فراتر از قند خون

شفا آنلاین . ۱۴۰۳/۹/۴،‏ ۸:۱۵


این بیماری نوعی اختلال خودایمنی شناخته شده است. در این وضعیت سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده انسولین حمله می‌کند و توانایی بدن در تولید انسولین را از بین می‌برد.

شفاآنلاین:دیابت یا مرض قند نوعی بیماری متابولیک (سوخت‌وساز مواد غذایی) مزمن است. فرد زمانی به این بیماری مبتلا می‌شود که هورمونی به نام انسولین در بدن او عملکردش را از دست می‌دهد. این هورمون توسط غده پانکراس یا همان لوزالمعده ترشح می‌شود و وظیفه اصلی‌اش این است که گلوکز را به سمت سلول‌های بدن هدایت کند. زمانی که انسولین در انجام وظیفه خود ناتوان می‌شود، گلوکز به جای ورود به سلول، در خون انباشته می‌شود و به این ترتیب سطح قند خون افزایش پیدا می‌کند، دقیقا در چنین شرایطی فرد مبتلا به دیابت شده است که انواع مختلفی هم دارد. شامل دیابت نوع یک، 2، بارداری و پیش‌دیابت.

دیابت نوع یک
به گزارش شفا آنلاین:این بیماری نوعی اختلال خودایمنی شناخته شده است. در این وضعیت سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده انسولین حمله می‌کند و توانایی بدن در تولید انسولین را از بین می‌برد. دیابت نوع یک به دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین هم معروف است که می‌تواند در هر سنی ظاهر شود اما بیشتر در کودکی بین ۴ تا ۶ سالگی یا در نوجوانی بین ۱۰ تا ۱۴ سالگی بروز پیدا می‌کند. در حال حاضر، درمان قطعی برای دیابت یک  وجود ندارد اما می‌توان آن را مدیریت کرد.

علائم اولیه
 تشنگی و گرسنگی بیش از حد (حتی اگر دارید غذا می‌خورید)، تاری دید، خستگی بسیار زیاد، ادرار مکرر، کاهش وزن چشمگیر در زمان کم و زخم‌ها و کبودی‌هایی که به آهستگی بهبود پیدا می‌کنند.

دیابت نوع دو
حدود09تا 59 درصد از کل مبتلایان به دیابت را افراد دیابتی نوع2 تشکیل می‌دهند. در این نوع دیابت، بدن انسولین کافی تولید نمی‌کند یا سلول‌های بدن به‌طور طبیعی به انسولین پاسخ نمی‌دهند که به‌اصطلاح مقاومت به انسولین گفته می‌شود. این بیماری بسیار شایع‌تر از نوع اول است چون به‌طور مستقیم با سبک زندگی و رژیم غذایی افراد ارتباط دارد. یعنی افرادی که رابطه خوبی با ورزش ندارند، شیرینی و نوشیدنی‌های صنعتی در رژیم غذایی‌شان به فراوانی وجود دارد، دچار اضافه وزن و چاقی هستند و البته دخانیات مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این دیابت قرار دارند. اگرچه این بیماری بیشتر بزرگسالان را درگیر می‌کند اما شیوع آن بین کودکان و نوجوانان هم در حال افزایش است. بی‌تحرکی و دریافت کالری بالا 2 فاکتور اصلي در ابتلای کودکان به دیابت نوع2 است.

علائم اولیه
بروز دیابت نوع2 می‌تواند همراه با علائم شایع دیابت (گرسنگی دائم، فقدان انرژی، خستگی، کاهش وزن، تشنگی زیاد، ادرار مکرر، خشکی دهان، خارش پوست و تاری دید) یا می‌تواند کاملاً بدون علامت باشد. به همین منظور لازم است افرادی که بدون علامت هستند اما ریسک فاکتورهای ابتلا به دیابت را دارند، ازنظر ابتلا به دیابت بررسی و غربالگری شوند.

پیش دیابت

این نوع دیابت یک وضعیت خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی به دلایل نامشخصی به سلول‌های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده حمله می‌کند و به‌تدریج آنها را از بین می‌برد. افراد در مرحله پیش‌دیابت سطح گلوکز بالایی دارند اما هنوز مبتلای قطعی نشده‌اند و باید فکری به حال سبک زندگی و رژیم غذایی خود کنند. مدت زمانی که طول می‌کشد به دیابت نوع۲ مبتلا شوید به عوامل ژنتیک، سن، سبک زندگی و وضعیت سلامت فرد بستگی دارد. با این حال، شواهد نشان می‌دهد که در کوتاه‌مدت (3 تا 5 سال) حدود ۲۵درصد کسانی که سطح قند خون‌شان کمی بالاتر از حد طبیعی است به دیابت مبتلا می‌شوند.

علائم اولیه
قندخون بالاتر (قند ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر) از حد نرمال (70 تا 100 میلی‌گرم در دسی‌لیتر)

دیابت بارداری

دیابت بارداری در زنان در دوران بارداری ایجاد می‌شود. این گروه در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع۲ در مراحل بعدی زندگی هستند. بیشتر بانوان باردار مبتلا پیش از بارداری سابقه این بیماری را نداشته‌اند و درصورت عدم‌کنترل بموقع این اختلال روی سلامت و رشد جنین هم تأثیرگذار خواهد بود. زایمان پیش از موعد طبیعی، اختلالات تنفسی، معلولیت جنین و زایمان سخت ازجمله عوارض دیابت بارداری کنترل نشده است.

علائم اولیه
تشنگی شدید، تکرر ادرار، خشکی دهان، خستگی زیاد و تاری دید. این نوع دیابت ناگهان در 3ماهه دوم و یا سوم بارداری خود را نشان می‌دهد. پزشک در هفته‌های 42 تا 82 آزمایش دیابت بارداری را تجویز می‌کند و درصورت ابتلا راهکارهای مراقبتی جهت کاهش قند خون توصیه می‌شود.

 

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.