به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد: مجلس شورای اسلامی صبح امروز قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور را مورد بررسی قرار گرفت.
پس از قرائت این گزارش وزرای نیرو و نفت پشت تریبون قرار گرفتند و گزارشی از اقدامات انجام شده از سوی دولت را ارائه کردند.
وزیر نیرو گفت که مصرف مازوت در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت نیز حداکثر استفاده را کرد؛ بدون اینکه نگرانی برای شهروندان عزیز وجود داشته باشد.
او همچنین تاکید کرد که ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر در هیچ نقطهای از کشور اعمال نمیشود.
پس از ارائه گزارش از سوی وزرا، نمایندگان مجلس به بیان نظرات خود پیرامون حل مشکل ناترازی پرداختند و در نهایت رییس مجلس به جمع بندی جلسه پرداخت.
در جلسه علنی امروز سهشنبه صحن مجلس گزارش کمیسیون انرژی در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور قرائت شد.
در این گزارش آمده است؛ بر اساس بررسی های کمیسیون انرژی با همکاری مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، عدم تأمین گاز مورد نیاز برای تأمین سوخت نیروگاه ها در ۸ ماهه نخست سال جاری و به تبع آن افزایش مصرف سوخت مایع و کاهش ذخایر استراتژیک سوخت مایع نیروگاهی به ویژه گازوئیل، پایین بودن راندمان نیروگاه های حرارتی و عدم اجرای طرح های افزایش راندمان نیروگاهی جهت کاهش مصرف سوخت نیروگاه های حرارتی کشور، عدم هماهنگی وزارتخانه های نفت و نیرو در اجرای ماده (۲) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق برای پیش بینی و مدیریت صحیح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی و در نتیجه کمبود ذخایر سوخت مایع در شروع فصل سرما، اتکای بیش از حد سبد تولید برق کشور به سوخت گاز طبیعی و عدم توجه کافی دولت های گذشته به متنوع سازی سبد تولید برق و حمایت از سرمایه گذاری در توسعه تجدیدپذیرها علی رغم تاکید بر این موضوع در سیاست های کلی بخش انرژی و با وجود ظرفیت های قانونی متنوع در قوانین بودجه سنواتی و برنامه های توسعه و همچنین کم توجهی به مدیریت مصرف انرژی در کشور از جمله تعلل در راه اندازی و رونق بازار بهینه سازی انرژی و اجرای طرح های بهینه سازی انرژی علیرغم بسترسازی مناسب و وجود ظرفیت های قانونی از دلایل اصلی کمبود احتمالی برق در زمستان پیش رو هستند.
بعد از قرائت گزارش کمیسیون انرژی مجلس، عباس علی آبادی وزیر نیروی دولت چهاردهم پشت تریبون قرار گرفت و گفت: شناسایی مصرف کنندگان غیر مجاز به ویژه رمز ارزها که تاکنون ۸ برابر سال قبل نسبت به شناسایی آنها اقدام شده است و استفاده از ظرفیت واحدهای نیروگاهی صنعتی دولتی و غیره که از طریق انتقال توافقنامه در دست اجراست از مجموع این تلاشها در حوزه تولید و مدیریت مصرف برق بوده است.
او ادامه داد: از سوی دیگر در نظر است تا پیک سال آینده بیش از ۱۰ هزار مگاوات افزایش ظرفیت و کاهش مصرف ایجاد شود، که میتواند گام موثری در کاهش ناترازی برق در سال آینده باشد.
وزیر نیرو با بیان اینکه چالشی که این روزها با آن مواجه هستیم، چالش تامین سوخت نیروگاهها در زمستان بوده است، گفت: رشد بسیار زیاد مصرف گاز خانگی در سالهای اخیر موجب گردیده که کمبود گاز در زمستان نیز علیرغم آمادگی نیروگاهها برای تولید برق کافی، عرصه را بر تولید برق تنگ نماید.
کاهش سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال جاری و ضرورت استفاده از ذخایر مخازن گازوئیل به عنوان سوخت جانشین جهت جبران آن منجر به کاهش مخازن سوخت گازوئیل گردیده که به منظور جلوگیری از کاهش بیشتر، عملاً نمیتوان از ظرفیت نیروگاه موجود که آمادگی کامل برای تولید برق اضافهتر بر نیاز مصرفکنندگان دارند، استفاده نمود و ناچاراً محدودیتهای برنامهریزی شده طی چند روز برای مشترکان عزیز اعمال گردید.
علی آبادی، تصریح کرد: خوشبختانه با همکاری ارزنده که توسط وزارت نفت به عمل آمد، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایش یافته و همچنین با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تامین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است و با رعایت مصوبه اخیر شورای امنیت ملی این رفع محدودیت ادامه خواهد داشت.
وی افزود: مصرف مازوت در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کپسول خوب در دستور کار قرار گرفته است که به این ترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای مازوت نیز حداکثر استفاده را کرد بدون اینکه نگرانی برای شهروندان عزیز وجود داشته باشد.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: خوشبختانه در شرایط حاضر کمبودی در تولید برق توسط نیروگاهها نداریم و نیروگاههای ما در آمادگی کامل برای تولید برق هستند. در حال حاضر در تامین برق و تولید برق هیچ محدودیتی نداریم. از سوی دیگر ما الان در فصلی هستیم که باید نیروگاه ها را تعمیر و آماده کنیم.
وزیر نیرو با تاکید بر لزوم استفاده از تنوع سوخت، اظهار کرد: مکاتبهای با نهادهای مسئول کردم تا اجازه استفاده از تنوع سوخت را در ظرفیتهای قانونی به ما بدهند.
وی ادامه داد: در حال حاضر تعدادی از نیروگاه ای ما پلمب هستند و امکان اینکه بتوانیم از ظرفیت آنها استفاده کنیم را نداریم. لذا خواهشمندم آقای قالیباف به عنوان ریاست محترم مجلس این اجازه را از نهادهای مسئول کسب کنند.
علی آبادی گفت: آقای رئیس جمهور هم دستور دادند این اجازه کسب شود. در فصل پاییز نیروگاهها را برای تولید برق در تابستان آماده میکنیم. ما در تابستان با یک ناترازی بزرگ مواجه هستیم. آن چیزی که من را نگران میکند، سرمای سخت زمستان و تابستان سخت پیش رو است.
وی در پایان تاکید کرد: تاکنون ۱۵۰۰ مگاوات به ظرفیت نیروگاههای برق کشور اضافه کردهایم و اضافه کردن ۱۵۰۰ مگاوات دیگر نیز در دستور کار است. در این دولت تلاش کردیم بخش های اقتصادی کشور را در اولویت قطعی برق قرار ندهیم. تا به این لحظه وضعیت خوبی داشتهایم و نگرانی وجود ندارد. همچنین تاکنون هیچ محدودیتی به صنایع اعمال نکردهایم.
در ادامه این جلسه، محسن پاکنژاد گفت: یکی از مهمترین بخشهای مصرف، نیروگاههای حرارتی هستند که علاوه بر گاز طبیعی از نفت کوره و نفت گاز نیز بر حسب ضرورت باید استفاده کنند؛ بنابراین سبد سوخت نیروگاههای حرارتی شامل سه نوع سوخت گاز، نفت گاز و نفت کوره است که میزان و چگونگی مصرف هر کدام از آنها تابعی از میزان گاز مورد استفاده در بخش خانگی و تجاری است.
وی اظهار داشت: بر همین اساس طبیعتاً در مواقعی که مصرف گاز خانگی به دلیل برودت هوا افزایش پیدا میکند، گاز کمتری برای سایر بخشها در دسترس قرار میگیرد و مؤلفههای سبد سوخت نیروگاهی به گونهای تنظیم میشوند که سوخت مایع بیشتری مصرف شود به همین دلیل نیز باید ذخایر نفت گاز و نفت کوره همواره در سطح پایدار و متناسب با میزان مصرف قرار داشته باشد تا بتوانیم در این گونه موارد از این ذخایر استفاده کنیم.
وزیر نفت خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: چه در حوزه افزایش تولید گاز با هدف کاهش ناترازیهایی که به ویژه در سال جاری با آنها مواجه هستیم، چه در حوزه افزایش تولید فرآوردههای نفتی در پالایشگاهها باید نمایندگان مجلس بدانند که همکاران شما در صنعت نفت دستاوردهای بسیار خوبی را داشتند.
پاک نژاد گفت: در حوزه واردات نفت گاز که در گذشته وجود داشته و در حال حاضر افزایش پیدا خواهد کرد تا بتوانیم نگرانیها از سطح ذخایر نفت گاز را در زمستان پیش رو به حداقل برسانیم اقداماتی در شرف وقوع است اما حتی اگر در بنادر جنوبی کشور واردات را به حداکثر برسانیم با گلوگاهی به نام لجستیک و حمل و نقل مواجهیم؛ برای حداقل کردن مشکلاتمان در این حوزه ظرفیت ناوگان نفتکشهای جاده پیما را حتی با کمکگیری از سایر ارگانها و نهادها افزایش دادیم و از سوی دیگر نیز فاز نخست خط لوله بندرعباس به رفسنجان که نیمی از مسیر انتقال نفت گاز به نواحی مرکزی را فراهم میکند، در دست ساخت است.
وی افزود: بعد از اظهارات وزرا ۷ نماینده مجلس به ارائه راهکارهایی برای جلوگیری از خاموشیها و رفع ناترازی انرژی پرداختند در ادامه بار دیگر وزیر نفت پشت تریبون قرار گرفت و در پاسخ به نمایندگان نکاتی را مطرح کرد.
در ادامه محمدباقر قالیباف رییس مجلس در جمعبندی گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تامین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور گفت: باید همه نخبگان جامعه، مجلس شورای اسلامی و دولت به موضوع انرژی توجه کرده و برای آن چارهاندیشی جدی و اساسی داشته باشند.
قالیباف یادآور شد: در تابستان ۱۴۰۳ بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی در مصرف انرژی داشتیم که طبق گزارش مرکز پژوهشها در همین زمان صنایع ما ۱/۵ درصد افت در تولید و در رشد اقتصادی داشتند و این به معنای خسارت به تولیدکننده و دولت است. خسارت به دولت از این لحاظ است که نمی تواند مالیات از محل سود بگیرد لذا تولید کننده و دولت زمین خوردند.
رییس مجلس با اشاره به حوزه گاز گفت: در حوزه گاز در زمستان ۱۴۰۲ ، ما ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی پیدا کردیم آن هم در شرایطی که صنعت را تعطیل کرده و افت فشار داشتیم.
وی با اشاره به برنامه هفتم گفت: در قانون برنامه هفتم یک درصد از صادرات نفت خام و میعانات گازی، پنج درصد از سود شرکتهای تابعه و تمام دریافتی از گازهای فلر آمده است. دولت مکلف شده برای ایجاد هماهنگیهای فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی اقدام کند.
به گفته قالیبافُوقتی مصرف رشد ۵/۵ درصد و رشد تولید چند دهم درصد است نتیجهای جز ناترازی ندارد، پس باید مدیریت بهینه ناترازی انرژی را در طرحهای بهینهسازی انرژی در بخشهای عرضه و مصرف انرژی دنبال کنیم. همچنین سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی زیر نظر رئیس جمهور تشکیل شود.