«رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای تصریح داشت: «زیرساختهای انرژی اوکراین شدیدا شکننده و آسیب پذیر بوده و ریسک بزرگی را متوجه ایمنی هستهای کردهاند. بار دیگر من خواستار حداکثر خویشتنداری در مناطق محل استقرار تاسیسات مهم انرژی هستهای و دیگر نقاطی که این تاسیسات به آنها وابسته هستند میشوم.»
گروسی خاطرنشان کرد نیروگاههای برق هستهای «خملنیتسکی»، «ریونه» و «جنوب اوکراین» به عنوان یک تدبیر احتیاطی سطح انرژی خود را کاهش دادند.
به گزارش خبرگزاری «ریانووستی»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد گزارشی از وارد شدن آسیب مستقیم به این نیروگاههای برق هستهای وجود نداشته اما چندین ایستگاه فرعی برق که برای ارسال و دریافت برق این نیروگاهها مورد استفاده هستند در نتیجه حملات آسیب دیدند.
گروسی بیان کرد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارزیابی درباره ابعاد آسیبهای وارد شده به تاسیسات و خطوط انتقال برقی که برای ایمنی و امنیت هستهای ضروری هستند را ادامه خواهد داد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی به انجام هر آنچه که در قدرتش باشد ادامه داده تا ریسک حوادث هستهای در طی این جنگ غمانگیز را کاهش دهد.»
گروسی اواخر ماه سپتامبر گذشته گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک روند بسیار مهم گفتگو و تبادل داده مداوم را با روسیه درقبال وضعیت نیروگاههای برق هستهای زاپوریژیا و کورسک برقرار کرده است.
بیش از ۲ سال و نیم از جنگ اوکراین میگذرد و هنوز هیچ چشماندازی برای صلح در این کشور وجود ندارد. این در حالی است که برخی کشورهای غربی بهویژه ایالات متحده آمریکا به جای تمرکز بر راهحلهای دیپلماتیک جهت حلوفصل این درگیری، بر روی ارسال کمکهای مالی و نظامی به کییف پافشاری میکنند و از طرفی روسیه هم بارها خاطرنشان کرده است که تداوم چنین روندی صرفا این جنگ را طولانیتر میکند.
حدود یک ماه پیش یک مقام ارشد وزارت دفاع روسیه فاش کرد نیروهای اوکراین در ماه اکتبر قصد تصرف نیروگاه هستهای زاپوریژیا را داشتند که نیروهای مسلح روسیه با خنثیسازی این برنامه از آن جلوگیری کردند.
ژنرال «ایگور کریلوف» رئیس بخش پدافند شیمیایی-زیستی-پرتوی نیروهای مسلح روسیه روز ۱۵ آبان طی یک جلسه توجیهی بیان کرد: «ارتش اوکراین دست از برنامههایش برای تصرف نیروگاه هستهای روسیه برنمیدارد و از آنجایی که دشمن در حمله به کورسک شکست خورده، تلاشهایش را بر کنترل نیروگاه هستهای زاپوریژیا متمرکز کرده است.»
نیروهای روسیه کمی پس از آغاز عملیات نظامی در اوکراین در ۲۰۲۲ امنیت و کنترل تاسیسات اتمی زاپوریژیا، بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا را بر عهده گرفتند. مسکو از آن زمان میگوید برای جلوگیری از آسیب رساندن به نیروگاه که میتواند منجر به یک فاجعه هستهای شود، تلاش کرده است. با این حال طرفین یکدیگر را به انجام حملات بسیار تحریکآمیز علیه این تاسیسات متهم میکنند.