یادگاری از سال‌های دفاع مقدس

کیهان . ۱۴۰۳/۹/۴،‏ ۲۲:۳۴




 
 مجموعه تلویزیونی «‌تانک خورها « قصه‌ای واقعی از ماجراها و اتفاقاتی است که در دوران دفاع مقدس و نبرد رزمندگان گردان ۷۷ خراسان در مقابله با نیروهای بعثی عراق بوقوع پیوست. پرویز شیخ طادی کارگردان این مجموعه توانسته با صحنه آرایی دقیق از فضای جبهه و جنگ‌، مخاطب را در فضای واقعی جبهه قرار دهد.
آنچه در مجموعه تلویزیونی «تانک خورها» بیشتر جلب توجه کرد و در واقع همه ما را به آن دوران طلایی و دهه ۶۰ برد نگاه عمیق این مجموعه به ویژگی‌های زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم در آن دوران و فضا و نیز محیط‌های صمیمی خانواده‌ها بود. به نوعی عوامل ساخت این مجموعه، سعی کردند که نوع زندگی خانوادگی، بافت شهری و فضای اجتماعی فرهنگ مردم آن دوران را به تصویر بکشند. ما در مجموعه تلویزیونی»تانک خورها» با یک قصه واقعی از دوران دفاع مقدس رو‌به‌رو بودیم. محور روایت این سریال یک خانواده متوسط مذهبی است که به باورهای دینی و ارزش‌های اسلامی و انقلابی پای بند هستند. همچنین پرداخت به موضوع ایثار و شهادت هم از مهم‌ترین محورهای موضوعی در این مجموعه است.
 بازی درخشان« آرش مجیدی» در نقش «هاشم قصه» 
و نیز بازی هنرمندانه «ثریا قاسمی» در نقش«مادر‌هاشم» از نکات شاخص این مجموعه بشمار می‌رود. چراکه کارگردان و نویسنده «تانک خورها» به نوعی تلاش داشتند که پشتیبانی و حمایت از جبهه‌های جنگ‌ را به همه قشرهای مردم معطوف کنند و نشان دهند که در دوران دفاع مقدس از هر قشر و از هر صنفی در جبهه‌های جنگ حضوری فعال داشتند. در این مورد به قصه «هاشم» می‌رسیم که به شغل مکانیکی در مشهد مشغول است و به‌دنبال یافتن برادر رزمنده‌اش «حامد» به جبهه می‌رود و در مسیر اتفاقاتی که برای او در جبهه شکل می‌گیرد و با ابتکارهای ویژه‌ای که در تعمیرات وسایل حمل‌ونقل سنگین دارد با پیشنهاد تعمیر و راه‌اندازی تعدادی از‌تانک‌های دشمن که به غنیمت گرفته شده‌اند رو‌به‌رو شده و به تعمیر‌تانک‌ها می‌پردازد و موفق به راه‌اندازی‌شان می‌شود. البته وی در جبهه و پس از اطلاع از شهادت برادرش «حامد» برای دیدار با خانواده و اطلاع‌رسانی از موضوع شهادت «حامد» از جبهه به محل کارش در خراسان برمی گردد و با ماجراها و مشکلاتی رو‌به‌رو می‌شود؛ تعمیرگاهش تعطیل می‌شود و‌هاشم قصه با توجه به نبوغ و ابتکاری که در تعمیر‌تانک‌ها داشت به درخواست یکی از فرماندهان جبهه و برای کمک‌ به رزمندگان، باردیگر به منطقه جنگی اعزام می‌شود و به تعمیر‌تانک‌ها می‌پردازد. او در همین فراز و نشیب‌ها نگاهی هم به حضور در خط مقدم جبهه دارد و در همین راستاست که متوجه زنده بودن برادرش «حامد» می‌شود و همین امر باعث می‌شود که برای‌ حضور در کنار برادرش در خط مقدم جبهه، عازم خط مقدم شده و دوش به دوش رزمندگان اسلام علیه بعثیون نبرد کند که این امر میسر می‌شود. طوری که در جریان پخش قسمت‌های پایانی این مجموعه شاهد حضور او و سایر همرزمان‌اش در خط مقدم هستیم که سرانجام برخی از دوستان و همرزمانی که با‌هاشم بودند به شهادت می‌رسند و‌هاشم هم به‌سختی مجروح و در بیمارستان بستری می‌شود و این ماجرا با تصویری حماسی در بخش پایانی مجموعه تلویزیونی «تانک خورها» 
با سکانس‌های زیبا و غرورانگیز از قاب تلویزیون پخش می‌شود،‌ از سویی بازگشت «حامد» به خراسان و به محل زندگی و دیدار ناگهانی او با مادر‌، خواهر‌، همسر و اقوام و بستگان نزدیک‌اش که از دیدن‌اش بسیار خوشحال می‌شوند تا ترخیص «هاشم» از بیمارستان و صحنه بسیار حماسی و غرورآفرین‌اش از دیدار با همرزمانش در فضای ناب در مقابل آشیانه‌تانک‌ها‌، سکانس جذاب و دیدنی‌ای را برای تماشگران رقم می‌زند و نشان می‌دهد که حماسه و مقاومت همچنان ادامه دارد و...
به هرحال مجموعه تلویزیونی «تانک خورها» یکی از مجموعه‌های جنگی رسانه ملی بود که در شب‌های پاییز از شبکه سه سیما پخش شد و نشان گر ایثارگری‌ها و فداکاری‌های رزمندگان اسلام در جبهه‌‌های نبرد حق علیه باطل و پشتیبانی قشرهای مختلف مردم در سال‌های دفاع مقدس بود که گوشه‌ای از حماسه آفرینی‌های ملت قهرمان ایران را به تصویر کشید و در واقع می‌توان گفت که توانست تاحدودی ابعاد گوناگون جبهه‌های نبرد را روایت کنند و حضور پررنگ مردمی در پشتیبانی از نبرد رزمندگان اسلام علیه نیروهای بعثی صدام را در قاب تلویزیون به تصویر در آورند؛ هر چند که این سریال نیز در فیلمنامه دچار ضعف‌هایی است.
 به هرحال تولید مجموعه‌هایی مثل «‌تانک خورها »
که به حال و هوای جبهه و جنگ و حماسه آفریتی‌های دلاور مردان ما در جنگ می‌پردازد از نیازهای فرهنگی مردم است و با توجه به وجود سوژه‌های فراوان و داستان‌های واقعی از دوران دفاع مقدس‌، ضرورت دارد که رسانه ملی درخصوص تولید مجموعه‌هایی با ژانر دفاع مقدس بیشتر اقدام کند و آثار فاخری را بسازد، امیدواریم که در دوران تحول جدید در سازمان صداوسيما شاهد تولید آثار بیشتری درخصوص جبهه و جنگ دوران دفاع مقدس باشیم تا روایت‌های دفاع مقدس با زبان تصویر به نسل‌های جوان و آیندگان که دوران دفاع مقدس را ندیده و لمس نکردند منتقل شود.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.