واگرایی قیمت پتروشیمی‌ها از روند جهانی

دنیای اقتصاد . ۱۴۰۳/۹/۵،‏ ۰:۴۱


دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان : قیمت‌های پایه ۸۲‌درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار مبادله‌ای یعنی در حدود ۱.۷‌درصد بود. این در حالی است که به‌رغم رشد هفتگی ۵درصدی قیمت نفت برنت، قیمت پایه محصولات پتروشیمی تغییری نداشته است. دلار مبادله‌ای ۲۵هفته متوالی است که رشد داشته و اثر این رشد بازار محصولات شیمیایی و پلیمری را تحت‌تاثیر قرار داه و موجب افزایش یکپارچه قیمت‌های پایه شده است.

شاخص برنت در آخرین روز معاملاتی 1.3‌درصد افزایش یافت و وارد کانال 75دلار به ازای هر بشکه شد. به عبارت بهتر نفت هفته را با افزایش بیش از 5درصدی به پایان رساند که ناشی از تشدید درگیری در اوکراین بود که ریسک ژئوپلیتیک به قیمت نفت اضافه کرد. در واقع تشدید تنش بین دو کشور روسیه و اوکراین و همچنین افزایش تحریم‌‌‌های آمریکا علیه گازپروم‌بانک روسیه و ممنوعیت واردات بیش از 30شرکت چینی متهم به استفاده از کار اجباری مرتبط با اقلیت اویغور موجب افزایش شاخص برنت شد.

در بحبوحه نگرانی‌ها در مورد تعرفه‌‌‌های احتمالی ترامپ، چین از اقدامات جدید سیاستی با هدف تقویت تجارت، از جمله حمایت از واردات محصولات انرژی، رونمایی کرد. از نظر اقتصادی، شاخص PMI  ارائه‌شده از سوی S&P ایالات‌متحده در ماه نوامبر به 55.3 رسید که سریع‌‌‌ترین رشد بخش خصوصی را از آوریل 2022 نشان می‌دهد و چشم‌‌‌انداز تقاضا از بزرگ‌ترین مصرف‌کننده سوخت جهان را تقویت می‌کند. شاخص برنت که تا روز 15نوامبر روند نزولی را در پیش گرفته بود، با تشدید تنش‌‌‌ها و بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا مسیر خود را تغییر داد. با وجود این، قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار جهانی از این موضوع تاثیر نگرفت و در وضعیت باثبات و بدون تغییر قیمت قرار گرفت. این در حالی است که قیمت‌های پایه محصولات شیمیایی و پلیمری در بازار داخلی به بازار جهانی توجهی نکرد و تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله قرار گرفت و از این‌رو 82‌درصد قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی با رشد همراه بود.

تداوم روند صعودی قیمت‌های پایه

قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه 4 آذرماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری مسیر صعودی را طی می‌کنند. نرخ دلار مبادله‌‌‌ای برای بیست‌وپنجمین هفته متوالی با رشد همراه بود و حدود 840تومان افزایش را به ثبت رساند. به عبارت بهتر دلار مبادله‌‌‌ای از 50‌هزار و 223تومان در روز 27 آبان‌ماه به 51‌هزار و 23تومان در روز 4 آذرماه رسید و با 1.6‌درصد رشد همراه شد، از این رو موجب افزایش قیمت پایه 82‌درصد از محصولات پتروشیمی شد.

این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی قیمت نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای به مسیر رشد تدریجی خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌های پایه 82‌درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده‌‌‌اند یا در کانال کاهشی قرار دارند. به طور کلی در هفته نخست آذرماه روند بازار داخلی تحت‌تاثیر رشد دلار حواله در بازار مبادله صعودی شد و در این بین قیمت پایه پلیمرها به صورت یکپارچه افزایش یافت و 75‌درصد از محصولات شیمیایی نیز با اهرم دلار مبادله‌‌‌ای افزایشی شدند، این در حالی است که بازارهای جهانی در مدار نزولی قرار دارند.

بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌شده در روز 4 آذرماه نشان می‌دهد که 88‌درصد از محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین پلی‌‌‌اتیلن سبک خطی با 3.9‌درصد رشد معادل یک‌هزار و 690تومان به قیمت 44‌هزار و 726تومان رسید. سنگین اکستروژن CRP100 black طی هفته جاری با 3‌درصد رشد قیمت پایه در رده دوم این گروه قرار گرفت. در گروه کالاهایی که با دلار مبادله‌‌‌ای قیمت‌گذاری می‌‌‌شوند، استایرن بوتادین رابر روشن 1502 با 0.9‌درصد افت، کالای کاهشی در این گروه بود که برای دومین هفته متوالی نسبت به هفته گذشته 872تومان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است.

 به‌طور کلی 88‌درصد گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر رشد نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای اتفاق افتاده و کاهش قیمت‌‌‌ پایه یک گروه کالایی نیز تحت‌تاثیر عقبگرد بازارهای جهانی رقم خورده است.  در گروه کالایی شیمیایی‌‌‌ها نیز 75‌درصد گروه‌‌‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و متانول با 6.6‌درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد. در روز 4آذرماه قیمت پایه این محصول 11‌هزار و 363تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد. بنزن نیز با 3.9‌درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌‌‌های گروه شیمیایی‌‌‌ها قرار گرفت. نرمال بوتانول با 3‌درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌‌‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی تحت‌تاثیر تغییرات 840تومانی نرخ دلار مبادله‌‌‌ای رقم خورد، این در حالی است که قیمت‌های پایه در بازار جهانی بدون توجه به روند صعودی شاخص برنت بدون تغییر باقی ماندند.

رونق معاملات در رینگ پلیمر

بررسی تالار پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی در بازه زمانی 26 تا 30 آبان‌ماه نشان می‌دهد این بازار میزبان 121‌هزار و 712تن انواع محصولات پلیمری بوده و با تقاضای 135‌هزار و 13تنی مواجه شده و در نهایت 95‌هزار و 671تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفته است.

مقایسه آمار رینگ فیزیکی محصولات پلیمری در دوهفته پایانی آبان‌ماه سال‌جاری نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات این نوع محصولات نفتی در هفته پایانی آبان‌ماه به ترتیب 5‌ درصد و 1.5درصد افزایش را نسبت به هفته پیش از آن به ثبت رسانده است، این در حالی است که میانگین قیمت پایه محصولات پلیمری در بازه زمانی مورد بررسی نسبت به هفته پیش از آن 0.8درصد کاهش داشته است. همچنین بررسی بازار فیزیکی پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی طی 26 تا 30 آبان‌ماه نشان می‌دهد 65‌هزار و 196تن انواع محصول شیمیایی در این بازار عرضه شد که با استقبال 52‌هزار و 613تنی مواجه شد و در پایان 40‌هزار و 21تن از این محصولات به فروش رسید.

مقایسه آمار بازار محصولات شیمیایی طی دوهفته پایانی آبان‌ماه نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات این نوع محصول به ترتیب 1.3درصد افزایش و 1.5درصد کاهش داشته است.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.