد و به‌عنوان شرط توافق با امارات موافقت کرد که حداقل تا سال۲۰۲۴ کرانه باختری را ضمیمه نکند.

این بار، خطرات حتی بیشتر است. ایران به بمب نزدیک‌تر است. چشم‌انداز عادی‌سازی عربستان سعودی با متهم کردن اسرائیلی‌ها به نسل‌کشی و اتحاد منطقه‌ای علیه آیت‌الله‌ها در حال از بین رفتن است.

رئیس‌جمهور آینده ایالات متحده یک جهان تمام روی میز کار خود دارد و یک عزم اعلام شده برای تمرکز اول بر اولویت‌های داخلی؛ اما خوب است فورا مواضع خود را در مورد مقابله با ایران، پایان دادن به جنگ غزه و نجات گروگان‌ها - موضوعاتی که هفته گذشته او و جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در مورد آن صحبت کردند - و شهرک‌سازی‌ها روشن کند.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.