مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد گفت: برای نهاییشدن انتقال آب به لیشتر و جاری شدن آب بر اراضی کشاورزی، باید ۲۲۵۰ هکتار شبکه فرعی نیز اجرا شود که امیدواریم تا پایان سال به پایان برسد.
آرش مصلح در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یاسوج، گفت: سد کوثر از دستاوردهای سفر مقام معظم رهبری در سال 73 به کهگیلویه و بویراحمد بوده که تحولات عظیمی را در این دیار بوجود آورده و در واقع شاهد یک انقلاب در بخش آب و کشاورزی این استان هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که در فضای عمومی قلمداد میشود که سد کوثر آب جنوب کشور را تامین میکند و فایدهای برای کهگیلویه و بویراحمد ندارد؟ عنوان کرد: اینگونه نیست؛ این سد در 10 سال اخیر آب شرب گچساران و بخشی از روستاهای کهگیلویه و همچنین آب کشاورزی مناطق خیرآباد، تنگ انگشترک، آبرزی، لیشتر، پتروشیمی و پلیمر گچساران را تامین میکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: تأمین آب شرب شهرستان بهمئی با جمعیت 85 هزار نفر از طریق سد کوثر نیز در دست اجرا بوده که هم اکنون 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. همچنین تامین آب شرب دهدشت، سوق، چرام، لنده و 300 روستای مسیر با 76 درصد پیشرفت فیزیکی نیز در دست اجراست.
وی این را هم گفت: پروژه تامین آب یک هزار و 200 هکتار از اراضی دشت مور گچساران با پیشرفت فیزیکی 40 درصد نیز در دست اجرا بوده و امسال نیز دو نیروگاه برق آبی در خطوط جریانی این سد با تولید حدود 4.5 مگاوات را مطالعه کردهایم و این سد برای افراد زیادی در حوزه فنی و مهندسی، حراست و تصفیه خانه به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
مصلح با بیان اینکه از 9 شهرستان کهگیلویه و بویراحمد 6 شهرستان به طور مستقیم به سد کوثر متصل و از نعمت آن بهرهمند هستند، خاطرنشان کرد: سد کوثر بالاترین درصد پرشدگی را بین سدهای کشور دارد و هم اکنون شرایط خوبی در زمینه ذخیره آب دارد.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از کشاورزان دشت لیشتر از عدم تأمین آب کشاورزی گلایه دارند؟، افزود: مطالعات تأمین آب مورد نیاز اراضی دشت لیشتر توسط کارشناسان بررسی و دو آبی از سد کوثر و منابع آب زیرزمینی در نظر گرفته شده که برای انتقال آب سد کوثر یکسری تأسیسات آبگیری از سد تعبیه شده و 19 کیلومتر خط انتقال با قطر دو متر از خود سد تا دشت اجرا و آباندازی شده است.
مصلح ادامه داد: از سال 85 تاکنون آب سد کوثر جاری است، اما برای رسیدن به 4250 هکتار اراضی خالص لیشتر و جاری شدن آب روی اراضی کشاورزی، باید حلقه اتصال بین مزارع و شبکه اصلی اتفاق بیفتد که 4 ایستگاه پمپاژ اجرا شده که وظیفه تأمین آبیاری تحت فشار را بر عهده دارند. در دشت لیشتر 72 کیلومتر کانال درجه یک و دو و 4 ایستگاه پمپاژ عملیات اجرایی انجام شده که در نظام فنی و اجرایی کشور بهنام شبکه یک و دو معروف است.
وی یادآور شد: برای انواع کشتها در دشت لیشتر نوع آبیاری پیشبینی شده و زیرساختها اجرا شده، ما الان 3 پیمانکار فعال در شبکه لیشتر داریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه کشاورزان لیشتری هم اکنون به صورت سنتی آبیاری میکنند، گفت: جهاد کشاورزی تاکنون در دشت لیشتر یک هزار هکتار شبکه فرعی ایجاد کرده است، آب منطقهای نیز 4250 هکتار شبکه اصلی و یک هزار هکتار شبکه فرعی اجرا کرده که 2 هزار و 250 هکتار شبکه فرعی نیز باید کار شود که امیدواریم تا پایان سال این پروژه به پایان برسد و آبیاری سنتی جمع شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد گفت: ظرفیت تعریف شده شبکه آبیاری دشت لیشتر، در مصوبات سفر رئیس جمهور شهید تعریف شد و هم در حوزه مسئولیتهای اجتماعی نفت، برای اولین بار امسال اعتبار گرفتیم و با تدبیر استاندار و نماینده مجلس ظرفیت اوراق اسلامی بانک تجارت استفاده شد.
مصلح یادآور شد: با این اعتبارات این اتفاقات رقم خورده و در حال انجام است. در یک برهه زمانی اجرای شبکه اصلی و فرعی برعهده وزارت نیرو بود و در این راستا بخشی از پروژه شبکه خیرآباد و لیشتر که از شبکه فرعی بود را انجام داد. سال 92 این قانون تغییر کرد و شبکه 3 و 4 تحویل جهاد کشاورزی شد و ردیف اعتبارات را از منابع آب حذف کردند.