سامانه جدید مشاغل سخت و زیان آور آغاز به کار کرد

شفا آنلاین . ۱۴۰۳/۹/۳،‏ ۱۵:۱۵


سامانه جدید تحت عنوان https://srk.mcls.gov.ir پس از تکمیل ذیل سامانه جامع روابط کار تشکیل شده و خدمت رسانی خود در حوزه مشاغل سخت و زیان‌آور را آغاز کرده است.

شفاآنلاین:عمومیچند ماه گذشته بود که خبر  مشکلات قطعی سامانه سخت و زیان آور برای کارگران در رسانه ها پیچید.

به گزارش شفا آنلاین:کارهای سخت و زیان آور موضوع ماده ۵۲ قانون کار می‌گوید که کار سخت نباید از ۳۶ ساعت در هفته بیشتر باشد درحالی که کار عادی از ۴۴ ساعت در هفته بیشتر می‌شود.

قطعی این سامانه، چند ماه پشت سر هم ادامه داشت و زمان حل مشکل آن مشخص نبود. تا جایی که مصطفی علیخانی، کارشناس روابط کار گفت: با گذشت چند ماه، هنوز هم نمی‌توان درخواست مشاغل سخت و زیان آور را در سایت ثبت کرد. به صورت حضوری هم یک ماه زمان می‌برد تا درخواست در سایت، ثبت شود.

کارگران معتقدند که با قطعی سامانه، کار عقب افتاده و در کارهایمان به مشکل بر می‌خوریم. آرمین خوش‌وقتی، کارشناس منابع انسانی گفت: چون سامانه مشاغل سخت و زیان آور قطع شده است، آن دسته از کارگرانی که پرونده سختی کار دارند، می‌توانند به هیات رسیدگی به تخلفات وزارت کار استان مراجعه کنند. وزارت کار موظف است مدارک را به صورت دستی دریافت و رسیدگی کند.

اما گویا اخیراً سامانه جدید آغاز به کار کرده است. سامانه جدید تحت عنوان https://srk.mcls.gov.ir پس از تکمیل ذیل سامانه جامع روابط کار تشکیل شده و خدمت رسانی خود در حوزه مشاغل سخت و زیان‌آور را آغاز کرده است.

متقاضیان بر اساس شخصیت حقیقی یا حقوقی خود جهت ثبت درخواست باید از طریق منوی مذکور و پس از احراز هویت وارد سامانه شوند.

در این مرحله رمز یکبار مصرف به شماره همراه آنها پیامک می‌شود و پس از درج کد در سامانه، وارد پوشه خود می‌شوند و گزینه بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور را انتخاب می‌کنند. در نهایت گزینه ثبت درخواست فعال شده و اطلاعات محل‌های کار و عناوین شغلی مورد ادعای متقاضیان به شکل صحیح تکمیل و ثبت می‌شود.

آنطور که محمد مغزی، مدیر روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان گفته است از ابتدای آذرماه امکان ثبت تقاضای متقاضیان بررسی مشاغل سخت تنها از طریق سامانه جدید امکان‌پذیر است و ثبت دستی و کاغذی این تقاضاها امکان‌پذیر نخواهد بود. باید به سامانه جدید به نشانی اعلام شده مراجعه کنند.

بنا بر گفته مدیر روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان الکترونیکی شدن و کاهش دخالت انسانی در تنظیم این موارد ضمن بالابردن سرعت کار در رسیدگی به درخواست‌ها و کاهش هزینه‌ها و برخی واسطه‌گری‌ها جلوگیری می‌کند.

متقاضیان پس از ورود به سامانه جدید و تکمیل اطلاعات با انتخاب گزینه ثبت موقت تا ۴۸ساعت امکان ویرایش اطلاعات را خواهند داشت. توصیه اداره بازرسی کار اداره کار این است که قبل از انتخاب گزینه ثبت نهایی، موارد تکمیل شده را به دقت مورد بررسی قرار دهند و از صحت اطلاعات ثبتی اطمینان حاصل کنند.

فرم تکمیل شده پس از ثبت نهایی برای دبیرخانه ادارات کار استان‌ها ارسال می‌شود و پرونده متقاضی بررسی و جهت رسیدگی در کمیته‌های بدوی و تجدیدنظر مطرح می‌شود.

مطابق تبصره ۲ماده ۷۶قانون بیمه تأمین اجتماعی، کارهای سخت و زیان‌آور به شغل‌هایی گفته می‌شود که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی را متحمل و در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود.

ماده یک آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:

الف – مشاغلی که صفت سخت و زیان‌آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می‌توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سخت و زیان‌آوری آنها را حذف کرد.

ب- مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان‌آور بوده و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان‌آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان‌آوری آنها حفظ می‌شود.

در واقع برخلاف مشاغل گروه”الف” که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش می‌یابد، مشاغل گروه "ب” ماهیتاٌ سخت و زیان‌آور هستند و صفت سخت و زیان‌آوری در ذات آنها وجود دارد.

در حال حاضر کارهای مرتبط با حفر قنات و چاه، مشاغل مرتبط با کوره‌های مذاب، عملیات مربوط به جمع‌آوری و دفن زباله‌ها، کار در فضاهایی که ارتعاشات صوتی حاکم بر محیط بر سیستم شنوایی آسیب‌رسان است، کارهای مرتبط با سم‌پاشی و ضدعفونی کردن، کار غواصی که تحت فشار غیرطبیعی محیط باشد و کارهایی که در معرض تشعشات رادیواکتیو هستند از جمله مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار می‌روند.

کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تأمین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان‌آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دوره‌ای معاینات پزشکی را تکرار کنند.

همچنین به جهت حفظ تعادل منابع و مصارف سازمان تأمین اجتماعی و بهره‌مندی کارگران شاغل در کارهای سخت و زیان‌آور از مزایای این بازنشستگی، مساعدت لازم را نسبت به پرداخت ۴درصد حق بیمه اشتغال در کارهای سخت و زیان‌آور داشته باشند.

سوابق کار در مشاغل سخت و زیان‌آور یک و نیم برابر محاسبه می‌شود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان‌آور و طاقت‌ فرسا ۲۰سال سابقه کار متوالی یا ۲۵سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه این ایام را به سازمان تأمین اجتماعی واریز کرده‌ باشند، می‌توانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.