چشمانداز بیتکوین در جهان
کاوه مشتاق درخصوص تداوم روند صعودی بیتکوین در آینده تاکید کرد: «قیمت بیتکوین که تا آستانه ۱۰۰هزار دلار پیش رفته و اکنون در حدود ۹۹هزار دلار قرار دارد، این جهش قیمتی از تاریخ ۵نوامبر، همزمان با برگزاری انتخابات آمریکا و پیروزی ترامپ، آغاز شد. عامل اصلی این افزایش، انتظارات جامعه و سرمایهگذاران از سیاستهای ترامپ است. همانطور که در گزارشهای اخیر «دنیایاقتصاد» اشاره شده، ترامپ اعلام کرده است که به بیتکوین و رمزارزها توجه مثبت نشان خواهد داد و از ایجاد ۱۰۰صندوق ذخیره بیتکوین دولتی خبر داده است. همچنین، ایلان ماسک که نقش مهمی در پیروزی ترامپ ایفا کرد، در دنیای رمز ارزها بهدلیل خرید و فروشها و حواشی پیرامون آن شناخته شده است.یکی دیگر از نکات مطرحشده، برکناری گری گنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC)، است که در دوره بایدن مخالف توسعه بازار کریپتو بود. گنسلر گفته بود که پیش از برکناری توسط ترامپ، خود استعفا خواهد داد. به نظر میرسد که شرایط سیاسی و اقتصادی برای رشد بیتکوین مناسب است؛ اما درخصوص اینکه قیمت بیتکوین تا کجا بالا خواهد رفت و آیا اصلاحی در پیش خواهد بود، بهتر است تحلیلگران اقتصادی اظهارنظر کنند.وی افزود: «از نظر من، احتمالا شاهد ادامه روند افزایشی قیمت بیتکوین خواهیم بود. هرچند که در مرز ۱۰۰هزار دلار یک مرز روانی وجود دارد و حدود ۴میلیارد دلار صف فروش در این نقطه تشکیل شده است. با توجه به حجم این صف فروش، عبور از مرز ۱۰۰هزار دلار میتواند دشوار باشد؛ اما در نهایت این عبور محقق خواهد شد. در آینده، با تقویت دلار ممکن است نوسانات بیتکوین کاهش یابد و این نوسانات به سمت بازارهای سهام میل کند. دارندگان نهادی بیتکوین، نظیر ایتیافهای بلکراک که میزان خرید بیتکوینهای خود را از مرز ۴۰میلیون دلار عبور دادهاند، همچنان در حال خرید بیتکوین هستند. این سرمایهگذاران نهادی با صبر بیشتری وارد بازار میشوند و کمتر تحت تاثیر هیجانات بازار قرار میگیرند. بنابراین، احتمال میرود در آینده نزدیک با بازاری عمیقتر و آرامتر مواجه شویم.»
چشمانداز بیتکوین در ایران
کاوه مشتاق درخصوص چشمانداز بیتکوین در ایران افزود: «در خصوص رگولاتورها در آمریکا، به نظر میرسد که در آینده نگاه بازتری نسبت به بیتکوین وجود خواهد داشت. اما متاسفانه نشانههای خوبی از رگولاتور داخلی مشاهده نمیشود. در داخل کشور، نگرانیهایی پیرامون نرخ ارز وجود دارد و مشکلات ناشی از آن در آینده بیشتر نمایان خواهد شد. یکی از راهکارهایی که برای حل این مشکل مطرح شده، ایجاد یک صندوق دارایی بیتکوینی است که این پیشنهاد مدتهاست مطرح شده، اما تاکنون اقدامی در این راستا انجام نشده است. یکی از امیدهایی که وجود دارد، پذیرش ایتیافهای بیتکوین در بورس ایران است. در صورت تحقق این امر، مردم قادر خواهند بود بدون نیاز به خروج سرمایه از بورس، به مبادله بیتکوین بپردازند و در این صورت ممکن است رگولاتور داخلی نیز نگرش مثبتتری پیدا کند.»
پیش به سوی جهانی شدن؟
مشتاق در پاسخ به این سوال که آیا بیتکوین میتواند به پول جهانی تبدیل شود یا خیر، پاسخ داد: «روند صعودی اخیر بیتکوین باعث افزایش تعداد سرمایهگذاران و حجم سرمایهگذاری در این بازار شده است. اینکه آیا بیتکوین در آینده بتواند به یک پول رایج جهانی تبدیل شود یا خیر، بستگی به جهتگیری اقتصاد آمریکا دارد. رقیب اصلی بیتکوین دلار است. اگر دلار همچنان در مبادلات اقتصادی جهانی مورد استفاده بیشتری قرار گیرد، تقویت خواهد شد و احتمال تبدیل بیتکوین به یک پول رایج جهانی کاهش خواهد یافت. با این حال، روند فعلی چاپ بیپشتوانه پول فیات دلار، در صورت ادامه، میتواند منجر به تضعیف دلار شود. اگر این روند ادامه یابد، احتمالا کشورهای بیشتری تمایل خواهند داشت که از تجارت بینالملل مبتنی بر دلار خارج شوند. با وجود این، تا به امروز نمیتوان بیتکوین را بهعنوان یک پول رایج جهانی در نظر گرفت.»