عدم ذخیره‌سازی سوخت کافی برای نیروگاه‌ها علی‌رغم هشدار وزارت نیرو از شهریورماه امسال

کیهان . ۱۴۰۳/۹/۲،‏ ۲۱:۱۸


پیرو انتشار گزارشی با عنوان «رد پای سوءمدیریت در قطعی زودهنگام برق»، شرکت توانیر جوابیه‌ای به شرح ذیل ارسال کرد.
شرکت توانیر در جوابیه‌ای به گزارش «رد پای سوءمدیریت در قطعی زودهنگام برق» که 22 آبان‌ماه در این صفحه منتشر شد، نوشت: «در ابتدا توجه نگارنده این مطلب را جلب می‌کنیم به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس که می‌گوید: سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها در 6 ماه نخست امسال کاهش داشته است.
در تکمیل گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس باید گفت که بیش از ۸۰ درصد ذخایر گازوئیل ۱۸ نیروگاه گازی و سیکل ترکیبی کشور خالی شده و ۱۰ هزار و 500 مگاوات از ظرفیت تولید برق کشور در آستانه خاموشی قرار دارد که اگر به‌موقع تأمین نشود هم امنیت و‌ پایداری شبکه برق کشور به خطر خواهد افتاد و هم عواقب اجتماعی بسیاری به دنبال خواهد داشت. 
حال با توجه به این که بیش از ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی و با سوخت گاز تولید و تأمین می‌شود، و از سوی دیگر ناترازی گاز و عدم تحویل سوخت کافی برای نیروگاه‌ها عامل محدودیت در تأمین برق شده است، باید یادآوری کرد که صنعت برق هیچ‌گاه در این فصل از سال مشکلی برای تولید برق کافی و پایدار نداشته است و اگر نیروگاه‌های کشور از سوخت کافی برخوردار بودند، امکان تولید برق 2 برابر تابستان نیز وجود داشت. 
امسال بیش از ۴ میلیارد متر مکعب گاز کمتری نسبت به سال قبل به نیروگاه‌ها تحویل شد و به همین میزان از مخازن سوخت مایع نیروگاه‌ها برداشت شد که جبران هم نشد و ‌سبب افت ۵۲ درصد از سطح مخازن سوخت گازوئیل شد.
علی‌رغم هشدار وزارت نیرو از شهریورماه جاری برای ذخیره‌سازی سوخت کافی حتی سه میلیارد متر مکعب گاز و ۶۰۰ میلیون لیتر از سوخت مایع ذخایر نیز تخلیه شده است و ‌انجام خاموشی دو ساعته خانگی به عنوان عاملی پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع بحران گسترده black out (خاموشی سراسری) بوده است.
 وزارت نیرو آمادگی دارد در صورتی‌که سوخت کافی نیروگاه‌ها به طور کامل تأمین شود حتی ۳۰ درصد از میزان کنونی، برق بیشتری را تولید و عرضه نماید.»
پاسخ کیهان:
در ماجرای قطع برق بی‌سابقه در پاییز امسال، متأسفانه ابتدا چنین القاء شد که دلیل خاموشی‌ها جلوگیری از سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها برای حفظ سلامت مردم است، اما خیلی زود برملا شد که علت اصلی، عدم تأمین سوخت نیروگاه‌ها بوده است.
در ادامه تلاش شد پای دولت سیزدهم به میان کشیده شود که این‌جا هم آمارها نشان داد برخی تعلل‌ها در دولت چهاردهم عامل مهم‌تری در مشکل تأمین سوخت بوده است و در جوابیه اخیر توانیر هم به‌خوبی پیداست که علی‌رغم هشدارهای وزارت نیرو از شهریورماه امسال، نه تنها سوخت کافی تأمین نشد که حتی ذخایر نیروگاه‌ها کاهش بیشتری پیدا کرد. گفتنی است آقای پزشکیان و تیم اصلی او از اوایل مردادماه و کابینه دولت چهاردهم از اول شهریورماه در پاستور مستقر شده‌اند.
عملکرد ذخیره‌سازی گازوئیل از شهریور تا آبان سال‌های 1400 تا 1403 هم نشان می‌دهد که در همه سال‌ها به جز امسال سطح ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها روندی صعودی به خود دیده است. 
در سه ماهه شهریور تا آبان امسال، در حالی سطح ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها 600 میلیون لیتر کمتر شده است که در سال‌های 1400 و 1401 (به عنوان سال‌های مشابه) سطح ذخایر گازوئیل به ترتیب 1100 و 900 لیتر افزایش یافته است.
در واقع اگر دولت فعلی نیز عملکردی مشابه در حوزه گازوئیل به جای می‌گذاشت، در آبان امسال باید سطح ذخایر به حداقل دو و هفت دهم میلیارد لیتر دست پیدا می‌کرد نه اینکه فقط یک و دو دهم میلیارد لیتر را ثبت کند.
درباره مشکل تأمین گاز نیروگاه‌ها نیز گفتنی است، بر اساس اظهارات منابع آگاه، اشتباه دولت چهاردهم این بود که تعمیرات پالایشگاه‌های گازی را در پاییز شروع کرد و گاز کمتری به نیروگاه‌ها داد، در حالی که در این مدت باید گاز بیشتری تحویل می‌شد تا گازوئیل بیشتری هم ذخیره شود.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.