ساعت 24 - مطالعه پیشگامانه وجود مایعات غنی را در ۴.۴۵ میلیارد سال پیش در مریخ نشان میدهد؛ این مطالعات میگویند که این سیاره ممکن است در تاریخ اولیه خود قابل سکونت بوده باشد.
مدتهاست که محققان به دنبال تعیین منشاء، توزیع و مدت این سیستمها در مریخ بودهاند. مطالعه جدیدی که در مجله Science Advances منتشر شده است، بینشهای پیشگامانهای را در مورد این جست و جو ارائه میکند؛ این مطالعه جدید، شواهدی از وجود مایعات غنی را در این سیاره، در حدود ۴.۵ میلیارد سال پیش، به دست آورده است.
مریخ به دلیل شکلهای زمین رودخانهای باستانی و کانیهایش که نشان میدهد زمانی آب روان داشته است، دانشمندان را مجذوب خود کرده است. فیلوسیلیکاهای یافت شده در پوسته نوآش، که بیش از ۳.۸ میلیارد سال پیش تشکیل شده است، برهمکنشهای طولانی مدت بین آبهای سطحی و سنگها را تایید میکند.
این سیستمها ممکن است نقشی در ایجاد مغناطیس پوسته قوی مریخ داشته باشند، که به یک ژئودیناموی اولیه اشاره دارد، میدان مغناطیسی که توسط حرکت آهن مذاب در هسته ایجاد میشود. این ترکیب از عوامل، بر اهمیت مطالعه سیستمهای هیدروترمال اولیه مریخ برای درک هیدرولوژی سطح و ساختار زمینشناسی عمیقتر آن تاکید میکند.
شهابسنگهای مریخی نگاهی نادر به گذشته زمینشناسی مریخ ارائه میدهند. در میان آنها، شهاب سنگ شمال غربی آفریقا ۷۰۳۴ (NWA۷۰۳۴)، با نام مستعار "زیبای سیاه" برجسته است. این یک برش سنگی است که اساساً مخلوطی از قطعات سطح مریخ است.
برخلاف دیگر شهابسنگهای مریخی، NWA۷۰۳۴ سرشار از آب است، حاوی مواد باستانی با قدمت ۴.۴ میلیارد سال است و به شدت مغناطیسی شده است. این ویژگیها آن را به ی ارزشمند برای مطالعه فعالیت هیدروترمال اولیه مریخ تبدیل میکند.
مرکز این مطالعه یک دانه زیرکن از NWA۷۰۳۴ است. زیرکنها، کانیهای بادوامی هستند که میتوانند شواهدی از شکلگیری و تاریخچه بعدی خود، از جمله تاثیرات و شرایط محیطی را حفظ کنند.
این دانه خاص که قدمت آن به ۴.۴۵ میلیارد سال میرسد، بخشی از قدیمیترین جمعیت شناخته شده زیرکنها در مریخ است که بین ۴.۴۸ تا ۴.۴۳ میلیارد سال پیش را شامل میشود. این دریچهای مستقیم به دوره پیش از نوآش، فراهم میکند.
دانه زیرکن سرنخهای حیاتی را از طریق تجزیه و تحلیل ژئوشیمیایی پیشرفته در مقیاس نانو نشان داد. محققان علائم عنصری از جمله آهن، آلومینیوم، ایتریم و سدیم را در دانه شناسایی کردند. این عناصر وجود مایعات غنی از آب را در طول تشکیل زیرکن نشان میدهد.
دکتر آرون کاوسی از دانشکده زمین و علوم سیاره دانشگاه کرتین، گفت:«سیستمهای گرمابی برای توسعه حیات روی زمین ضروری بودند. یافتههای ما نشان میدهد که مریخ در اولین تاریخ تشکیل پوسته، آب نیز داشته است.»
این اثر انگشتهای ژئوشیمیایی قدیمیترین شواهد شناخته شده از آب داغ در مریخ را ارائه میدهد. این کشف نشان میدهد که سیستمهای گرمابی در دوران پیش از نوآش، بیش از ۴.۱ میلیارد سال پیش، فعال بودهاند. این محیطها که توسط فعالیت ماگمایی هدایت میشوند، احتمالاً شرایطی را برای سکونتپذیری ایجاد کردهاند.
مطالعهای در سال ۲۰۲۲ روی همین دانه، تغییر شکل آنها را نشان داد؛ ویژگیهایی که تحت فشار شدید در طی برخورد شهابسنگ شکل گرفتهاند.
خبرآنلاین