بی‌گدار به آب نزنید!

جام جم . ۱۴۰۳/۹/۶،‏ ۱۵:۵۷


کتاب «بیندیشید و ثروتمند شوید» نوشته ناپلئون هیل، یکی از آثار کلاسیک و پرفروش در زمینه موفقیت و دستیابی به ثروت است. این کتاب که برای اولین‌بار در سال ۱۹۳۷ منتشر شد، از آن زمان تاکنون الهام‌بخش نسل‌های بی‌شماری بوده و همچنان به‌عنوان یکی از کتب مرجع در حوزه انگیزشی و کارآفرینی شناخته می‌شود.
ناپلئون هیل در این اثر تلاش دارد تا تجربیات و فلسفه افراد موفق را تحلیل کند و اصولی عملی برای دستیابی به موفقیت و ثروت ارائه دهد.
   ‌
معرفی کتاب
کتاب بر پایه مصاحبه‌ها و مطالعات گسترده‌ای که هیل با تعداد زیادی از افراد موفق زمان خود انجام داده، نگارش شده است. هیل مدعی است در کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید اصولی برای موفقیت است که هرکسی با پیروی از آنها می‌تواند به خواسته‌های مالی و شخصی خود دست‌یابد. اصولی مانند تعیین هدف مشخص، ایمان، تلقین، تجسم، قدرت‌ذهن، برنامه‌ریزی سازمان‌یافته و قدرت تصمیم‌گیری، ازجمله مؤلفه‌های کلیدی این کتاب به‌شمار می‌آیند.
   ‌
نقد و بررسی

*برخی از نقاط قوت
از مزایای کتاب می‌توان به سبک ساده و روان نویسندگی آن اشاره کرد که مفاهیم را به شکلی گیرا و جذاب بیان می‌کند. همچنین، تشویق به خودآگاهی و خودباوری از نکاتی است که برای خواننده اثر، جذاب است. 

*اشکالات اساسی
با وجود تأثیرگذاری قابل توجه کتاب، برخی نقدها به آن وارد است. یکی از اشکالات این کتاب، ساده‌انگاری بیش از حد فرآیند موفقیت مالی است. هیل بر این باور است که تنها با داشتن تفکر مثبت و خواسته قوی می‌توان به ثروت دست‌یافت. شاید این امر در ابتدا برای برخی الهام‌بخش باشد، اما با نگاهی گذرا به شرایط اقتصادی و اجتماعی، نشان می‌دهد که عوامل دیگری نظیر مهارت، تجربه، شبکه‌سازی و حتی اتفاق‌های غیرقابل پیش‌بینی و غیرقابل کنترل (مانند سیل، زلزله، جنگ و تورم و...) نیز در موفقیت نقش مهمی ایفا می‌کنند.

۱)عدم توجه به تفاوت‌های فردی
کتاب تا حدی رویکردی عمومی دارد و به تفاوت‌های فردی از قبیل ارزش‌ها، فرهنگ‌ها و شرایط اجتماعی ــ اقتصادی مختلف کمتر توجه کرده است. بنابراین، راهکارهای ارائه‌شده برای همه افراد به یک اندازه کارآمد نیستند. این عدم توجه به تفاوت‌های فردی می‌تواند دلیلی بر ناامیدی در افرادی شود که با پیروی از این اصول به نتایج مطلوب دست نمی‌یابند.

۲) تاکید بیش از حد بر قدرت ذهن
هیل در کتاب خود بر قدرت ذهن و تفکر مثبت تاکید زیادی دارد. اگرچه این مفاهیم می‌توانند تاثیرات مثبت موقتی و مخدری بر زندگی داشته باشند، اما تاکید بیش از حد بر آنها، باعث شود که افراد از اهمیت برنامه‌ریزی عملی و تلاش‌های واقعی غافل شوند. این درحالی‌است که موفقیت نیازمند ترکیبی از تفکر صحیح، واقعی و اقدامات عملی و تجربیات است. تکیه بر قدرت ذهن و فکر، یکی از اصلی‌ترین آموزه‌های عرفان‌های نوظهور است که با تأکید بیش از حد بر قدرت ذهن باعث می‌شود انسان به فردگرایی روی‌آورد و جنبه اجتماعی انسان را با چالش مواجه کند. این‌که تمامی مشکلات به افکار و نگرش فرد بر‌گردد، می‌تواند به نادیده‌گیری عوامل اجتماعی، اقتصادی و بومی هر شخصی منجر شود. 

۳) عدم ارائه شواهد علمی
یکی دیگر از نقدهای وارد بر کتاب، عدم ارائه شواهد علمی برای حمایت از ادعاهای مطرح‌شده است. بسیاری از اصول و مفاهیم کتاب بر‌اساس تجربیات شخصی و داستان‌های موفقیت افراد مختلف بیان شده‌اند و کمتر به تحقیقات علمی و داده‌های آماری استناد شده است. همچنین ادعاهایی که در مورد قدرت ذهن و تأثیر آن بر واقعیت است نیاز به شواهد علمی دارد. این موضوع می‌تواند به سوءتفاهمات وبرداشت‌های نادرست منجر شود.همین آموزه‌های غیرمستند وناقص در بسیاری از جریان‌های معنوی نوپدید و عرفان‌های نوظهور به بستری برای سودجویی تبدیل شده‌اند؛ جایی که افراد با استفاده از این مفاهیم به‌دنبال پول و شهرت و رویافروشی هستند.
   ‌
نتیجه‌گیری
در مجموع، کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید به‌عنوان یکی از پایه‌های ادبیات موفقیت و خودیاری، توانسته خودش را سنگ‌بنای یک شروع رویایی به‌سوی دستیابی به اهداف مالی و شخصی قرار دهد. بااین‌حال، خوانندگان باید مطالب کتاب را از فیلتر سایر منابع و انتقاداتی که به آموزه‌های فرعی و سیستمی کتاب شده است عبور داده و بی‌گدار به آب نزنند.

اتهامات تا امروز ادامه دارد!
ناپلئون هیل در کابینی تک‌اتاقه در ویرجینیا به دنیا آمد. اودر۹‌سالگی مادرش را ازدست داد وپدرش چند سال بعد دوباره ازدواج کرد. نامادری ناپلئون بیوه‌ یک مدیر مدرسه بود.‌ او تأثیر خوبی در روند تربیت ناپلئون هیل گذاشت. همین زن بود که ناپلئون کوچک را وادار کرد به مدرسه و کلیسا برود.ناپلئون هیل در۱۳سالگی با عنوان «گزارشگر کوهستان» در روزنامه‌ پدرش به کار مشغول شد. ناپلئون هیل تا سال ۱۹۹۲ در چند شهر شرکت ثبت کرد، اما کار همه‌ آنها به ورشکستگی رسید و بارها او را به کلاهبرداری متهم کردند و برایش حکم هم صادر شد.ناپلئون هیل از سال ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۰ سردبیر مجله‌ «قوانین طلایی هیل» بود. در سال ۱۹۲۸، کتاب «قانون موفقیت» خود را نوشت و بالاخره شانس به او رو کرد. از آن به بعد بود که ناپلئون هیل زندگی‌اش را وقف نوشتن درباره‌ راه‌های موفقیت کرد و به ثروت رسید. او سخنرانی‌ها و نشر مجلات و کتاب‌های موفقیتش را با هدف کسب ثروت بیشتر ادامه داد. او بارها شکست خورد و دوباره با کتابی وسوسه‌انگیز درباره‌ ثروت به اوج برگشت. او در آخر براثر بیماری‌های مختلف، در سال ۱۹۷۰ از دنیا رفت؛ اما اتهامات مربوط به ادعاهایش تا امروز ادامه دارد.
مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.