ورزش در مدارس، پایه ریزی شور و نشاط در نسلهای آینده
پارس فوتبال . ۱۴۰۳/۹/۷، ۷:۱۹
به گزارش خبرنگار ایرنا، آموزش مهارتهای ورزشی و حرکتی از دوران کودکی می تواند فرد را تا پایان عمر نسبت به انجام این فعالیت ها ترغیب و او را از همه مزایای ورزش بهره مند کند از همین رو پرداختن به ورزش در مدارس متناسب با رشد کودکان و سن آنها باید به عنوان یکی از پایهای ترین اقدامات در دستور کار قرار گیرد و ساعات اختصاص یافته به تربیت بدنی همانند دیگر واحدهای درسی جدی گرفته شود.
تربیت بدنی در مدارس با اهداف اختصاصی و اجتماعی دنبال می شود به طوریکه در اهداف اختصاصی با در نظر گرفتن نیازهای رشدی به افزایش قابلیتهای جسمانی میپردازد و در آن توسعه توانایی ها و مهارتهای بنیادی در کودکان، رشد قابلیتهای جسمانی در کودکان و نوجوانان و ارتقای توسعه مهارتهای ورزشی در آنان مدنظر قرار می گیرد.
تربیت بدنی در مدارس با اهداف کلی اختصاصی و اجتماعی برنامه ریزی میشود. در هدفهای اجتماعی که از دستاوردهای اهداف اختصاصی و تفکیک ناپذیر آن است، تعامل و ارتباط گیری مثبت و موثر کودکان با همسالان موجب پایه ریزی همبستگی با شرکت در فعالیتهای حرکتی و بازیهای گروهی در آنها میشود.
در این فعالیتها کودک یاد میگیرد که برای رسیدن به یک هدف باید تلاش و کوشش کند، از قوانین و مقررات خاصی پیروی نماید، در راه رسیدن به پیروزی، راستی، صداقت و نظم و انضباط را پیشه خود قرار دهد، از شکستها پند بگیرد و همراه با پرورش جسم خود به تزکیه نفس نیز بپردازد.
از همین رو می توان دریافت که توجه به تربیت بدنی کودکان در مدارس از اهمیت زیادی برخوردار است و می تواند جرقه ای باشد برای دانش آموزان تا در سن بالاتر نیز با اشتیاق و آمادگی بیشتر رشته های مختلف ورزشی را به طور تخصصی و حرفه ای دنبال کنند.
تربیت بدنی مدارس زنجان در سه حوزه تجهیزات، نیروی انسانی و برنامه پیگیری میشود
سرپرست هیات ورزشی دانش آموزی استان و رییس اداره تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اهمیت ورزش در دانش آموزان، گفت: در تدریس ۲ ساعت درس تربیت بدنی مدارس برنامه های متنوعی اجرا می شود که شامل آموزش رشته های ورزشی، مهارتهای مختلف و آمادگی جسمانی است که از مهمترین شاخص های سلامت و تندرستی در جوامع پیشرفته محسوب میشود و در بخشی از برنامه ها، مسابقات ورزشی و استعددیابی رشتهها در مدارس و کانونها مورد توجه است.
سعید نباتچیان با بیان اینکه ورزش برای دانش آموزان بسیار اهمیت دارد و بزرگترین هدیه آن به این گروه، نعمت سلامتی است، افزود: ما در مدارس سعی می کنیم محیط مساعد را برای آموزش دانش آموزان در رشته های ورزشی فراهم کنیم.
وی اظهار داشت: تربیت بدنی در سه حوزه برنامه های خود را در کلاس های درس تربیت بدنی مدارس اجرا می کند که شامل تجهیزات و فضا، نیروی انسانی و برنامه و محتواست.
دانش آموزان دختر در سه پایه ابتدایی در کلاس های آماده شده با دیوارهای کف پوش و زمین تاتامی در فضای ایمن ورزش میکنند. نباتچیان ادامه داد: در بحث تجهیزات و فضا سعی می کنیم مدارسی که سالن ورزشی دارند در سالن فعالیت کنند در غیر این صورت سعی شده است محیط ایمنی برای این فعالیت ها فراهم شود هرچند برودت هوا برخی محدودیت ها و ملاحظات را ایجاد می کند.
وی یادآور شد: در مدارس ابتدایی برای دانش آموزان دختر، کلاسهای درس تربیت بدنی در سطح استان تجهیز شده است که دختران به خصوص در سه پایه اول ابتدایی بتوانند در آن فضای ایمن که زمین آن تاتامی و دیوارها کف پوش شده است از ابزارهای مختلفی برای آموزش مهارتهای پایه استفاد کنند تا مهارتهای اولیه ورزش را آموزش ببینند و زنگ های ورزش را به بطالت نگذرانند.
نباتچیان با بیان اینکه امسال مسابقات دانش آموزی برگزار می شود، گفت: کلیه برنامه های حوزه تربیت بدنی مدارس همه ساله از ۲۶ مهر تا ۲ آبان «طی هفته تربیت بدنی» آغاز می شود و امسال هم مسابقات ورزشی داریم که از سالهای قبل تحت عنوان المپیاد ورزشی بود و از سال گذشته تحت عنوان مسابقات درون مدرسه ای آغاز شده است.
وی با بیان اینکه مرحله منطقه ای این مسابقات شروع شده و در حال اجراست، افزود: بخشی از مرحله استانی آن آذرماه جاری برای کل مناطق ۱۴ گانه اجرا میشود و بخش دیگر آن از اسفندماه و فروردین ماه بعد از ماه رمضان آغاز می شود،همچنین مرحله کشوری آن تابستان است که تیم ها پس از سپری کردن اردوهای آمادگی به مسابقات کشوری اعزام خواهند شد.
پیگیری رشته های مختلف ورزشی انفرادی و گروهی در مدارس استان زنجان
نباتچیان خاطرنشان کرد: بخشی از رشته های ورزشی که هیاتهای ورزشی در سطح اداره کل ورزش و جوانان متولی آن هستند شامل رشته های آموزشگاهی از قبیل والیبال، بسکتبال، هندبال و فوتسال و رشته های انفرادی آموزشگاهی از جمله شطرنج، ژیمناستیک، شنا، بدمینتون و تنیس روی میز را با توجه به اولویت های فدراسیون ها در سطح مناطق و استان برگزار می کنیم.
وی افزود: مسابقات در سطح دوم اولویت هم با توجه به منابع مالی که در اختیار فدراسیون های ورزشی و استانها قرار می گیرد در رشته های دیگر مثل دوچرخه سواری، سنگ نوردی و رشته های رزمی مثل ووشو، جودو و تکواندو در سطح آموزش و پرورش برگزار می شود.
نباتچیان اظهار داشت: از سال گذشته با توجه به تغییراتی که در حوزه معاونت تربیت بدنی در سطح وزارتخانه اتفاق افتاد چند طرح خیلی خوب در مدارس آغاز شد که از جمله آنها طرح «طوقانی» است که بحث نرمش صبحگاهی با ضرباهنگ باستانی است که به منظور احیای روحیه جوانمردی و منش پهلوانی در دانش آموزان برگزار می شود که ۲ کانون برای این طرح در سطح زنجان داریم و مسابقات کشوری آن هم در تهران برگزار می شود.
از سال گذشته طرح های بسیار مفید و موثر ورزشی در مدارس استان اجرا میشود که با ایجاد نشاط و شور و هیجان دانش آموزان بسیاری را به خود جلب کرده است. وی گفت: طرح نوجوان شاد ایرانی «نشا» که از امسال آغاز شده است و طرح پاک و طرح ۱۰۰ مسابقه در ۱۰۰ روز در مدارس اجرا می شود که دانش آموزان بسیار علاقه مند به مشارکت در آن هستند چراکه شور و نشاط خاصی را در مدارس ایجاد می کند.
نباتچیان افزود: طرح دختران آفتاب ایران «دا» نیز با هدف ترویج ورزش های بومی و محلی در مدارس شبانه روزی دخترانه استان اجرا می شود.
وی گفت: سعی می کنیم دانش آموزان در ۲ ساعت تربیت بدنی در مدارس بتوانند به فعالیت های بدنی بپردازند و شور و نشاطی در مدارس ایجاد شود.
این مسوول از اولیای دانش آموزان خواست: در ادامه بحث تربیت بدنی و ورزش مدارس، بچه ها را به کانون های ورزشی معرفی کنند تا آنها تخصصیتر به فراگیری رشته های ورزشی بپردازند.
نباتچیان استعدادیابی را از مهمترین و جدیترین مقوله های مورد توجه حوزه تربیت بدنی و ورزش آموزش و پرورش استان بیان کرد و گفت: هیات ورزش دانش آموزی هم دارای کمیته استعدادیابی است که در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی را انجام داده و دانش آموزان مستعدی را به هیات های ورزشی معرفی کرده است.
معلمان تربیت بدنی در مدارس استعدادها را شناسایی و به اولیا و مدرسه معرفی میکنند
وی اظهار داشت: اولین بخش استعدادیابی در مدارس توسط معلمان ورزش در کلاس های درس اتفاق می افتد و همه این معلمان تحصیلکرده در رشته تربیت بدنی و دارای مدارک تحصیلی دکترا و فوق لیسانس تربیت بدنی هستند که می توانند استعدادها را شناسایی کنند و اولیا را در جریان بگذارند و در شورای مدرسه مطرح کنند تا دانش آموزان به رشته های مورد علاقه و استعداد خود معرفی شوند.
رییس اداره تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی اداره کل آموزش و پرورش استان زنجان با بیان اینکه بخش تخصصیتر این کار در کانون های تندرستی آموزش و پرورش اتفاق می افتد، گفت: در سطح استان ۲ کانون تندرستی داریم که بخش از آن در سالن «احمد مظفری» زنجان است که کارهای استعدادیابی ورزشی در آن انجام می شود و بخشی نیز در مجموعه ورزشی «بینش» است که استعدادیابی در این محل به صورت تخصصی تر با ابزارهای دقیق انجام می شود.
وی با بیان اینکه در این مجموعه ورزشی استعدادیابی روزهای زوج برای آقایان و روزهای فرد برای خانم ها پیش بینی شده است و دانش آموزان می توانند با مراجعه به این محلها استعدادیابی شوند، تصریح کرد: یکسری ابزارهای دقیق استعدادیابی نیز در هنرستان های تربیت بدنی داریم که در شهر زنجان هنرستان «تلاش» برای دختران و «مطهری» برای پسران تعیین شده است.
نباتچیان گفت: استعدادیابی در شهرستان های خدابنده، ابهر، سلطانیه و خرمدره نیز که دارای هنرستانهای تربیت بدنی فعال هستند انجام می شود.
وی با بیان اینکه علاوه بر این موارد در رشته های مختلف نیز به مدارس مراجعه می کنیم و با استعدادیابی، دانش آموزان را به رشته های مورد علاقه سوق می دهیم، اضافه کرد: این اقدام در رشته های توپی که بچه ها بسیار علاقه مند هستند مثل بدمینتون، تنیس روی میز و شطرنج و در رشته های رزمی مثل ووشو، تکواندو ،کاراته، کونگ فو و دیگر رشته ها انجام می شود.
افزایش ۵۰ درصدی سرانه فضای ورزشی در مدارس زنجان
معاون تربیت بدنی آموزش و پرورش استان زنجان نیز با بیان اینکه افزایش فضای ورزشی و فراهم شدن بستر و سهولت دسترسی عموم به خصوص جوانان به این امکانات به طور مستقیم با کاهش آسیب های اجتماعی در ارتباط است، گفت: در حال حاضر سرانه فضای ورزشی در استان منطبق با استاندارهای جهانی نیست و با تبدیل ۱۰ زمین ساحلی به زمین چمن مصنوعی هم اکنون ۳۳ زمین چمن مصنوعی در زنجان فعال است.
محمد مغانی افزود: زمین های چمن موجود، بیشتر مورد استفاده دانش آموزان پسر است و دانش آموزان دختر اغلب در کلاسهای ویژه درس تربیت بدنی پایه ابتدایی با هدف ارتقای مهارتهای بنیادین حرکتی و ورزشی تحت نظر مربیان متخصص شرکت می کنند.
وی اظهار داشت: در تعدادی از مدارس دخترانه نیز کفپوش ورزشی بر روی آسفالت ایجاد شده است تا دانش آموزان بتوانند به راحتی بر روی زمین ایمن ورزش کنند و با این اقدام فضای ورزشی روباز و سرپوشیده طی ۲ سال گذشته تاکنون به ازای هر دانش آموز از ۲۸ سانتیمتر مربع به ۴۰ سانتیمتر مربع افزایش پیدا کرد. احداث ۳۳ زمین چمن مصنوعی با اولویت مناطق محروم در مدارس استان زنجان
مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان نیز گفت: طی حدود سه سال گذشته با اجرا و تکمیل طرحهای متعدد، حدود ۵۰ درصد به سرانه ورزشی دانش آموزی در این استان افزوده و ۳۳ چمن مصنوعی نیز با اولویت مناطق محروم در مدارس استان ساخته شده است.
علی اسماعیلی افزود: همچنی در این بازه زمانی ۱۰۳ طرح ورزشی با اعتباری بالغ بر ۳۵۳ میلیارد ریال در مدارس استان اجرایی شده که از این تعداد تاکنون ۶۰ طرح به بهره برداری رسیده است.
وی با بیان اینکه استخر دانش آموزی در مجموعه ورزشی آموزش و پرورش استان زنجان به پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصدی رسیده و در آستانه بهره برداری است، گفت: این مجموعه به مدت ۱۸ سال راکد مانده بود و طی ۲ سال گذشته فعال شد همچنین زمین چمن بزرگ استاندارد، سالن والیبال و هنرستان ورزشی نیز در این مجموعه در دست ساخت است.
اسماعیلی تصریح کرد: در حوزه ورزش دانش آموزی استان شاهد اتفاقات خوبی هستیم، به طوریکه با هدف توسعه فضاهای ورزشی، ساخت ۱۰ سالن ورزشی طرح شهید سلیمانی نیز در نقاط مختلف استان از سوی آموزش و پرورش در دستور کار قرار گرفته و در زمان حاضر چهار مورد از این طرح ها در آستانه افتتاح است.
وی با بیان اینکه اکثر طرح های ورزشی احداث شده در این طرح در مدارس دخترانه بوده است، گفت: مدارس مناطق محروم و مدارس دخترانه در اجرای طرح های ورزشی در اولویت قرار داده شده است.
برآیند:
فعالیت های بدنی از ملزومات سلامت جسمی و روانی برای همه گروههای سنی است و مدارس بهترین مکان برای آموزش سبک زندگی سالم، پرنشاط، پویا و فعال از کودکی است تا ورزش به عنوان بخشی از فعالیتهای روزمره با زندگی دانش آموزان عجین شود.
در این راستا استعدادیابی در مدارس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که این موضوع در مدارس استان به صورت جدی پیگیری می شود.