شایسته است حوزههای علمیه با عملکرد خود به منویات رهبر معظم انقلاب لبیک بگویند
خبرگزاری دانشجو . ۱۴۰۳/۹/۳، ۱۲:۰۰
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام علی نهاوندی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس مجلس در جمع ستادهای راهبری حوزههای علمیه به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به ضرورت تحول در حوزههای علمیه اشاره کرد و گفت: به صورت قطعی ورود کلی و انتزاعی در موضوعات به حل مسائل مورد نیاز جامعه و حکومت کمک نمیکند بلکه حوزههای علمیه باید به صورت تخصصی در عرصههای مختلف موضوعی از نظریه پردازی تا سیاستگذاری و قانونگذاری حضور جدی و فعال داشته باشد.
وی افزود: حوزههای علمیه در عرصههای مختلف اقتصاد، فرهنگ، سیاست، محیط زیست و ... ورود خوبی دارند، اما کافی نیست، این عرصهها باید موضوعات و ریزموضوعات خود را مشخص و روی آنها تمرکز بیشتری صورت بگیرد.
حجت الاسلام علی نهاوندی به عنوان نمونه به زیرمجموعههای عرصه فرهنگ اشاره کرد وگفت: در عرصه فرهنگی موضوع خانواده مطرح است که مسائل آن یعنی گزارههای فقهی، حکمی، اخلاقی و معرفتی آن، بحث ازدواج، طلاق و جمعیت و آسیبهای اجتماعی دیگر تعریف میشود و یا در عرصه اقتصاد، بانکداری و بورس موضوعات محوری آن هستند و مسائلش بانکداری بدون ربا یا رسوب مانده حسابهاو.. است.
وی ادامه داد:در حوزه محیط زیست موضوع جنگلها هستند و مسائل فقهی انفال یا مساله تصرفات آب و هوایی و آلودگی هوا مطرح است، حوزه باید متعلقات دینی، فقهی و اخلاقی این مباحث را موضوعشناسی و مساله یابی کند و از طریق سازوکارهای تعریف شده به نظام حکمرانی منتقل کند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس سخنان رهبر معظم انقلاب را بسیار مهم توصیف کرد و یادآورشد: توقع و انتظارات رهبر معظم انقلاب به عنوان یک فقیه زمان شناس و مرجع تقلید از یک سو و رهبرآگاه جهان اسلام از سوی دیگر این است که حوزههای علمیه در راستای تحقق دستورات الهی، رسالت اقامه دین را برعهده دارند و نظام و دستگاههای حکومتی بسترساز اجرای آن هستند.
حجت الاسلام نهاوندی ادامه داد: رهبر معظم انقلاب در دیدار دیروز خود با جامعه الزهرا فرمودند تحول و روزآمدی حوزههای علمیه باید همپای نظام باشد و اینگونه نباشد که در جامعه به دلایل گوناگون در حوزههای فرهنگی و تمدنی اتفاقاتی بیفتد، نظام حکمرانی تغییر کند و تحولات و روزآمدی در حوزههای علمیه همپای جامعه دیده نشود، حوزه باید با عملکرد خود به ندای رهبر انقلاب لبیک بگوید.
وی ادامه داد: حوزه در کنار توجه به عرصههای مختلف نظام باید از اکنون به استقبال موضوعات جدید مانند هوش مصنوعی و متاورس برود که آینده تمام معادلات پایه را در معاملات و تعاملات به هم میزند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس حضور موثر حوزههای علمیه در نظام حکمرانی و تحول آفرینی در عرصههای مختلف را در سه حوزه نظریه پردازی، سیاستگذاری و تقنین دانست و گفت: حوزه بدون ورود به این عرصهها نمیتواند به توقعات نظام حکمرانی پاسخ مثبت دهد.
حجت الاسلام نهاوندی با اشاره به ضرورت نظریه پردازی در حوزهها گفت: طراحی، تدوین و تفسیر مبانی نظری ضروری است به گونهای که حوزههای علمیه نسبت به مکتب اقتصادی، نظریات اجتماعی و حوزه مسائل زیست محیطی و ... راهبری نموده و نظریه کارآمد ارائه دهند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس مداخله دوم حوزه را در عرصه سیاستگذاری دانست و گفت:حوزه باید متناسب با سیاستهای نظام، دیدگاهها و مطالبی که از آن مبانی نظری و نظریه پردازی دینی به دست آورده را در سیاستها اشراب کند، البته برای این کار سازکارهایی مانند کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگ دیده شده است.
حجت الاسلام نهاوندی سومین عرصه تاثیرگذاری را در حوزه تقنین ذکر کرد و گفت: به عنوان کسی که از درون حوزه و از پای تحقیق و تدریس با سابقه طولانی اجرا وارد دستگاه پارلمانی و مجلس شورای اسلامی شدم، نقش نخبگان حوزه را در موضوع تقنین بسیار بسیار مهم میدانم، چرا که قضاوت داوری مردم نسبت به کارآمدی نظام دینی که از متن و بطن حوزه آغاز شد تحت تاثیر جدی چارچوبهای قانونگذاری است، و اجرای قانون و کارآمدی و ناکاآمدی نظام به آن وابسته است.
وی ادامه داد: اگر قانون خوبی متناسب به نیازهای نظام و اشراب شده ازمبانی دینی و فقهی تصویب شود، میتواند جامعه دینی را به خوبی تدبیر و تمشیت کند، ولی تصویب یک قانون ضعیف و مخالف روح شریعت جامعه را دچار مشکل خواهد کرد؛ و کرسی درس فقه التقنین هنوز در حوزه علمیه آنگونه که باید جایگاه خود را پیدا نکرده است.