تبدیل جنگل های سبز مازندران به زباله دانی!
تجارت نیوز . ۱۴۰۳/۹/۳، ۱۳:۵۷
اگرچه معضل زیست محیطی زباله را در برخی مناطق کشور داریم اما مسئله پسماند مازندران به درجهای رسیده که به نقل از کارشناسان بزودی استانی کویری را برای این استان سرسبز شمالی متصور خواهیم بود.
مسئله پسماند و زباله در مازندران آنچنان است که محیط زیست از بیشتر شهرداران بابت انباشت روزانه ۲۰۰ تن زباله در دل جنگلها شکایت کرده و حکم بازداشت گرفته است درحالیکه وقتی برنامهریزی درست، مدیریت اصولی نشود و جانمایی برای انباشت زباله نبوده و سایت مناسب نباشد این امر چاره ساز نیست.
براساس آمار منتشرشده جمعیت سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفری مازندران روزانه دوهزار و ۷۰۰ تن زباله تولید میکند که با ورود گردشگران به سه برابر هم میرسد.
اما در این میان وضعیت زباله بابل بحرانیتر از شهرهای دیگر است، سایت زباله بابلکنار در دل جنگلهای هیرکانی که بیش از دو دهه میزبان زباله بوده در چندان وضعیت بحرانی قرار گرفت که مجبور به تعطیلی شد.
به گفته دهیار موزیکُتی منطقه بابلکنار آب زیرزمینی منطقه اَنجیلسی آلوده شده و مردم آب آشامیدن ندارند و مجبور هستند با جمع آوری آب باران نیاز خود را برطرف کنند که در فصل تابستان و نبود باران این معضل چند برابر میشود.
رضا کبودتبار در گفتوگو با ایسنا افزود: در اطراف سایت انجیلسی دامدارانی حتی با ۳۰ راس دام هستند که دیگر مرتع قابل استفاده برای آنها نمانده است.
وی خاطرنشان کرد: در پایین دست سایت انجیلسی ۲۰ هکتار زمین کشاورزی داشتیم که اکنون بلا استفاده و رها شده و زمین آن بصورت شوره زار درآمده که حتی برای نهال کاری هم مناسب نیست.
وی همچنین اعلام کرد: شیرابه سایت زباله تا رودخانه بابلرود سرایت کرده و تمام حفرههای زیرزمینی آب آلوده شده است.
این فاجعه زیست محیطی که سبب شده تمامی رودخانههای شهرستان بابل دچار آلودگی شوند و این آلودگی به عمق زمین سرایت کند سبب شد تا سایت انجیلسی بسته شود.
سایت انجیلسی در حالی بسته شد که مکان جدیدی برای جانمایی زباله ندارند و زباله هفت شهر بابل بزرگترین چالش شهرداران این شهرستان شد برای مدیریت این زبالهها عمده بودجههای شهرداری بلعیده است و اجرای پروژههای عمرانی را دچار مشکل کرده است.
در این خصوص گفتوگویی داشتیم با شهرداران که با چالش زباله در شهرستان چه میکنند.
ماهانه ۱۲ میلیارد تومان برای انتقال زباله بابل
شهردار بابل گفت: هزینه ماهانه ۱۲ میلیارد تومانی برای حمل زباله شهرداری را با چالش مواجه کرده است.
حامد بیکائی در ادامه به مشکلات شهرداری بابل اشاره کرد و افزود: موضوع پسماند مهمترین معضل شهرهای شمال کشور است و شهر بابل نیز از این امر مستثنی نیست، نزدیک به ۲۷ سال تمام زبالههای شهر بابل به سایت زباله انجیلسی منتقل میشد که در حال حاضر چند ماهی است به دستور قضایی این سایت بسته شده است و در حال حاضر زبالهها به خارج از استان منتقل میشود.
شهردار بابل تصریح کرد: متاسفانه انتقال زباله به خارج از استان ماهانه ۱۲میلیارد تومان هزینه برای شهرداری بابل به همراه دارد که این هزینه در بودجه شهرداری پیشبینی نشده است و شهرداری را با چالش مواجه کرده است.
وی خاطرنشان کرد: در نشستی که برای رفع این معضل با گروه جهادی بسیج سازندگی داشتیم قراردادی منعقد شد و مقرر شد اقداماتی جهت رفع این معضل صورت گیرد.
شهردار بابل یکی از برنامههای آینده خود را طرح تفکیک زباله برشمرد و گفت: قصد ما این است طرح تفکیک زباله را با کمک مدارس و دانشگاهها شروع کنیم فرهنگ سازی طرح تفکیک زباله از مبدا در مازندران اقدامی موثر در جهت مدیریت بحث پسماند است .
چالش حمل زباله با منابع محدود شهرداری مواجه شد
وی افزود: با توجه به منابع محدود مالی اولویت شهرداری، اتمام پروژههای نیمه تمام است.
حامد بیکائی تصریح کرد: در حال حاضر مهمترین اولویت ما اتمام پروژه کمربندی (مدافعین حرم) که از میدان فاضل به سمت میدان فلسطین است، اجرای این پروژه موجب کاهش بخش عمدهای از ترافیک شهری میشود و تمام تلاش ما این است که هر چه زودتر این پروژه را به اتمام برسانیم.
ضرورت تجمیع سایتها در مدیریت زباله مازندران
شهردار امیرکلا نیز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه نباید نگاه جزیرهای در مدیریت شهرداریها حاکم باشد، گفت: برای مدیریت زباله، تجمیع سایتها در استان امری ضروریست.
روح الله اشرفی امیری راه اندازی سایت زباله ساری را ظرفیت خوبی برای استان در حوزه مدیریت پسماند برشمرد و افزود: باید نگاه تجمیع سایتها در استان حاکم شود این تصمیم اشتباه است که زباله هر شهر باید در همان شهر تخلیه شود.
وی ادامه داد: وقتی صحبت از مازندران کلان شهر میشود پس نباید نگاه جزیرهای در اداره شهرداریها حاکم باشد بلکه باید به هم کمک کنند.
وی یادآور شد: پولی که باید برای انتقال زباله به خارج استان هزینه کنیم میتوانیم؛ برای ارتقا سایتهای پسماند استان هزینه کنیم.
شهردار امیرکلا افزود: مردم شهرهای اقماری شهر بابل بومی منطقه و قشر کارگری هستند و پرداخت هزینه برای آنها خیلی سخت است لذا شهرداریهای آنها هم دچار مشکل مالی برای هزینه کردن سایت زباله هستند، چه بسا الزامات امنیتی و محیط زیستی هم دارند.
اشرفی گفت: شهرهای مازندران نوار جدا کننده شهری ندارند و شهرها به هم متصل هستند لذا جایی برای تخلیه زباله وجود ندارد و این یکی دیگر از چالشهای موجود است.
وی با اشاره به اینکه ماهانه دومیلیارد تومان برای انتقال زباله هزینه میکنیم، افزود: باید روزانه ۴۰ تن زباله را به خارج استان انتقال دهیم که ماهانه دومیلیارد تومان برای شهرداری هزینه در بر دارد در حالیکه حفظ سایت انجیلسی فرصت طلایی بود که از دست دادیم و این کوتاهی هزینه زیادی دست شهرداری گذاشته است.
شهردار امیرکلا با اشاره به اینکه نبود سایت و حمل زباله به خارج استان چالش بزرگ شهرداری است، افزود: هزینهای که برای زباله پرداخت میکنیم سبب کند شدن اجرای پروژههای عمرانی در شهرداری به سبب کمبود اعتبار شده است.
اشرفی به پرداخت سالانه ۲۵ میلیارد تومان برای حمل سالانه زباله اشاره کرد که با وجود فرسودگی ماشین آلات و تجهیزات ممکن است این هزینه به ۳۰ میلیارد تومان نیز برسد، تصریح کرد: پرداخت نقدی برای حمل زباله چالش دیگری است که بودجه شهرداری را میبلعد.
شهردار امیرکلا گفت: با وجودی که برای امسال، بودجه ۱۵۰ میلیارد تومانی بسته شد اما در کمیته انطباق عوارضی ما را رد کردند این در حالی است که تعرفه عوارضی ما تعرفه سال گذشته است یعنی هزینههای ۱۴۰۳ درآمد ۱۴۰۲ است.
وی ادامه داد: تفکیک زباله را از دوسال قبل شروع کردهایم که در شهرستان بابل جزو پیشگامان این حوزه بودیم در این راستا با یک شرکت قراردادی منعقد و انتفاع شهرداری را به آموزش شهروندی اختصاص دادیم.
اشرفی تصریح کرد: آموزش شهروندی را از مدارس شروع کردیم زیرا سعی داریم فرهنگ تفکیک زباله وحفظ محیط زیست را در سنین کم در فرزندان که آینده سازان شهر و کشور هستند نهادینه کنیم تا تاثیرگذاری بیشتری دارد.
وی با اشاره به اینکه نگاه استان در تفکیک زباله نگاه پنج درصدی است اما هدف گذاری ما تفکیک ۱۰ درصدی است، یادآور شد: تفکیک زباله در امیرکلا زیر ۱۰ درصد است چون هم مردم استقبال نمیکنند و هم به سبب آپارتمان نشینی و محدودیت مکانی نگه داشت مدتدار زباله در منزل سخت است.
وی ادامه داد: پیمانکار زباله ما در بحث تامین نیروی انسانی دچار چالش است زیرا بکارگیری کارگران غیرایرانی و غیر مقیم بعنوان کارگر در مازندران ممنوعیت دارد لذا پیمانکار نتوانست از ظرفیت خود به نحو احسن استفاده کند.
اخبار مشابه
علائم ابتلا سرطان دندان چیست؟
افکار نیوز . ۱۲ روز پیش
آچار فرانسه پرسپولیس در آستانه جدایی
گسترش نیوز . ۱۲ روز پیش
دنبال حذف فیزیکی فردوسیپور هم هستند!
رکنا . ۱۳ روز پیش
نزاع بی پایان فردوسی پور و تمامیت خواهان
رکنا . ۱۳ روز پیش