عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به قطعنامه آژانس علیه ایران بیان کرد: دعوای اصلی بر سر اکتبر ۲۰۲۵ است و تنها ابزاری که دارند مکانیسم ماشه است و برای فعال کردن آن دنبال بهانههایی از سوی آژانس هستند.
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، حسن قشقاوی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبهای در مورد قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی هستهای اظهار داشت: وظیفه دیپلماتها این است که هر قطعنامهای را جدی بگیرند اما باید نیت طرف مقابل را در نظر گرفت که تعاملی است یا تقابلی.
وی افزود: اگر رویکرد تعاملی است ایران آمادگی کامل دارد و حاضر است ابهامات را روشن کند. اما اگر به دلیل فشارهای جانبی، رویکرد سیاسی باشد باید عمل مناسب و متقابلی را انجام داد. لذا تعیین کننده این حوزه طرف مقابل است. ایران برنامه صلح آمیز خود را دارد و در چارچوب "ان پی تی" و همچنین براساس موافقت نامه پادمان جامع عمل کرده است.
قشقاوی یادآور شد: آمریکا یک جانبه از برجام خارج شد و هیچ از طرفین دیگر از آن خارج نشدند. براساس برجام اگر یک عضو در چارچوب آن عمل نکند طرف مقابل میتواند از میزان تعهدات خود بکاهد. برجام برای رفع تحریمهای ایران بود اما آمریکا از برجام خارج شد و اروپا نیز اقدامی برای کاهش تحریمها نکرد و طبیعی است ایران آرام آرام و متناسب با واقعیات تعهدات خود را کاهش دهد. لذا فرا پادمانی و پادمانی بودن آن تاثیری در ماهیت آن ندارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در مصاحبه با رادیو گفتوگو افزایش غنی سازی ایران را امری قانونی و در چارچوب برجام دانست و گفت: آژانس چه منطقی در این زمینه دارد در حالی که همه چیز از پیش تعیین شده بود. سازمان نسبت به 2 مکان ورامین و تورقوزآباد ابهام دارد که ایران آمادگی کامل دارد این ابهامات را رفع کند اما اگر آنها تمایلی به رفع ابهام نداشته باشند ایران مسیر هستهای خود را ادامه میدهد. بنابراین عمل ایران عکس العملی نسبت به اقدام آمریکا بوده و از چارچوب خارج نشده است.
وی با اذعان به اینکه آینده هستهای ایران با اقدامات آژانس تعیین میشود تصریح کرد: ایران در این زمینه دست بسته نیست. در متن قطعنامه آمده که باید تا ماه مارس گزارشی به آژانس ارائه شود و میزان همکاری ایران روشن شود و به نوعی این قطعنامه تعلیق به آینده شد. دعوای اصلی بر سر اکتبر 2025 است که براساس برجام قطعنامه ضد تحریمی ایران خود به خود منقضی میشود و تنها ابزاری که دارند مکانیسم ماشه است و برای فعال کردن آن دنبال بهانههایی از سوی آژانس هستند. بنابراین این بند قطعنامه میتواند زمینه بالقوه یک گزارش فرضی و غیرعادلانهای شود تا مکانیسم ماشه فعال شده و تمام تحریمها دوباره بازگردد.
قشقاوی تاکید کرد که ایران آمادگی کامل برای برطرف کردن ابهامات را دارد و همکاری لازم را خواهد داشت.
وی گفت: آنها میدانند ایران توانمندی لازم را برای ادامه فناوری دارند و میتوانند تصمیم گیری کنند که میخواهند بر خصومت خود ادامه داده یا با ایران وارد تعامل شوند. نقشه راهبردی مشخص است و اگر نیازی به طرح جدید باشد، متناسب با نقشه راهبردی، ایجاد خواهد شد.