راهی شدن نقره در قالب گواهی سپرده کالایی
تجارت نیوز . ۱۴۰۳/۹/۳، ۸:۱۷
بنابر گفته کارشناسان، گواهی سپرده شمش نقره یک ابزار مالی است که به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا بهجای خرید فیزیکی نقره، در این فلز گرانبها سرمایهگذاری کنند.
تیترماه امسال بود که برای نخستینبار یکی از مسئولان بورس کالا خبر راهی شدن نقره در قالب گواهی سپرده کالایی را به بورس کالا داد. گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر میشود.
در همین راستا رحمان آراسته، مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالا گفته بود: در خصوص صندوقهای چند کالایی باید اینگونه اشاره کرد که شروع صندوقهای کالایی با گواهی سپرده شمش نقره خواهد بود. با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته درصورتی که همه موارد براساس برنامه پیش رود میتوانیم بزودی گواهی سپرده شمش نقره را به شکل پیوسته وارد بازار کنیم که قطعا موازی با آن صندوقهای کالایی و چند کالایی میتوانند مجوزهای لازم را دریافت و وارد سرمایهگذاری در حوزه شمش نقره شوند.
حالا در ابتدای هفته پایانی آبان ماه، نخستین محموله شمشهای نقره در خزانه بورس کالای ایران پذیرش شد تا روزشماری برای عرضه گواهی کالایی سپرده نقره آغاز شود.
گواهی سپرده نقره که بورس کالا در خصوص جزئیات معاملات آن اعلام کرده است: معاملات گواهی سپرده شمش نقره در سامانه معاملات ابزارهای نوین مالی بورس کالای ایران (سما) از ساعت ۱۱:۳۰ با ۳۰ دقیقه پیشگشایش آغاز و تا ساعت ۱۷:۰۰ در روزهای شنبه تا چهارشنبه و تا ساعت ۱۵:۰۰ در روزهای پنجشنبه انجام میشود و دامنه نوسان در این نماد ۵+/- درصد قیمت پایانی در روز معاملاتی قبل در نظر گرفته شده است.
گفتنی است، ثبت سفارش در معاملات گواهی سپرده کالایی شمش نقره به دو صورت برخط و ایستگاه معاملاتی امکانپذیر است؛ در معاملات گواهی سپرده شمش نقره محدودیت سقف دارایی برای هیچ کدام از مشتریان وجود ندارد. همچنین سقف هر سفارش خرید/فروش ۱۰،۰۰۰ گواهی معادل ۱۰ کیلوگرم است.
اما عرضه گواهی سپرده شمش نقره در بورس کالا چه مزایای برای خریداران آن دارند؟ در همین رابطه فرزانه صالحی کارشناس حوزه بورس کالا گفت: فلز نقره به عنوان یکی از محبوبترین و ارزشمندترین فلزات در دنیا شناخته شده است و علاوه بر اینکه یک فلز گرانبها است یک کالای صنعتی هم محسوب میشود بنابر این در شرایطی که انتظارات تورمی در سطح بالایی قرار دارد و تقاضای صنعتی نقره بنا بر دلایلی رو به افزایش است سرمایهگذاری در نقره گزینه مناسبی برای متنوع سازی پرتفوی سرمایهگذاری محسوب میشود، اما در کشور ما سرمایهگذاری در این حوزه به سبب تنوع کم ابزارهای امن و شفاف کمتر شناخته شده است.
این کارشناس حوزه بورس کالا میگوید: خوشبختانه بزودی معاملات گواهی سپرده نقره در بورس ایران آغاز خواهد شد و با معرفی ابزارهای سرمایهگذاری متنوع مبتنی بر نقره آن هم در بستر معاملاتی شفافی، چون بورس کالا تحول بزرگی در حوزه سرمایهگذاری این فلز ایجاد میشود و باتوجه به مزایای زیادی که این ابزار دارد بنظر میرسد به سرعت مورد استقبال هم قرار خواهد گرفت.
او در ادامه میگوید: یکی از مزایای معاملات گواهی سپرده نقره در بورس کالا این است که اصلالت شمس نقره به عنوان دارایی پایه به محض ورود به خزانه مورد ارزیابی قرار میگیرد و سرمایهگذاران هیچگونه دغدغهای در خصوص اصالت و عیار شمش نقره نخواهد داشت؛ همچنین بر اساس اعلام بورس کالا هر شمش نقره معادل یک کیلوگرم نقره با عیار ۹۹۹.۹ است که در قالب گواهی سپرده کالایی از یک گرم هم قابل معامله بوده بنابر این برای خرید یک شمش نقره نیاز است که هزار گواهی سپرده خریداری شود و همین موضوع امکان جذب و سرمایه گذاری خرد در حوزه نقره را هم تسهیل میکند.
صالحی اظهار کرد: پس از آغاز معاملات افراد میتوانند به صورت برخط به راحتی خرید و فروش گواهی سپرده نقره را انجام دهند و شروع معاملات گواهی سپرده نقره میتواند به افزایش نقدشوندگی این بازار هم کمک کند و تولیدکنندگان و واردکنندگان شمش نقره علاوه بر اینکه به راحتی و در مدت زمان کمتری میتوانند کالای خود را به فروش برسانند به سرعت به مبلغ حاصل از ارزش شمش نقره هم دسترسی دارند و تسویه معاملات هم در مدت کوتاهی انجام شود.
در ادامه هم مهدی بیات منش کارشناس حوزه بورس کالا با بیان این که گواهی سپرده شمش نقره یک ابزار مالی است که به سرمایهگذاران این امکان را میدهد تا بهجای خرید فیزیکی نقره، در این فلز گرانبها سرمایهگذاری کنند، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: گواهی سپرده شمش نقره به سرمایهگذاران این اطمینان را میدهد که نقرهای که در آن سرمایهگذاری کردهاند، در یک مکان امن و تحت نظارت نگهداری شود این امر از خطرات مرتبط با نگهداری فیزیکی نقره، مانند سرقت یا آسیب جلوگیری میکند.
او افزود: گواهیهای سپرده به راحتی قابل خرید و فروش هستند و سرمایهگذاران میتوانند بدون نیاز به جابجایی فیزیکی شمش نقره، به راحتی در بازار معامله کنند.
گفتنی است، کارمزد معاملات گواهی سپرده شمش نقره مطابق با مصوبات هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و شورای عالی بورس و اوراق بهادار بوده و در حال حاضر کارمزد معاملات شمش نقره برای مشتریان حقیقی و حقوقی (غیر بازارگردان) در هر سمت خرید/فروش معادل ۰.۲۴ درصد است. بهعنوانمثال اگر در یک معامله ۱۰ گواهی شمش نقره خریداری/فروخته شود و قیمت هر گواهی ۸۸ هزار تومان باشد کارمزدی که هر سمت خرید و فروش باید پرداخت نماید معادل ۲۱۱ تومان محاسبه میشود. معاملات گواهی سپرده شمش نقره که حالا روزشماری برای آغاز معاملات آن آغاز شده است.
اخبار مشابه
پای نقره به بازار سرمایه باز شد
تجارت نیوز . ۹ روز پیش