تفاوت پروفیل سبک و سنگین: ویژگی‌ها و کاربردها

اقتصاد ۲۴ . ۱۴۰۳/۹/۱۱،‏ ۱۵:۰۷


چکیده : تفاوت پروفیل‌های سبک و سنگین در ضخامت، وزن، مقاومت و کاربردهای مختلف بررسی شده است. انتخاب مناسب برای پروژه‌های مختلف.

اقتصاد ۲۴- پروفیل‌ها (Profile) از جمله مهم‌ترین مصالح ساختمانی و صنعتی هستند که به اشکال و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند. تفاوت اصلی بین پروفیل سبک و سنگین در کاربرد، ضخامت دیواره و وزن آن‌ها است. در این بخش به تفاوت‌های اصلی پروفیل سبک و سنگین اشاره می‌کنیم:

ویژگی

پروفیل سبکپروفیل سنگین

ضخامت دیواره (mm)

1.5 تا 3 میلی‌متر

4 تا 10 میلی‌متر

وزن (kg/m)

2 تا 5 کیلوگرم

10 تا 40 کیلوگرم

مقاومت کششی (MPa)

250 تا 400 مگاپاسکال

400 تا 700 مگاپاسکال

مقاومت در برابر فشار

متوسط (برای بارهای کم)

بالا (برای بارهای سنگین)

قابلیت استفاده در سازه

سازه‌های سبک، دیوارها، قفسه‌ها

سازه‌های بزرگ، پل‌ها، ساختمان‌های بلند

ضریب کرنش (ε)

0.1 تا 0.3

0.1 تا 0.3

معرفی پروفیل سبک

به ورق‌های پروفیل آهنی که با ضخامتی به اندازه کمتر از دو میلی‌متر هستند پروفیل سبک گفته می‌شود. تنوع این پروفیل‌ها از لحاظ عرض و طول و ضخامت بسیار متنوع و گسترده است. وزن سبک این پروفیل‌ها باعث شده است که این محصول به نام پروفیل سبک شناخته شود. استفاده زیاد از این محصول در صنعت مبل سازی و مبلمان باعث شده است که به پروفیل مبلی نیز مشهور شود.

عوامل موثر بر قیمت پروفیل سبک

پروفیل سبک از فرآیند ورق روغنی تولید می‌شود و برای ساخت آن به ورق روغنی به عنوان ماده اولیه نیاز است. پس از ورود ورق‌ها به کارخانه، ابتدا برش داده شده و به ابعاد مورد نظر تبدیل می‌شوند. سپس ورق‌های برش‌خورده به خط تولید منتقل می‌شوند تا فرآیند تولید پروفیل سبک آغاز شود. این پروفیل‌ها به دو روش مستقیم و غیرمستقیم تولید می‌شوند. در روش مستقیم، ورق ابتدا از قالب عبور داده می‌شود تا شکل مورد نظر را به خود بگیرد، سپس لبه‌های ورق جوش داده شده و ابعاد دلخواه به آن داده می‌شود. در روش غیرمستقیم، ورق ابتدا به لوله تبدیل شده و سپس با شکل‌دهی به لوله، پروفیل سبک تولید می‌شود. در این روش، ابعاد دقیق‌تر نبوده و کیفیت پایین‌تری نسبت به روش مستقیم دارند.

ویژگی ها و کاربرد پروفیل سبک

یکی از مهم‌ترین دسته‌های پروفیل صنعتی، پروفیل سبک است. از مهم‌ترین ویژگی‌های این محصول می‌توان به دقت در تولید ابعاد و کیفیت محصول، فرم پذیری مناسب و آبکاری راحت اشاره کرد. جوش پذیری بالای پروفیل باعث می‌شود که افراد زیادی برای تولید قطعات زیاد به این محصول روی بیاورند. جنس ورق‌هایی که برای تولید پروفیل‌ها استفاده می‌شود از نوع  است و همین امر موجب می‌شود که ابعاد و اندازه‌های این محصول به صورت دقیق‌تر و انعطاف پذیری این محصول بالاتر برود. معمولاً از پروفیل‌های سبک به دلیل فرم پذیری و انعطافی که دارند در صنایعی همانند دوچرخه سازی، موتورسازی، خودروسازی و مبل سازی استفاده می‌شود.

معرفی پروفیل سنگین

پروفیل‌هایی با مقاطع مستطیل و مربع شکل با وزنی سنگین‌تر از پروفیل‌های سبکپروفیل سنگین نامیده می‌شوند. ضخامت این محصول معمولاً چیزی در حدود ۱.۵تا ۲میلی متر است. گستره کاربرد پروفیل سنگین به قدری زیاد است که از آن به عنوان پروفیل صنعتی نیز یاد می‌کنند.

عوامل موثر بر قمیت پروفیل سنگین

عوامل متعددی بر قیمت پروفیل سنگین تأثیرگذار هستند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ورق سیاه اشاره کرد، زیرا این ورق به عنوان ماده اولیه در تولید پروفیل سنگین به کار می‌رود. همچنین عواملی چون قیمت دلار، نرخ جهانی آهن، میزان عرضه و تقاضا، و تجهیزات مصرفی نقش بسزایی در تعیین قیمت این محصول دارند. به‌علاوه، نوسانات بازار و شرایط اقتصادی می‌توانند تاثیرات قابل توجهی بر هزینه تمام‌شده پروفیل داشته باشند. بنابراین، توصیه می‌شود قبل از خرید، تمامی این عوامل را به دقت بررسی کرده و در زمان مناسب اقدام به خرید نمایید تا از شرایط بهینه استفاده کنید.

ویژگی ها و کاربردهای پروفیل سنگین

معمولاً این نوع از پروفیل‌ها در ساختمان سازی‌ و برای ساخت و ساز انواع برج و پایه کاربرد دارند. در ساختمان سازی‌ عموما از این محصول برای ستون و پایه برای درب و پنجره استفاده می‌کنند. این پروفیل به دلیل وزن بالایی که دارد یکی از ابزارهایی است که باید تنش بالایی را از لحاظ فشاری تحمل کند. در صنعت ماشین سازی نیز از این محصول برای شاسی‌ و چهارچوب اصلی ماشین‌ها استفاده کرد.

از ویژگی‌های منحصر به فرد این محصول می‌توان خاصیت پیچ و خم بسیار، مقاومت پیچشی و خمشی، جوش پذیری بسیار بالا، سختی سطح بیرونی و قیمت مناسب اشاره کرد. کیفیت بالای پروفیل سنگین و ویژگی‌های بی‌نظیری که دارد باعث شده تا افراد زیادی برای ساخت و ساز و تولید انواع قطعاتی که نیاز به تحمل وزن بالا دارند از آن استفاده کنند. اندازه ابعاد و عرض این محصول معمولاً تعیین شده است و دچار تغییرات زیادی نمی‌شود. این محصولات بر اساس جدول تهیه و تولید می‌شوند و اجازه خروج از اندازه‌های تعیین شده در جدول را ندارند.

روش تولید پروفیل سنگین

برای تولید پروفیل سنگین، از ورق سیاه به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود. ابتدا عرض و ضخامت ورق بررسی شده و مطابق با نیاز ضخامت پروفیل، ورق مناسب انتخاب می‌گردد. سپس، ورق‌ها در چندین مرحله با استفاده از روش نورد گرم شکل‌دهی شده و لبه‌های ورق به هم نزدیک می‌شوند تا فرآیند جوشکاری انجام شود. جوشکاری پروفیل به دو روش القایی و مقاومتی صورت می‌گیرد. پس از آن، محصول خنک شده و مرحله نهایی شکل‌دهی و سایز دهی انجام می‌شود. در پایان، پروفیل‌های تولید شده برای بسته‌بندی به انبار ارسال می‌گردند.

به نقل از mashhadfoolad.com

تفاوت پروفیل سبک و سنگین

پروفیل سبک و سنگین تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر دارند. در ادامه به تفاوت‌های این دو پروفیل خواهیم پرداخت:

تفاوت در نحوه ساخت و تولید

 یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های پروفیل‌های سبک و سنگین نحوه ساخت و تولید این محصولات است. پروفیل‌های سبک را از ورقه‌های روغنی تهیه و تولید می‌کنند؛ به همین دلیل این نوع پروفیل‌ها برای ساخت و ساز انواع مبل کاربردی و مورد تایید هستند. این در حالی است که برای تولید پروفیل‌های سنگین از ورقه‌های سیاه استفاده می‌کنند.

تفاوت ضخامت پروفیل سبک و سنگین

یکی دیگر از مهم‌ترین مواردی که این دو محصول را متمایز می‌کند ضخامت این دو پروفیل است. ضخامت پروفیل‌های سبک از یک و نیم میلی‌متر کمتر است، اما ضخامت پروفیل‌های سنگین بیشتر از یک و نیم میلی متر است.

تفاوت در کاربرد پروفیل سبک و سنگین

از دیگر تفاوت‌های پروفیل سبک و سنگین می‌توان به کاربرد این دو محصول اشاره کرد. از پروفیل‌های سبک برای ساخت و ساز انواع مبل و ماشین آلات و دیگر محصولات استفاده می‌شوند و نوع سنگین نیز برای ساخت و ساز انواع ستون و مواردی که برای تحمل فشار ساختمان هستند، کاربرد دارند.

تفاوت در قیمت

مهم ترین تفاوت این دو نوع پروفیل تفاوت در قیمت آن ها است. با اینکه قیمت پروفیل‌های سنگین ارزان‌تر است ولی وزن بالای این محصول باعث می‌شود که قیمت آن بالاتر برود. وزن پروفیل‌های سبک با توجه به نام آن بسیار کمتر از پروفیل‌های سنگین است و قیمت تمام شده آن نسبت به پروفیل سنگین کمتر خواهد بود. شما میتوانید در آهن میثاق  در انواع سبک و سنگین را به صورت بروز مشاهده کنید.

 سخن پایانی

 در نتیجه، پروفیل‌های سبک با ضخامت کمتر و وزن پایین‌تر برای صنایع سبک مانند مبلمان، دوچرخه‌سازی و موتورسازی مناسب هستند و به دلیل فرم‌پذیری و جوش‌پذیری بالا، در تولید قطعات مختلف کاربرد دارند. از سوی دیگر، پروفیل‌های سنگین با ضخامت و وزن بیشتر برای پروژه‌های ساختمانی بزرگ مانند ساخت ستون‌ها، پایه‌ها و سازه‌های مقاوم به فشار مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.