ایمان و توکل راه غلبه بر سلطه شیطان است

خبرگزاری رسا . ۱۴۰۳/۹/۷،‏ ۱۱:۲۷


رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به عواملی که باعث غفلت و دوری انسان از خدا و اهل بیت علیهم السلام می شود، اظهار داشت: ایمان و توکل بنابر فرموده قرآن راه مقابله با سلطه شیطان است.

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، آیت الله محمود رجبی رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جلسه اخلاق و مبانی معرفتی که سه شنبه شب بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد مدرسه علمیه معصومیه برگزار شد، توجه انسان به دنیا را موجب غفلت از آخرت و آیات الهی دانست و گفت: دنیاطلبی در آیات و روایات موجب غفلت از خداوند و آخرت است، آیه شریفه «یَـٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تُلۡهِکُمۡ أَمۡوَٰلُکُمۡ وَلَآ أَوۡلَٰدُکُمۡ عَن ذِکۡرِ ٱللَّهِۚ وَمَن یَفۡعَلۡ ذَٰلِکَ فَأُوْلَـٰٓئِکَ هُمُ ٱلۡخَٰسِرُونَ» می فرماید که مظاهر دنیا شما نفریبد، از یک طرف نباید ترک دنیا کرد و از طرف دیگر دنیا را نباید ترک کرد؛ مقصود این است که یک موقع دنیا هدف است و یک موقع دنیا واسطه برای هدف دیگری است و اگر دنیا هدف شد این دنیا مذموم است ولی اگر مقدمه برای آخرت باشد و از دنیا برای آن هدف استفاده شود ممدوح و خیر است.

آیت الله رجبی در ادامه سخنان خود راه تشخیص هدف یا وسیله بودن دنیا را بیان کرد و گفت: دلبستگی به دنیا نشانه هدف بودن دنیا است، هرجا در بین انتخاب دنیا و آخرت به سمت دنیا رفتیم نشانه دنیاگرایی است، شیطان گاهی دنیا را در ذهن انسان آخرت قرار می دهد ولی انسان اگر تفکر کند می فهمد؛ ولی اگر ساده انگاری کند امر بر وی مشتبه می شود و هدف را گم می کند.

وی شروع بسیاری از جریان های انحرافی را با هدف مقدس توصیف کرد و افزود: کم کم دنیاگرایی در آنان نفوذ کرد؛ اگر دنیاگرایی در انسان شدید شود در بزنگاه ها دنیا را بر آخرت ترجیح می دهد، دنبال انباشت ثروت بودن دنیاگرایی است و زیاده روی در طعام و دنبال شکم رفتن نیز از عوامل دنیاگرایی است، باید در امور حلال کمتر مصرف شود تا از امور شبهه ناک بتوان خود را کنترل کرد.

آیت الله رجبی با بیان اینکه نگاه لذت داشتن به امور به غفلت از یاد خدا می انجامد، گفت: باید مراقب بود که بین راه از نیت الهی جدا نشوید؛ یکی از مکاید شیطان این است که رنگ دنیایی به امور معنوی می دهد و نقطه آغاز سقوط انسان هدف قرار دادن دنیا است که حتی به جایی می رسد که از انفاق دیگران ناراحت می شود.

وی با اشاره از آیه ای از قرآن که آرزوها را باعث غفلت انسان توصیف می کند، ابراز کرد: هواهای نفسانی موجب غفلت از خدا و اولیای الهی است؛ هوای نفسانی یعنی خواسته های غیر الهی، اگر معیار خواسته الهی نباشد بلکه خواسته نفس باشد هوای نفس بر انسان غلبه کرده است بزرگانی توانستند موفق شوند که با هوای نفس مخالفت کردند.

آیت الله رجبی با اشاره به تعریف و تمجید علمای شیعه و سنی از تفسیر المیزان، تصریح کرد: علامه طباطبایی با عرفان و امور معرفتی ای که داشت تالیفات خود را ناچیز دید و قلب خود را به خداوند سپرد و با هوای نفس مخالفت کرد؛ دنیا و هوای نفس کسی که آیات الهی را تفسیر می کند ساقط می کند و تخصیص بردار نیست.

وی یکی دیگر از عوامل غفلت را آرزوها دانست و اظهار داشت: به میزانی که آرزوها بلندتر باشد غفلت بیشتر می شود، یکی دیگر از عوامل غفلت شیطان است، قرآن دوگونه شیطان انسی و جنی را معرفی می کند و انسان منحرف شیطان او را وسوسه و از مسیر جدا می کند، قرآن می فرماید اگر شیطان بر شما استیلا پیدا کرد دیگر کاری نمی توانید کنید و برای اینکه شیطان مسلط نشود باید ایمان و توکل برخداوند تقویت شود، سلطه شیطان همواره برکسانی است که حاکیمت شیطان را بپذیرند.

آیت الله رجبی واگذاری کار بعد از تلاش و کوشش به خداوند را معنای توکل توصیف کرد و گفت: اگر انسان حالت توکل داشت و باور داشت که همه چیز از خداست و کار را به خدا واگذار کند می تواند از وساوس شیطان خود را نجات دهد، ایمان و توکل راه غلبه بر سلطه شیطان بر انسان است.

وی سطحی نگری را موجب غفلت خواند و تصریح کرد: ظاهربینی و بدون تفکر و اندیشه سراغ چیزی رفتن جای لغزیدن و غافل شدن است؛ مشرکان ظاهر دنیا را می بینند و در اتفاقاتی که می افتد باید قدرت خداوند را دید و همواره از تفکر و تأمل استفاده کرد و کسی که اهل تدبر باشد باید یاد خدا و معاد در وجودش زنده شود.

ارسال نظرات
مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.