حمله به اوکراین با موشک هایپرسونیک مسکو: پایگاه آمریکا در لهستان هدف بعدی است
کیهان . ۱۴۰۳/۹/۲، ۲۱:۵۷
سرویس خارجی-
روسیه در اولین واکنش به مجوز جنجالی بایدن به اوکراین برای حمله به عمق خاک روسیه، با یک موشک قدرتمند هایپرسونیک، شهر «دنیپرو» در مرکز اوکراین را هدف قرار داد. همزمان سخنگوی وزارت خارجه اوکراین هم اعلام کرد پایگاه موشکی آمریکا در لهستان در لیست اهداف روسیه قرار دارد.
جنگ اوکراین با اقدام هفته گذشته رئیسجمهور آمریکا در دادن مجوز به کیف برای حمله به عمق خاک روسیه با موشکهای دوربرد، دوباره به صدر اخبار جهانی بازگشته است و به گفته کارشناسان، واکنش گسترده روسیه هم میتواند به شروع یک جنگ گسترده و جهانی دامن بزند. روز پنجشنبه اما پوتین، در اولین واکنش به این اقدام بایدن- که با استقبال چند کشور اروپایی همراه شد- اعلام کرد «ما برای رویارویی با هر تحولی آماده هستیم.»
به گزارش خبرگزاری تاس، پوتین در پیامی تلویزیونی خطاب به کشورهای غربی و ضمن اشاره به اینکه «روسیه همیشه دیپلماسی را بر جنگ ترجیح داده است»، اظهار داشت: «مسکو در حال حاضر نیز آماده است تا همه اختلافات را از راههای مسالمتآمیز حل کند... اگر کسی هنوز درباره پاسخ روسیه به اقدامات خصمانه شک دارد باید این شک را کنار بگذارد زیرا در مقابل هر اقدامی، پاسخی وجود خواهد داشت... مشخص است که استفاده از سلاحهای دوربرد علیه خاک روسیه بدون حضور متخصصان کشورهایی که سلاحها را ساختهاند، غیرممکن است. درگیری در اوکراین پس از حملات موشکهای دوربرد غربی به روسیه، عناصری از ماهیت جنگ جهانی پیدا کرده است.»
شلیک «اورشنیک» به عمق اوکراین
اما مهمترین واکنش روسیه به اقدام بایدن تا لحظه تنظیم این گزارش، شلیک موشک پرقدرت «اورشنیک» به شهر «دنیپرو» در مرکز اوکراین بود. اقدامی که با توجه به قابلیتهای این موشک میتواند پیامی جدی برای آمریکا و اروپا داشته باشد. پوتین در این باره گفت ارتش روسیه در حملهای ترکیبی با استفاده از یکی از جدیدترین سامانههای موشکی میانبرد خود یکی از تاسیسات دفاعی- صنعتی اوکراین را هدف قرار داد. رئیسجمهور روسیه افزود: «در جریان این حمله یک موشک بالستیک مافوق صوت غیرهستهای به نام اورشنیک با موفقیت در شرایط جنگی آزمایش شد... در حال حاضر هیچ پدافندی برای مقابله با جدیدترین سلاحهای روسی وجود ندارد و سامانههای پدافند هوائی مدرن غربی موشکهای اورشنیک را نمیتوانند رهگیری کنند.»
به گفته پوتین، «اورشنیک توانایی حرکت با سرعت 10 برابر صوت را دارد و غیر قابل رهگیری است.» منابع روسی برد این موشک را 5 الی 6 هزار کیلومتر اعلام کردهاند که بیشتر اروپا و غرب آمریکا را شامل میشود. به گزارش فارس «آناتولی ماتویچوک»، کارشناس مسائل نظامی ضمن مقایسه قدرت اورشنیک با بمبهای اتمی هیروشیما و ناکازاکی گفت: «این موشک به طور قابلتوجهی ارتقا یافته است... و چند کلاهک دارد که شامل 6 الی 8 واحد میشود و هر کدام قابلیت حمل صدها کیلو تن را دارد که قدرت آن 100 الی 200 برابر از مجموع (بمبهای) پرتاب شده در هیروشیما و ناکازاکی بیشتر است.»
پایگاه موشکی آمریکا در لهستان
همزمان سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز هشدا داد پایگاه موشکی آمریکا در لهستان در لیست اهداف روسیه قرار دارد. «ماریا زاخارووا» گفت: «پایگاه دفاع موشکی آمریکا در لهستان از مدتها پیش به عنوان یکی از اهداف اولویتدار در میان اهداف احتمالی ارتش روسیه قرار داشته و در صورت لزوم میتوان با استفاده از طیف وسیعی از تسلیحات پیشرفته آن را خنثی کرد.»
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، زاخارووا با اشاره به «سطح تهدیدات ناشی از احداث چنین تأسیسات نظامی غربی»، ایجاد آن را «یک اقدام تحریکآمیز آشکار در کنار سایر اقدامات مضر نظامی- سیاسی و نظامی- فنی آمریکا» توصیف و اظهار کرد: «احداث این پایگاه دفاع موشکی از نظر استراتژیکی بخشی از یکسری اقدامات بیثباتکننده واشنگتن و متحدانش است که در اقیانوس اطلس شمالی انجام میشود.» سخنگوی وزارت خارجه روسیه احداث چنین پایگاههایی در نزدیکی مرزهای روسیه را رویه دیرینه و مخرب ناتو به رهبری آمریکا دانست و تاکید کرد: «انجام چنین اقداماتی ثبات استراتژیک را تضعیف کرده و سطح کلی خطر آغاز یک درگیری هستهای را افزایش میدهد». «آندری دودا» رئیسجمهور لهستان پیشتر تاکید کرده بود که هدف از ایجاد پایگاه موشکی آمریکا در شهر ردزیکُوو، دور کردن ورشو از مسکو و انتقال آن به منطقه نفوذ واشنگتن است.
روسیه، بزرگترین صادرکننده گاز به اروپا
همزمان با این تحولات تارنمای اسپوتنیک بر اساس دادههای اداره آمار اروپا (یورواستات) اعلام کرد که روسیه برای اولین بار از بهار ۲۰۲۲ به بزرگترین صادرکننده گاز به اتحادیه اروپا تبدیل شده است. به گزارش ایرنا از تارنمای اسپوتنیک، در ماه سپتامبر (شهریور- مهر) شرکتهای اروپایی گاز روسیه را به ارزش ۱.۴۸۰ میلیارد دلار خریداری کردند که ۳۰ درصد بیشتر از بازه زمانی مشابه در سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) است. بر اساس دادههای این رسانه روسی، ۴۰ درصد از خریدها مربوط به گاز مایع است در حالی که ۶۰ درصد باقیمانده مربوط به صادرات گاز خط لوله بوده است. این افزایش فروش، روسیه را با سهم ۲۳.۷۴ درصدی در مقایسه با ۱۶.۵۴ درصد در ماه اوت (مرداد- شهریور) به عنوان بزرگترین صادرکننده گاز به اتحادیه اروپا معرفی کرد.
بر اساس این گزارش این برای اولین بار از ماه می۲۰۲۲ (اردیبهشت- خرداد ۱۴۰۱) است که روسیه به بزرگترین صادرکننده گاز اتحادیه اروپا تبدیل میشود؛ زمانی که سهم این کشور در واردات گاز اتحادیه اروپا ۲۲.۹ درصد بود. همزمان با این گزارش وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهای جدیدی را در راستای سیاست فشار حداکثری و محدود کردن روسیه در استفاده از سیستم مالی بینالمللی و حمایت از اوکراین، علیه بیش از ۱۰۰ بانک، نهاد و مقام روسی اعمال کرد که بانک گازپروم، یکی از بزرگترین بانکهای روسیه در فهرست این تحریمها قرار دارد. کارشناسان بینالمللی بر این باور هستند که این تحریمهای ضد روسی حتی از سوی خود اروپاییها نیز رعایت نمیشود.