نمایش در قاب شیشه‌ای

جام جم . ۱۴۰۳/۹/۳،‏ ۱۳:۴۷


به‌تازگی تله‌تئاتر«چای نبات»راهی آنتن شبکه دو سیما شده است. به بهانه این اثرجدید نگاهی به تعدادی از تله‌تئاترها و مجموعه ‌تئاترهای تلویزیونی داشتیم.
نوشیدن چای نبات
مجموعه «چای نبات» در فضای تله‌تئاتری، داستان عطاست که همیشه در پی کمک به دیگران است اما این قضیه خالی از دردسر برای خودش، خانواده‌اش و حتی شخصی که نیازمند کمک بوده، نیست. بازیگران ثابت این مجموعه نورالدین جوادیان، رویا فلاحی، میثم راز و هومن اردکانی و در هر قسمت به فراخور قصه سریال، بازیگران دیگری اضافه می‌شوند. فریده سپاه‌منصور، محمود راسخ‌فر، سیروس همتی، بهرام سروری‌نژاد، وحید نفر، حسن عابدی، حسین مسافرآستانه، میثم صدرا، حمید ایزدپناه، مونا عباسی، سعید حاجی‌حیدری، محمود روح‌بخش، داریوش برهانی از دیگر بازیگران این مجموعه هستند. فصل یک این مجموعه تلویزیونی که در ۱۰ قسمت به تهیه‌کنندگی حامد حامدی‌خواه در مرکز سیمرغ صداوسیما تهیه شده، از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۲۱:۳۰ از شبکه دوم سیما پخش می‌شود. 
 
چراغ گاز در دست مخاطبان
مجموعه «چراغ گاز» سال ۱۳۷۲ روی آنتن رفت. این تله‌تئاتر از نمایشنامه مشهوری با همین نام اقتباس شد. پاتریک همیلتون، خالق این اثر نویسنده سینما و تلویزیون، در آثاری همچون فیلم سینمایی طناب و چراغ گاز فعالیت داشت. داستان این نمایش از این قرار است که سیدنی پاور به طمع دستیابی به یاقوتی گرانقیمت که ارثیه یک پیرزن است، او را به قتل می‌رساند‌ اما موفق به یافتن یاقوت نمی‌شود. ۱۵سال بعد او همچنان به‌دنبال یاقوت است و به همین منظور، با دختری به نام «بلا» ازدواج می‌کند. بلا از گذشته شوهرش بی‌خبر است. سیدنی با نام جعلی «جک مینگام» و با استفاده از ثروت بلا؛ خانه پیرزن را می‌خرد و شب‌ها به جست‌وجو در سوراخ‌سنبه‌های خانه می‌پردازد. بلا کم‌کم، از شنیدن صداهای مرموز شبانگاهی و گم‌شدن گاه‌و ‌بی‌گاه اشیای خانه دچار ترس و بدگمانی می‌شود. یک شب، هنگامی که شوهرش در خانه نیست... .ایده اصلی نمایشنامه چراغ گاز از یک قصه مردمی فرانسوی قرن هفدهمی به نام «ریش آبی» گرفته شده است.چراغ گاز در ایران به کارگردانی زنده‌یاد پروانه مژده از شبکه دو پخش شد. 
 
سوء‌تفاهم تاریخی
«سوء‌تفاهم» نمایشنامه‌ای است که در سال ۱۹۴۳ در فرانسه تحت اشغال نوشته شده‌ است. این اثر دومین نمایشنامه آلبر کامو، در مسافرخانه‌ای در قلب چکسلواکی می‌گذرد. مسافرخانه‌ای که دو زن اداره‌اش می‌کنند‌؛ مادری پیر و دخترش مارتا. در آغاز نمایشنامه، آن دو مشغول صحبت درباره ورود مسافری جدید هستند که می‌خواهند به او دارو بخورانند و همان شب در دریاچه سد غرقش کنند، درست همان‌طور که با مسافران پیش از او کرده‌اند. اگرچه هویت مسافر بر تماشاگران آشکار است، مادر پیر و دخترش او را به جا نمی‌آورند. او در اصل فرزند مادر و برادر دختر است که ۲۰سال پیش پسری ولنگار بوده و خانه و کاشانه‌اش را ترک کرده‌است.تله‌تئاتر ساخته شده از روی این کتاب، در سال ۱۳۷۴ به کارگردانی حسن فتحی از شبکه دو پخش شد. مهتاب نصیرپور، رویا افشار و... بازیگران این اثر بودند. 
 
پشت پرده عجایب
داریوش مؤدبیان فعالیت هنری را با تئاتر تلویزیونی «ضحاک ماردوش» در سال ۱۳۴۳ آغاز کرد. تله‌تئاتر «پرده عجایبی» از آثار این هنرمند است که براساس نوشته «دُن میگوئل دِ سِروانتِس» رمان‌نویس، شاعر، نقاش و نمایشنامه‌نویس نامدار اسپانیایی نگارش شد. علی نصیریان، رضا ژیان، رضا فیاضی، رویا تیموریان، فهیمه راستکار، هدی فتحی، داریوش مؤدبیان، محمدحسن معجونی، مهرداد ضیایی، رامین ناصرنصیر، حسن موذنی و... بازیگران این مجموعه تئاتر اپیزودیک بودند. 
 
آشنایی با دکتر فاستوس
«دکتر فاستوس» اثری از کریستوفر مارلو با برگردان لطفعلی صورتگر، سال ۱۳۶۴ به کارگردانی ایرج راد و بازیگری پرویز پورحسینی، جمیله شیخی، داریوش مؤدبیان، جواد خدادادی و... روی آنتن رفت. 
 
روایت‌هایی از زندگی
نمایشنامه «خرده جنایت‌های زن و شوهری» به شکل تله‌تئاتر به کارگردانی فرهاد آئیش برای شبکه چهار سیما تولید شد. محمدرضا فروتن و نیکی کریمی بازیگران این اثر بودند. این تله‌تئاتر در بازی روانکاوانه به زندگی زن و شوهری می‌پردازد که با عبور از عرض زندگی تولدی جدید پیدا می‌کنند. 
 
روزگاری در منطقه جنگی
تئاتر تلویزیونی «منطقه جنگی» به کارگردانی زنده‌یاد اسماعیل شنگله تولید ۱۳۷۶ شبکه دو سیماست. این اثر براساس داستانی از یوجین اونیل ساخته شده است. اونیل، نمایشنامه‌نویس برجسته آمریکایی بود که برنده جایزه ادبی نوبل در سال ۱۹۳۶ میلادی شد. در تله‌تئاتر ایرانی که براساس این اثر ساخته شد، کاظم بلوچی، کاظم هژیرآزاد، سهراب سلیمی، مجتبی یاسینی، مهدی سلطانی، حسن خاکپور، داریوش شافی، امیرحسین آهنین‌جان، محمدرضا غفاری به ایفای نقش پرداختند. 
 
بگو آقای اشمیت کیه؟ 
نمایش «آقای اشمیت کیه» اثر سباستین تیری برگردان شهلا حائری است. تله‌تئاتری براساس آن سال ۱۳۹۶ با هنرمندی اسماعیل موحدی کارگردانی شد. شهاب غزالی، حامد احمدجو، فریدالدین سلیمانی، امین فرخزاد، بهناز نادری و اسماعیل موحدی بازیگران این اثر هستند. 
 
آخرین بازی در زمین تلویزیون
تله‌تئاتر«آخرین بازی»سال۱۳۸براساس نمایشنامه زنده یادمحمود استادمحمدساخته شد.این اثربه کارگردانی هنری سیامک صفری وکارگردانی تلویزیونی حسین فردرو بابازی مصطفی عبداللهی،شادروان رضاسعیدی وفرخ فولادوندو...روی آنتن‌رفت. 
 
به دنبال هویت 
تله‌تئاتر «هویت» ساخته سال ۱۳۸۹با قلم مشهود محسنیان بر مبنای رمانی با عنوان «شست‌وشوی مغزی» نوشته شده و درباره یک کارآگاه پلیس است که در شب کریسمس یکی ازدوستانش رادعوت می‌کند.در این دیداردوستانه پرده از راز قتل‌هایی برداشته می‌شود و... کارگردانی هنری این تله‌تئاتر بر‌عهده علی سرابی است. مسعود فروتن نیزکارگردانی تلویزیونی را بر‌عهده دارد. مهدی سلطانی، مهدی پاکدل، هنگامه قاضیانی، سیامک صفری و علی سرابی بازیگران اثر هستند. 
 
ملاقات با خسیس دهکده روگافورد 
«خسیس دهکده روگافورد» نوشته هرموند اوولد، نمایشنامه‌نویس معاصر نروژی است. برگردان این نمایشنامه از همایون نوراحمر مترجم و پیشکسوت رادیوست. تله‌تئاتری بر این اساس توسط کوروش نریمانی کارگردانی شده است.این اثرسال ۱۳۷۶ تولید شد. مهتاج نجومی، حمیرا ریاضی و... بازیگران این اثر هستند.
 
زندگی در خانه عروسک 
داستان «زندگی در خانه عروسک» محصول۱۳۷۴ از این قرار است که «نورا» برای تأمین مخارج درمان همسرش «هلمر»، از یکی از کارمندان زیردست او در بانک، به نام «کروگستاد» مقداری پول قرض می‌گیرد و در مقابل، سفته‌ای با امضای جعلی به او می‌دهد. پس از مدتی هلمر بهبود می‌یابد، ولی نورا برای بازپرداخت بدهی‌‌اش به زمان نیاز دارد. در این حین، هلمر تصمیم می‌گیرد کروگستاد را اخراج کند و او با تهدید از نورا می‌خواهد که شوهرش را این کار منصرف کند.هلمر که حقوقدانی باوجدان و درستکار است،زمانی که درجریان ماجرا قرارمی‌گیرد،رفتارزننده‌ای باهمسرش می‌کندودرانتها، نورا که از شخصیت خودخواه شوهرش دلشکسته و سرخورده است، خانه و زندگی را ترک می‌کند. نویسنده این نمایشنامه هنریک یوهان ایبسن نمایشنامه‌نویس نروژی بود. کارگردان این تله‌تئاتر را منیژه محامِدی بر‌عهده داشت.مهدی فروغ مترجم این اثر و ناصر شوندی کارگردان تلویزیونی آن بود. گلچهره سجادیه، داریوش مؤدبیان، مهوش افشارپناه، ملیحه نظری،  شیرین زندی، آرشام مؤدبیان، کاوه آذرهوش و آیناز آذرهوش و زنده‌یادان احمد آقالو و پرویز پورحسینی بازیگران این نمایش تلویزیونی بودند. 
 
بررسی شایعه 
نمایشنامه «شایعه» به قلم ژان میشل رپ درباره مردی است که در سالن نمایش اتفاقی را می‌بیند و با افزودن یکسری تخیلات به آن، این واقعه را برای فردی دیگر تعریف می‌کند. این شخص نیز اتفاقی که رخ داده را به شخصی دیگر می‌گوید و در نهایت کار به جایی می‌رسد که یک اتفاق کوچک در سالن نمایش، به واقعه‌ای بزرگ در پاریس تبدیل می‌شود.این تله‌تئاتر سال ۱۳۸۸ به کارگردانی هنری زنده‌یاد داوود رشیدی روی صحنه رفت. رشیدی برگردان متن نمایشنامه‌ و تهیه‌کنندگی آن را عهده‌دار بود. مسعود فروتن کارگردانی تلویزیونی اثر را با بازی ثریا قاسمی، سیروس ابراهیم‌زاده، داریوش موفق، شبنم فرشادجو، نگین پارسا و محمد طیب‌طاهر به انجام رساند. 
 
سفر به سوی دمشق 
در تله‌تئاتر «به سوی دمشق» محصول سال ۱۳۸۰ماجرای فردی ناشناس روایت می‌شود که سیر و سلوک خاصی را در زمان و مکان نامشخصی سپری می‌کند. شخصیت اصلی این نمایش فردی به نام «ناشناس» (زنده‌یاد پرویز پورحسینی) است. بازنویسی و کارگردانی هنری این اثر را زنده‌یاد حمید سمندریان بر‌عهده داشت. ساسان امیرپور، کارگردان تلویزیوی آن بود و بازیگرانی همچون پرویز پورحسینی، هما روستا، ثریا قاسمی، فتحعلی اویسی، غلامرضا طباطبایی، احمد دامود، هوشنگ قوانلو، میرطاهر مظلومی و... در آن ایفای نقش داشتند. 
 
اسیر شدن در تئاتر تله موش
«تله موش» را موفق‌ترین نمایشنامه آگاتا کریستی، نویسنده انگلیسی داستان‌های جنایی می‌دانند. این اثر نمایشنامه‌ای دو پرده‌ای است که ماجراهای آن در یک مهمانخانه و در یک روز برفی زمستان اتفاق می‌افتند. ساختمان این مهمانخانه که قبلا یک عمارت بزرگ اربابی بوده‌ که اخیرا زوج جوانی به نام مالی و گیلز رالستون آن را خریده و به مهمانخانه تبدیل کرده‌اند. خود این زوج مدیریت این مهمانخانه را به عهده دارند و... این اثر با برگردان مریم ذکریا و کارگردانی حسن فتحی و ساسان امیرپور سال ۱۳۷۶ با هنرمندی اردلان شجاع‌کاوه، هرمز هدایت، رویا نونهالی، حمید مظفری، افسر اسدی و زنده‌یادان جمیله شیخی، داوود رشیدی و احمد آقالو روی آنتن رفت. 
 
همراه با قطار ارواح 
نمایشنامه «قطار ارواح» نوشته آرنولد ریدلی، بازیگر و نظامی اهل انگلستان بود. این نمایش یک تریلر تعلیق کمدی تئاتر بوده که در سال ۱۹۲۳ نوشته شده است. داستان این نمایش به این ترتیب است که هرشب ساعت ۱۱ قطاری، از ایستگاه نفرین شده فال‌وول می‌گذرد، که سال‌ها پیش به خاطر مرگ سوزنبان از ریل خارج شده و همه سرنشینانش کشته شده‌اند. در یک شب بارانی «تدی» سرش را از پنجره قطار بیرون می‌آورد و باد کلاهش را می‌برد و او مجبور می‌شود که ترمز قطار را بکشد. این کار او باعث می‌شود که بقیه مسافرها به قطار بعدی نرسند و به ایستگاه فال‌وول که همان نزدیکی است، بروند. مدیر ایستگاه مردی است به نام سائول هاتکینز که به مسافرها توصیه می‌کند، 

هرچه زودتر... .
این اثر به صورت تله‌تئاتر با کارگردانی هنری زنده‌یاد رضا کرم‌رضایی سال۱۳۷۶ساخته شد.قاسم شاکری کارگردان تلویزیونی این تله‌تئاتر بود و بازیگرانی همچون اسماعیل شنگله، علی عمرانی، فریبا متخصص، بهزاد خداویسی، شهره سلطانی، منظر لشگری، قاسم پاکرو، حبیب اسماعیلی، شهلا میربختیار و زنده‌یادان عزت‌ا...مهرآوران وپرویز پورحسینی درآن حضور داشتند. 


مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه