حکم حداقلی علیه جلاد

جام جم . ۱۴۰۳/۹/۳،‏ ۹:۴۸


صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اشغالگر قدس مولد بحران‌های سختی برای صهیونیست‌ها و حامیان غربی آنها بوده است. استقبال جهانی از صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت، نقطه آشکارساز شکست ترکیبی تل‌آویو در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود.
نتانیاهو از یک‌سو در رسیدن به اهداف سه‌گانه خود در غزه ازجمله آزادی اسرای صهیونیست (بدون انعقاد آتش‌بس)، اشغال نوار غزه و نابودی حماس ناکام مانده‌ و از سوی دیگر، تشدید جنایات رژیم‌صهیونیستی و آمریکا، خشم جهانی را در مقیاسی بی‌سابقه علیه تل‌آویو و واشنگتن برانگیخته است. در چنین شرایطی صدور دستور بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط دیوان دادگستری بین‌المللی، معنایی جز تسریع حرکت تل‌آویو به سوی شکست و تباهی مطلق ندارد.

نفرت عمومی از صهیونیسم
 نفرت عمومی از صهیونیسم، به اندازه‌ای فراگیر شده که حتی اگر جنگ غزه همین لحظه به پایان برسد، مهار آن از دست جریان‌های پنهان و آشکار قدرت در غرب و تل‌آویو ناممکن خواهد بود. فراتر از آن، تبعات شکست رژیم اشغالگر قدس در حوزه‌های میدانی، حقوقی، اطلاعاتی و تبلیغاتی همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند. برگزاری دادگاه لاهه با دستور بررسی جنایات رژیم‌اشغالگر صهیونیستی و همچنین مسموم‌دانستن شکایت آفریقای‌جنوبی در این خصوص، شوک سختی را به صهیونیست‌ها وارد ساخته است. خشم و هراس نتانیاهو و همراهانش از برگزاری این دادگاه و استمرار روند حقوقی بررسی نسل‌کشی رژیم‌صهیونیستی درنوارغزه، بیش از پیش مسیر تنفس صهیونیست‌ها وحامیان آن را مسدود کرده است. قطعا نمی‌توان نقش عوامل فرامتنی و خیزش افکارعمومی دنیا علیه موجودیت صهیونیسم و جنایات آن رادرشکل‌گیری این روند نادیده انگاشت و قطعا استمرار این خیزش عمومی و جهانی، مقدمات ضربات حقوقی بیشتر بر پیکره بی‌جان صهیونیسم را تقویت خواهد کرد. در یک‌سال و سه ماه سپری‌شده از جنگ غزه، مقامات آمریکایی و اروپایی بار‌ها پشت تریبون‌های رسمی با استناد به کلیدواژگانی مانند دفاع مشروع، شهادت ده‌هاهزار زن و کودک بی‌گناه و مظلوم در نوار غزه و لبنان را توجیه می‌کردند. کار به جایی رسید که اولاف شولتز، صدراعظم سرزمین ژرمن‌ها کشتار کودکان فلسطینی را مصداق دفاع صهیونیست‌ها از امنیت خود خواند و ریشی سوناک، نخست‌وزیر انگلیس در مجلس عوام رسما از محکوم‌کردن تل‌آویو بابت کشتار غیرنظامیان اجتناب کرد. رئیس‌جمهور آمریکا نیز علاوه بر تشویق صهیونیست‌ها نسبت به ادامه جنگ غزه از حق ناعادلانه وتوی واشنگتن در شورای امنیت سازمان ملل متحد بابت جلوگیری از وقوع آتش‌بس استفاده کرد.
   
شکست روایتگری غرب 
بدون‌شک کشورهای غربی (اگرچه بعضا از صدور حکم دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال کرده‌اند) نیز شریک جرم نتانیاهو و صهیونیست‌ها محسوب‌می‌شوند.سال گذشته، روایتگری دادگاه لاهه از جنایات صهیونیست‌ها در غزه(باوجود آن‌که هنوز به مرحله تکمیلی و نهایی نرسیده است) در تعارض مطلق با روایتگری وقیحانه غرب از جنگ غزه قرار داشت. اکنون نیز صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت بیانگر واقعیاتی است که دشمنان قدرت انکار آن را ندارند.از این حیث نباید نسبت به تحولاتی که امروز در قالب ورود اجباری و اجتناب‌ناپذیر دادگاه لاهه و دیوان بین‌المللی دادگستری به پرونده جنگ غزه صورت می‌گیرد، نگاهی محدود یا نقطه‌ای داشت. دوران گذار در حوزه روابط بین‌الملل کلید خورده و اجزای منظومه نظم نوین بشری را این‌بار بازیگران غربی پیروز در جنگ جهانی دوم خلق و تفسیر نخواهند کرد. تصور شکل‌گیری و به عبارت بهتر، تکمیل این نظم جدید کابوسی سخت برای آمریکا و متحدان آن محسوب می‌شود. نتانیاهو و گالانت، حتی دیگر از سوی دادگاه‌های بین‌المللی (که متاسفانه در طول دهه‌های گذشته و اخیر در قبال جنایات مسلم صهیونیست‌ها در قبال فلسطینیان سکوت کرده بودند) تحمل نمی‌شوند.

حکمی که قابلیت اجرا دارد
یکی از ویژگی‌های مهم حکم اخیر صادرشده توسط دیوان بین‌المللی دادگستری، قابلیت اجرایی آن است. اکنون نتانیاهو حداقل در ۱۲۰ کشور دنیا امنیت حداقلی خود را ازدست داده است. پس ازاین‌که دادگاه بین‌المللی کیفری طی حکمی تاریخی،حکم بازداشت نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی و وزیر جنگ سابق کابینه‌اش،یوآو گالانت را به جرم جنایات جنگی و جنایت علیه انسانیت صادر کرد اکنون باید منتظر بازداشت آنها بود. دادگاه کیفری بین‌المللی تأکید کرد که شواهدی منطقی وجود دارد که نشان می‌دهد نتانیاهو و گالانت از تاریخ ۸ اکتبر تا ۲۰‌می، بر ارتکاب جنایات جنگی نظارت داشته‌اند. در این مدت کریم‌خان، دادستان کل حکم بازداشت آن دو را صادر کرد. حسین جبارین، مدیر مرکز حقوقی «عدالت»، بر اهمیت این حکم تأکید کرده و گفت که این حکم یکی از مهم‌ترین تصمیمات حقوقی از زمان اشغال فلسطین تاکنون به‌شمار می‌آید. وجه تفاوت این تصمیم با تصمیم مربوط به مسأله «دیوار حائل» یا حکم بر غیرقانونی‌بودن اشغال فلسطین این است که امکان اجرای این قانون وجود دارد. برخلاف حکم غیرقانونی‌بودن اشغال فلسطین که امکان اجرای آن وجود نداشت و تنها به‌عنوان اتخاذ موضع در قبال اشغال اتخاذشده، این حکم قابلیت اجرا دارد.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه