آیتالله محمد حاج ابوالقاسم عضو سابق مجلس خبرگان رهبری معتقد است که در هیچ دورهای مانند دوران رهبری امام خامنهای شیعه اینچنین قدرتمند نبوده است.
به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم، در روزهای اخیر فرمایشات بسیار مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی را در دیدارشان با اعضای مجلس خبرگان رهبری داشتیم. رهبر معظم انقلاب در این دیدار با اشاره به امکان عقبگرد و انحراف انقلابها مسائل بسیار مهمی را در زمینه نقش انقلابی و تاریخی مجلس خبرگان رهبری در رابطه با گزینشی که انجام خواهند داد فرموده و بیان داشتند که این مجلس باید با دقت و توجه، ماموریت بسیار مهم خود را انجام دهد؛ زیرا جایگاه و نقش رهبری میتواند مانع انحراف و عقبگرد انقلاب اسلامی شود. تبیین این مسئله توسط خبرگان امر و اندیشمندان این حوزه بسیار اهمیت دارد؛ از این رو گفتوگویی را با آیتالله محمد حاج ابوالقاسم، از نمایندگان سابق مجلس خبرگان رهبری حول تبیین این مسئله داشتیم.
رویه ثابت امام خامنهای در دیدار با اعضای مجلس خبرگان
حاج ابوالقاسم: اولاً تشکر میکنم بابت انعقاد این جلسه و دعوتی که به عمل آمد و امیدوارم بتوانیم در جهت روشن و جهاد تبیین، گامی برداریم. نکتهای که باید به عنوان مقدمه عرض کنم این است که این دیدار، اولین دیدار خبرگان دوره ششم با رهبر معظم انقلاب بود و طبیعی است که در اولین دیدار، به فلسفه تشکیل مجلس خبرگان، جایگاه، اهمیت و ضرورت کاری که باید انجام دهد پرداخته شود. لذا فرمایشاتی که حضرت آقا داشتند، نباید حمل بر معانی شود که بعضی عزیزان مطرح کرده بودند که گویا مثلا حضرت آقا دارند حرفهای آخر خودشان را میزنند. نه! چنین نیست؛ این رویه ایشان بوده و در دورههای قبل هم اینگونه بوده است. بالاخره مجلس جدیدی شکل گرفته و حدود 40 نفر از 88 عضو در این دوره متفاوت با دوره قبل هستند؛ یعنی چیزی نزدیک به نصف و طبیعی است که حرفهای کلان درباره اصل مجلس خبرگان دوباره بیان شود. از این جهت بعضی مطالب راجع به جایگاه خبرگان ایراد شده است.
تسنیم: مقام معظم رهبری در این دیدار دو کلیدواژه بسیار مهم را استفاده کردند و فرمایشاتشان به گونهای هشداردهنده بود. یکی از این دو کلیدواژه امکان عقبگرد بود و دیگری هم مسئله انحراف انقلابها. این دو مسئلهای که ممکن است در هر انقلابی مستحدث شود. آنچه میتواند مانع از آن شود، رهبری است. حضرت آقا فرمودند که جایگاه رهبری میتواند مانع عقبگرد و انحراف انقلاب اسلامی باشد. قدری در مورد این دو کلیدواژه توضیح دهید.
عقبگرد یعنی اینکه مسیر انقلاب برعکس ادامه پیدا کند
حاج ابوالقاسم: عقبگرد به این معناست که مسیر انقلاب، دقیقا برعکس ادامه پیدا کند؛ کما اینکه در انقلاب روسیه، در انقلاب فرانسه و در انقلاب شوروی هم این اتفاق افتاد و حضرت آقا در همین سخنرانی هم اشاره داشتند. در انقلاب فرانسه تلاش شد که سلطنت استبدادی کنار برود اما پس از 15 سال دو مرتبه سلطنت استبدادی برگشت؛ یعنی آنچه را که اشخاص به دنبال فرار از آن بودند دوباره به آن مبتلا شدند. همچنین در انقلاب شوروی هم این اتفاق افتاد که حضرت آقا اسم این انقلاب را هم آوردند منتها در زمان کوتاهتری یعنی بعد از گذشت 10 سال، یک شخص قلدر زورگویی به نام استالین آمد و بر شوروی حکومت پیدا کرد. این عقبگرد میشود. اگر بخواهم عقبگرد را در انقلاب خودمان در قالب مثالی بیان کنم این است که دو مرتبه خاندان پهلوی بر کشور حاکم شوند که انشاالله این اتفاق نخواهد افتاد. بلایی که بر سر انقلاب فرانسه و انقلاب شوروی آمد یک چنین چیزی بود.
ویژگی رهبر جلوگیری از عقبگرد و انحراف است
کلیدواژه دوم، انحراف است. انحراف یعنی انقلاب از حرکتی که دنبال میکند و از مقصدی که به سمت آن میرود دچار زاویه شود و فاصله بگیرد و ذره ذره این زاویه، حرکت انقلاب را از مسیری که باید در آن قرار بگیرد دورتر کند. انحراف، کج شدن مسیر است. این کج شدن مسیر چه ایرادی دارد؟ یک ایرادش این است که رسیدن به قله را دورتر و دیرتر میکند. شما اگر از مسیر مستقیم بروید، خیلی زودتر به قله میرسید اما اگر دچار انحراف شدید دوباره تا این انحراف را به جاده اصلی برگردانید زمان میبرد و این باعث میشود که ما هم دیرتر به مقصد برسیم و مقصد دورتر شود. بنابراین راه بیشتری را باید طی کنیم که طبیعتاً هزینه و خسارت بیشتری را هم به همراه خواهد داشت. ویژگی رهبر این است که هم از عقبگرد و هم از انحراف جلوگیری میکند. بحمدالله کشور ما دچار عقبگرد نخواهد شد اما متاسفانه انحراف در انقلاب ما کم و بیش وجود داشته و دلیلش هم این است که در بعضی دورهها دولتهایی که بر سر کار آمدند، نگاهشان انطباق صددرصدی و کامل با نگاه رهبری نداشت؛ یعنی اولویتهایی که برای رهبر معظم انقلاب موضوعیت داشت، برای آنها موضوعیت نداشت و آنها به چیزهای دیگری اولویت دادند و طبیعتاً این امر باعث ایجاد زاویه شده است؛ مخصوصاً که گاهی در عقبه این دولتها روشنفکرانی قرار داشتند که به دنبال غربی کردن کشور بودند. در حالی که کشور ما به سمت عبور از غرب با هدایت رهبری حرکت میکند اینها تلاش میکردند کشور را دوباره به سمت غرب سوق دهند. این انحراف از مسیری است که انقلاب اسلامی دارد طی میکند. البته در تمام این موارد رهبر معظم انقلاب چه در قالب تبیین، چه در قالب هشدار، چه در قالب ترسیم خط قرمز و چه در قالب ورود میدانی در برخی موارد نادر که دیگر مجبور شدند ورود میدانی کنند، جلوی این انحرافات را گرفتند و حقیقتاً به مثابه یک سکاندار ماهر و آگاه، کشتی انقلاب را در تلاطم دنیای معاصر هدایت کردند و اکنون این کشتی به سمت ساحل نجات در حرکت است؛ انشاءالله.
.
تسنیم: به مسئله عقبگرد از یک زاویه دیگر هم میشود نگاه کرد و آن، اینکه ما نقطهای که اکنون در آن قرار گرفتیم را در نظر بگیریم. دوران رهبری حضرت آیتالله خامنهای و انتخاب درخشانی که پس از رحلت حضرت امام خمینی (ره) صورت گرفت، موجب شد که نظام جمهوری اسلامی ایران به لحاظ ساخت درونی، قدرت ملی، اقتدار منطقه ای و جهانی در تراز بالایی قرار بگیرد و به یک قدرت منطقهای و بلکه در جهاتی به قدرتی جهانی تبدیل شود. از این زاویه هم میشود به مسئله عقبگرد نگاه کرد و اینکه در آینده هم تلاشی که صورت گرفت با رهبریهای دایانه حضرت آقا ادامه و استمرار پیدا کند؛ یعنی حتی توقف این روند هم به نظر میرسد که نوعی عقبگرد محسوب خواهد شد. به نظر شما مجلس خبرگان رهبری ح در گزینشی که حضرت آقا فرمودند باید انجام شود و به دقت هم انجام شود این مسئله یعنی انتخاب فردی که بتواند مسیر مذکور را به خوبی ادامه دهد چه نقشی میتواند ایفا کند و این مسئله را چگونه باید مدنظر قرار بدهد؟
مهمترین ویژگی رهبر، اعتقاد قلبی راسخ به مسیر انقلاب است
حاج ابوالقاسم: اصلیترین وظیفه مجلس خبرگان رهبری همانگونه که مستحضرید و در قانون اساسی هم تصریح شده انتخاب رهبر عندالزوم است. اگر رهبر موجود به هر دلیلی امکان ادامه وظیفه را نداشته یا خدایی نکرده از دنیا برود و یا فاقد برخی شرایط تشخیص داده شود، باید رهبری که واجد شرایط است توسط مجلس خبرگان انتخاب شود و مسیر را ادامه دهد. نقش مجلس خبرگان در رصد اشخاصی که در معرض انتخاب برای این جایگاه مهم هستند، بسیار مهم و کلیدی است که آیا آنها این ویژگیها را دارا هستند یا نه؟ مهمترین ویژگی که خود حضرت آقا در این سخنرانی روی آن دست گذاشتند اعتقاد قلبی راسخ به مسیر انقلاب است. مسیر انقلاب، مسیری است که حد و حدود آن به میزان زیادی در این 45 سال مشخص شده و در بیانات امام راحل عزیز ما که بنیانگذار انقلاب بود و در بیانات رهبر حکیم و عظیمالشأنمان، مسیر انقلاب و حد و حدود آن تا حد خوبی تبیین شده است. این مسیر، چند شاخصه اصلی دارد؛ مهمترین شاخصش حرکت در مسیر تحقق توحید است که حضرت آقا در همین سخنرانیشان به این نکته اشاره کردند. توحید یعنی خدامحوری در همه ابعاد باید در جامعه محقق شود؛ هم به لحاظ بینشی باید نگاه مردم و مسئولان به خدای متعال باشد و طبیعتاً مقهور سلطه غرب و شرق نشوند و هم به لحاظ رفتاری باید در حرکت کشور مسیر عبور از غرب و نظام سلطه را دنبال کند. اگر کسی به این مسیر اعتقاد نداشته باشد و معتقد باشد به اینکه ما بخشی از جامعه جهانی هستیم و باید با جامعه جهانی به گونهای همراهی کنیم و در مسیر حرکت جامعه جهانی تابع جریانهای قدرت و سازمانهای بینالمللی که ساخته و پرداخته قدرتهای بزرگ هستند، باشیم، این شخص صلاحیت رهبری کشور را ندارد؛ چون اساس انقلاب ما بر تقابل با نظام سلطه شکل گرفته است. توحید معنایش این است که ما در برابر خدا خاضعیم در برابر غیر خدا خاضع نیستیم. «اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ». نمود عینی و عملی اجتناب از طاغوت و جلوههای آن، عبارت است از اینکه انقلاب اسلامی در موازنه قدرت در جهان تلاش میکند در هاضمه نظام ساخته شده توسط مستکبران عالم هضم نشود و روی پای خود بایستد و به سوی مقاصد تعریف شده در دین حرکت کند.
اهمیت کار مجلس خبرگان در انتخاب کسی است که از بن دندان به مسیر انقلاب معتقد باشد
نظام سلطه اجازه نمیدهد که شما در اقتصاد، فرهنگ و قبل از اینها و مهمتر از همه در نظام سیاسیتان به گونهای عمل کنید که منافع نظام سلطه به خطر بیفتد. نظام سلطه حتماً بر کشور فشار میآورد؛ چه در ابعاد اقتصادی با انواع تحریمها و اقسام فشارها چه در ابعاد فرهنگی با هجوم سبک زندگی خود مثل همین فتنه زن، زندگی، آزادی که در واقع تلاش نظام سلطه برای در هم شکستن مقاومت نظام اسلامی در بعد فرهنگی بود و چه در ابعاد سیاسی با فشار بر ولی فقیه و تلاش برای تضعیف این رکن مهم و از کار انداختن این جایگاه در نگاه مردم و مسئولان با انواع و اقسام هجمهها. اینها تلاشهای نظام سلطه است. نظام اسلامی در نقطه مقابل باید در برابر این جریان مقاومت کند. این مقاومت، نیازمند اعتقاد راسخ و باور عمیق به ارزشها و باورهای نظام است. لذا اگر رهبر ذرهای در این مسئله دچار تردید یا ابهام باشد، طبیعتاً حرکت انقلاب را نمیتواند درست مدیریت کند و یا به تعبیر حضرت آقا عقبگرد یا حداقل انحراف رخ خواهد داد. در حالی که کار رهبر این است که جلوی انحرافات دیگران را بگیرد. اگر خود مبتلا به انحراف شد طبیعتاً دیگر کسی نیست که بتواند مانع از این انحراف باشد و کلان نظام و کلان انقلاب هم دچار انحراف خواهد شد؛ بنابراین اهمیت کار مجلس خبرگان از این جهت است که باید کسی را انتخاب کند که از بن دندان به مسیر انقلاب اعتقاد داشته باشد. توحیدمحوری را در تمام شئونش باور داشته باشد؛ چه در شئون سیاسی، چه در شئون اقتصادی و چه در شئون فرهنگی و هزینههای این مسیر را بپذیرد. بنابراین مجلس خبرگان همانطور که حضرت آقا فرمودند در امتداد انقلاب اسلامی نقشی کلیدی دارد. ایشان فرمودند که این مجلس انقلابیترین نهاد نظام است، به این معنا که در آن حرکت اصلی انقلاب مهمترین نقش را به دوش دارد.
تسنیم: نکته دیگری که رهبری در فرمایشاتشان مورد تاکید قرار دادند، بحث دقت و توجهی بود که مجلس خبرگان در گزینه و در گزینش خود باید مدنظر داشته باشد. ما یک سابقه تاریخی در این زمینه داریم که قبل از انتخاب حضرت آقا به عنوان رهبر، انتخابی در حوزه قائم مقامی صورت گرفته بود و به نوعی خود همان مجلسی که قائم مقام را انتخاب کرده بود با ورود حضرت امام (ره) به مسئله آن روند را اصلاح کردند و به این ترتیب، پس از رحلت حضرت امام (ره) انتخاب دیگری انجام شد. با توجه به آن سابقه تاریخی، دقت و توجهی که حضرت آقا فرمودند چه معنایی میتواند پیدا کند و خبرگان چه وظیفهای در قبال این رهنمود رهبری دارند؟
هیچ مشکلی برای استمرار حرکت انقلاب نخواهیم داشت
حاج ابوالقاسم: این تجربه پیشروی نمایندگان مجلس خبرگان است. زمانی که آن اتفاق افتاد ما در آغاز راه بودیم و بسیاری از حقایق هنوز آشکار نشده بود. فضا غبارآلود بود و شاید مسیر حرکت انقلاب آنگونه که امروز این مسیر به قول معروف پا خورده و شفاف شده، شفاف نبود. اشخاص به دلیل اینکه هنوز خودشان را خیلی خوب نشان نداده بودند، نزد نمایندگان خبرگان ویژگیهایشان معلوم نبود. لذا چنین اشتباهی ممکن بود رخ دهد. البته با تدبیر شخص امام (ره)، اشتباه برطرف و خسارتهایش تا حد زیادی کنترل شد اما امروز، هم مسیرمان مشخص است و هم شاخصها کاملاً واضحاند و در بیانات حضرت آقا به خوبی تبیین شدهاند. ما دوره قبل در مجلس خبرگان ذیل کمیسیون سیاسی اجتماعی هیئت اندیشهورز، فعالیتهایی داشتیم؛ ازجمله آن فعالیتها این بود که حضرت آقا خبرگان را مامور کرده بودند تا درباره موضوع عبور از غرب تلاش و بررسی کنند و ببینند ما چقدر نسبت به این مسئله که جزو اهداف انقلاب بوده است پیشرفت و چقدر عقبگرد داشتیم. وقتی ما میخواستیم شاخصهای عبور از غرب را تدوین کنیم، دیدیم که بحمدالله حضرت آقا در بسیاری از این شاخصها بیانات شفاف و روشنی دارند و خوشبختانه میتوانیم با قاطعیت بگوییم که کشورمان در طول 44 سال با هدایتهای رهبر معظم انقلاب پس از امام (ره) به خوبی توانسته به این مهم پایبند باشد و در زمینه عبور از غرب یا استقلال، خوب عمل کند. این را به عنوان مثال عرض کردم که امروز شاخصها خیلی شفاف و روشن است. از طرف دیگر زمان زیادی برای مطالعه روی اشخاص در دست بوده و اشخاصی که در معرض انتخاب هستند کاملا شناختهشدهاند. لذا به لطف الهی برای استمرار حرکت انقلاب مشکلی نخواهیم داشت. هرچند برایمان خیلی سخت است که در این باره صحبت کنیم و اصلا من امیدوارم که این پرچم توسط خود حضرت آقا به دست حضرت ولی عصر ارواحنا له الفدا داده شود. اما در هر صورت وظیفه داریم برای هر شرایطی آماده باشیم و من این را عرض میکنم آن اشتباهی که نسبت به قائم مقام رهبری اتفاق افتاد دیگر تکرار نخواهد شد انشاءالله.
تسنیم:یعنی شما اکنون آمادگی مجلس خبرگان را در زمینه گزینش احتمالی که انجام خواهد داد خوب ارزیابی میکنید؟
حاج ابوالقاسم: بله قطعا خیلی بهتر از گذشته است.
تسنیم:اگر نکته دیگری باقی مانده است، بفرمایید.
شیعه در هیچ دورهای مانند دوران رهبری آیتالله خامنهای اینگونه قدرتمند نبوده است
حاج ابوالقاسم: ما اولا باید برای صحت و سلامتی رهبر معظم انقلاب اسلامی دعا کنیم. بحمدالله ایشان خاری در چشم دشمنان اسلام و انقلاب بوده و هستند و در عین حال دشمنان ما هم به عظمت ایشان معترفاند. ایشان امروز به عنوان یکی از اصلیترین قطبهای قدرت در جهان شناخته میشوند و نکته مهمتر اینکه چنین قدرتی در بستر مرجعیت شکل گرفته است؛ یعنی ما اولین بار در تاریخ شیعه است که بعد از امامان مشخصاً بعد از امیرالمومنین علیهالسلام که قدرت حاکمیت در دستشان بود، در جریان ولایی مرجع تقلیدی داریم که چنین قدرتی دارد و میتواند با اشاره دستش کاری کند که ناو هواپیمابر آمریکا در دریای سرخ زمینگیر شود یا پهپاد متجاوز آمریکا در آسمان کشورمان سقوط کند یا هواپیماهای رژیم صهیونیستی که میخواهند وارد مرز کشور شوند با اشاره ایشان مجبور به عقبنشینی شوند. شیعه هیچوقت چنین قدرتی نداشته است. این برای ما از جهتی مایه افتخار است و از جهت دیگر ضرورت حمایت و کمک به تحقق اهداف شیعه در این فرصت را بیشتر آشکار میکند. فرصت کمنظیری است که تا به حال نبوده و اگر شیعیان جهان دست به دست هم دهند و مسلمانان جهان زیر پرچم این مرد بزرگ به تعالیم ایشان عمل کنند ما به حکومت جهانی حضرت ولیعصر ارواحنا فداه خیلی نزدیک خواهیم شد و شاهد زمینهسازی برای آن روز خواهیم بود. بر اساس روایات هم مردم ایران هستند که باید برای ظهور امام زمان عجالله تعالی فرجه الشریف زمینهسازی کنند. امیدواریم که این ایام، همان ایام باشد و هرچه زودتر چشممان به جمال حضرتشان روشن شود.