بازگشت به برجام یا توافق جدید
شهروند . ۱۴۰۳/۹/۲، ۲۲:۳۹
علی لاریجانی مشار رهبر معظم انقلاب اسلامی، گفت: خیلی از دوستان دیگر حزبالله را که من میدیدم، افرادی بودند با روحیه بسیار قوی و شاداب. روحیه داشتن در جنگ خیلی مهم است اینها روحیه قوی دارند و امیدوار به آینده یعنی هم شادابی دارند، هم روحیه قوی دارند و هم امیدوار به آینده هستند.
علی لاریجانی در گفتگو با پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری، در مورد مقدمات و بستر لازم برای سفر اخیرش، گفت: یک اموری روشن است، چون دو کشوری که من به آنها سفر کردم و پیام مقام معظم رهبری را رساندم، دو کشوری هستند که در صف مقدم این مناقشه مهم قرار دارند، هم سوریه و هم لبنان، الان مورد تجاوز اسرائیل واقع شده. بنابراین روشن است که نیاز بود به اینکه با دوستان در این کشور صحبت بکنیم و حمایت ایران را از دولت و ملت لبنان و سوریه بگوییم.
پیام مقام معظم رهبری حتماً تأثیرگذار در همین قلمرو خواهد بود و امیدواریم که نتیجهاش را در رفتار نیروهای مقاومت مشاهده کنیم و تا حد زیادی هم داریم میبینیم که شرایط در حال تغییر است.
وی در پاسخ به این سوال که واکنش آقای بشار اسد و آقای نبیه بری به پیام حضرت آیتالله خامنهای چه بود، چه بازخوردی از این دو بزرگوار داشتید وقتی که با آنها جلسه داشتید و موضوع را مطرح کردید؟، گفت: برخورد هر دو بزرگوار نسبت به پیام رهبری خیلی محترمانه بود، خیلی تجلیل کردند و من از گذشته هم می دانستم نظر آنها را نسبت به مقام معظم رهبری؛ که ایشان را یک فرد راهگشا در مسائل و بنبستهای منطقه میدانند و به این جهت هر دو، نظرشان این بود که نکاتی که در این پیامها آمده، همان مسائلی است که ما امروز به آن نیاز داریم و باید به آن توجه کنیم و قبول هم داریم همه را و پیگیر هم هستیم. تلقیشان این بود که پیام از جانب یک شخصیتی آمده که دلسوز منطقه است و آیندهنگر نسبت به منطقه و توجه کافی به همه ابعاد و مسائل منطقه دارد و خواستار حل مسائل است. از این جهت خیلی استقبال کردند.
حزب الله از تجهیزاتش استفاد بکند، صحنه خیلی تغییر می کند
لاریجانی در مورد شرایط حزب الله در لبنان پس از حملات صهیونیستها گفت: در این زمینه باید این مقطع را یعنی از حدود بیست و پنجم شهریور که ماجرای پیجرها رخ داد و بعد شهادت شهید سیدحسن نصرالله و بعد شهادت سید هاشم صفیالدین و دیگر اعضای مهم حزبالله تا امروز به دو قسمت تقسیم کرد. دوره اول مثلاً حدود بیست سی روز اول بود و یک دورهی بعد. در دوره اول خب این ضربه جدی بود. اینکه سه چهار هزار تا کادر حزبالله در پیجرها دچار مشکل شدند و شهادت رهبری این حزب خیلی مهم بود و این دورهای بود که تقریباً این تلقی را برای رژیم صهیونیستی به وجود آورد که کار اینها تمام است و این را منعکس هم کرد به کشورهای عربی و غربی که اینها کارشان تمام شده. بعضی از پیامهایی که اسرائیلی ها میدادند، همین نکته در آن مندرج بود. منتها بعد از این فاصله دور اول، شرایط کلاً عوض شد. شرایط به صورت یک شیب سرپایینی بود اما یک مرتبه صعود کرد. چرا این طور شد؟ حادثه این جور بود، انتظار هم میرفت که نیروهای مقاومت، که نیروهایی قوی از نظر اعتقادی هستند روحیه خودشان را بازسازی کنند. من شنیدم آن روزی که خبر شهادت مرحوم سید حسن نصرالله را دادند، خب خیلی تکاندهنده بود و خیلی از نیروهای خط گریه کردند، عزاداری کردند، ولی بعدش با هم همقسم شدند که تا پای جانشان از لبنان دفاع کنند. این حادثه شهادت سیدحسن نصرالله تأثیرش این بود. به عکسِ آن چیزی که آقای نتانیاهو و اسرائیل فکر میکردند زدند و رفتند و اینها نابود شدند، اما نیروهای مقاومت یک انرژی جدید پیدا کردند. لاریجانی افزود: توانمندی حزبالله قابل مقایسه با قبل نیست؛ در جنگ ۳۳ روزه اینها این مقدار تجربه عملیاتی نداشتند و خیلی الان تجربه پیدا کرده اند و همچنین امکانات زیاد. اینها هنوز از تجهیزات مهمشان استفاده نکردهاند و اگر استفاده بکنند به نظر من صحنه خیلی تغییر می کند. در لبنان شرایط، شرایط خیلی مقتدرانهای است از نظر نیروهای مقاومت. و اینها خودشان را بازیافتهاند و دارند جلو میبرند.
از نظر هستهای غربی ها پیش بردند یا ایران قویتر شد؟
وی با اشاره به سیاسی کاری اروپایی ها گفت: اصلاً شما مطلب را از نظر منطقی نگاه بکنید؛ خب شما یک دعوایی در منطقه دارید، موضوعش هم موضوع دیگری است؛ چرا برای هستهای دارید قطعنامه می دهید؟ چون آنجا آقای کیسینجر گفته بود الان یک قطعنامه بدهید. پس معلوم است که تلقیتان این بوده، اینجا شما مشکلی پیدا کردید یک جای دیگری باید تلافی دربیاورید. من تحرکی که الان کشورهای اروپایی دارند ایجاد می کنند برای قطعنامه در آژانس را از این سنخ میبینم .درواقع دنبال یک رفتار نیشگونانه نسبت به ایران هستند که ما چون در آنجا مثلاً موفق نشدیم به شما ضربه بزنیم یک جای دیگر به شما ضربه می زنیم .منتها یک اشتباهی دارند می کنند؛ ببینید؛ قبلا که شما قطعنامه صادر کردید برای ایران مزاحمت ایجاد کردید از نظر اقتصادی، ولی ایران توانست خودش را یک قدری باز بیابد. از نظر هستهای شما پیش بردید یا ایران قویتر شد؟ تکنولوژیهای جدید هستهای پیدا کرد و الان غنیسازیاش را برده بالای ۶۰ درصد. پس شما موفق نبودید.
ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید
لاریجانی در مورد شرایط تفاهمی جدید گفت: الان در موقعیت مختلفی هستیم. بههرحال ما غنیسازی را گسترش دادیم و غنیسازی را بردیم بالای ۶۰ درصد. شما با تجربهای که برای منصرف کردن ایران دارید و دیدید که نمی شود، پس دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده -خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید البته خسارتهای ما را هم باید یکجوری تأمین کنید-؛ یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ -چون شنیدم دولت جدید ایالات متحده گفته «ما آن برجام را اصلاً قبول نداریم چون ایرانیها سر ما کلاه گذاشتند!»- آن وحی منزل نیست، خب بیایید سر موضوع جدید: شما می گویید «ایران هستهای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود عیب ندارد!»؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید -که ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربه گذشته- ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی را در نظر بگیرید. بنابراین ما توصیه نمی کنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی بههرحال این هم یک راهحل است. بیایید از این راهحل استفاده کنید.