پزشکیان: مداخلات اقتصادی دولت بدون اطلاع و توجه به معیشت مردم نخواهد بود

تقریب نیوز . ۱۴۰۳/۹/۱۳،‏ ۰:۰۷


در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی؛
پزشکیان با تاکید بر اینکه در برنامه دولت برای خروج از بحران‌های اقتصادی؛ مداخلات اقتصادی بدون توجه به معیشت و زندگی مردم نخواهد بود گفت: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد.
به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب (تنا)، مسعود پزشکیان شامگاه دوشنبه در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم درباره صد روزه گی دولت چهاردهم،گفت: در صد روز اول فعالیت این دولت با حوادث مختلفی مواجه بودیم از جمله اینکه در شب تحلیف رئیس جمهور، صهیونیست ها شهید اسماعیل هنیه را در تهران به شهادت رساندند و شاهد جنایات رژیم اشغالگر در غزه و لبنان در این مدت بوده ایم.

رئیس جمهور با اشاره به تلاش های انجام شده برای تشکیل دولت چهاردهم،گفت: هیات دولت را براساس نظرسنجی های مختلف از احزاب و جناح ها تشکیل دادیم. حدود ۵۰۰ نفر در انتخاب اعضای دولت مشارکت داشتند و در نهایت وزیران پیشنهادی را به مجلس معرفی کردیم و مجلس یک رای استثنایی به اعضای کابینه داد.

پزشکیان با بیان اینکه پرداخت مطالبات گندمکاران که در قانون دیده نشده بود، اعتراضات پرستاران به حقوق و دستمزد و پاداش بازنشستگان از جمله مسائلی بود که در این مدت با آن درگیر بودیم و تلاش کردیم آنها را در این مدت حل کنیم. قانون برنامه هفتم توسعه را به وزیران مربوطه ارجاع دادیم و درخواست کردیم که برنامه اجرایی برای هر بند آن بنویسند و مسئول هر بخش را مشخص کردیم.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: برغم فرصت کمی که داشتیم ، لایحه بودجه ۱۴۰۴ را در زمان مناسب به مجلس ارائه کردیم، همه آنچه بود را در قالب اعداد و ارقام در لایحه بودجه آوردیم. انتقاد می کردند که بودجه انبساطی نوشته شده است درصورتی که اینطور نبود بلکه بسیاری از مواردی که پیش از این در لوایح بودجه مطرح نمی شد را ذکر کردیم . خوشبختانه نمایندگان محترم مجلس به کلیات بودجه رای دادند و از روز گذشته بررسی جزئیات لایحه در مجلس آغاز شده است.

پزشکیان در پاسخ به نخستین سوال درمورد ناترازی انرژی و اقدامات دولت برای حل این مشکل، گفت: ما با ناترازی های بسیار بدی در حوزه انرژی اعم از آب ، برق و گاز مواجه هستیم ، سرانه مصرف برق در کشور ما چند برابر کشورهای جهان است و نیاز ما با تولید کشور همخوانی ندارد. این درحالی است که ایران از نظر منابع گازی جایگاه بالایی در جهان دارد و نباید امروز با ناترازی انرژی مواجه باشیم.

رئیس جمهور با تاکید بر استفاده از نظرات متخصصین و کارشناسان برای حل مشکلات کشور از جمله ناترازی انرژی و مسکن گفت: برای حل مشکلات باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصین تصمیم بگیرند و راهکار ارائه دهند، هرکسی بتواند به حل مشکل ناترازی انرژی کمک کند، ما در دولت استقبال می کنیم.

رئیس جمهور گفت: در مدت صد روز با حوادث زیادی روبرو بودیم. شب تحلیف اسماعیل هنیه را شهید کردند و از آن به بعد    درگیر شدیم. روند و آرامشی که باید در روند کار داشتیم را بهم زد. بعد از آن هیات دولت را انتخاب کردیم و نهایتا هیات دولت را به مجلس معرفی کنیم.

بدون پشتیبانی و حمایت رهبری تحقق وفاق مد نظر این دولت امکان پذیر نبود 

پزشکیان درخصوص تحقق وفاق ملی و همدلی در ترکیب اعضای کابینه و مدیران دولت، گفت: باوری که درمورد بکارگیری افراد براساس شایستگی ها داشتیم محقق شد، این روند بدون پشتیبانی رهبری معظم امکان پذیر نبود. برای نخستین بار استاندار سنی کرد در کردستان منصوب کردیم، پیش از این استاندار کرد داشتیم اما شیعه بود. برای نخستین بار یک مدیر عرب را در خوزستان ، قشقایی را در استان خودش، بلوچ را در سیستان و بلوچستان به عنوان استاندار معرفی کردیم. شعار و باوری که داشتیم و اینکه همه اقوام و سلایق و قومیت ها را براساس شایستگی بکار بگیریم ، شکل گرفت.

رئیس جمهور ادامه داد: برای نخستین بار حضور خانم ها در دولت بیش از گذشته است، همه اینها بدون مساعدت و پشتیبانی مقام معظم رهبری امکان پذیر نبود و اگر ایشان پشتیبانی و حمایت نمی کردند، برخی از این افراد در روند ارزیابی ها خود به خود رد می شدند، این نگاه مقام معظم رهبری در ایجاد وفاق و همدلی آغاز فعالیت هایی بود که انجام شد.

پزشکیان وفاق را پایبندی به حق و عدالت دانست و گفت: اختلاف وقتی ایجاد می شود که کسی حق دیگری را ضایع کند و حق او را نادیده بگیرد، وفاق سهمیه دادن و تقسیم پست نیست، بلکه این است که کسی را ضایع نکنیم.

مداخلات اقتصادی دولت بدون اطلاع و توجه به معیشت مردم نخواهد بود

پزشکیان در ادامه با تاکید بر اینکه در برنامه دولت برای خروج از بحران‌های اقتصادی؛ مداخلات اقتصادی بدون توجه به معیشت و زندگی مردم نخواهد بود گفت: برای دردها مسکن تزریق کردیم اما درمان نکردیم، روند ناترازی‌های انرژی در دولت‌های گذشته ادامه پیدا کرده تا امروز به بحران رسیده است. باید به چاه‌های نفت گاز تزریق کنیم اما در حال بیرون کشیدن گاز از آنها هستیم معنی آن این است که حتی نمی‌توانیم نفت از آن استخراج کنیم.

رئیس جمهور افزود: اگر نتوانیم منابع را برای نسل آینده مدیریت کنیم، زمین سوخته تحویل خواهیم داد. ما دومین ذخایر گاز جهان را داریم، چرا باید در این وضعیت باشیم؟ چون درمان نکردیم. تا آمدیم دست بزنیم گفتند دست نزنید.

وی ادامه داد: در گروه اقتصادی دولت اعم از وزیر اقتصاد، رئیس بانک مرکزی و مشاور عالی اقتصادی با همکاری اقتصاددانان به چهار برنامه برای تغییر روند اقتصادی کشور رسیده‌ایم؛ در زمینه رشد سرمایه‌گذاری و تولید، حل ناترازی‌ها، معیشت مردم و ثبات و امنیت غذایی و برنامه‌های اولویت‌دار صنایع که پیشران اقتصاد هستند.۴ برنامه اصلی و ۲۵ زیر مجموعه اقتصادی استخراج شده است که در حال کار کارشناسی بر روی آن هستیم.

پزشکیان با بیان اینکه ناترازی انرژی یک مجموعه است؛ گفت: نمی‌توانیم پول بازنشسته، گندمکار و کارکنان دولت را بدهیم در مقابل ۴ میلیارد دلار بنزین وارد می‌کنیم و با قیمت ۱۵۰۰ تومان بفروشیم. آیا باید این کار را ادامه دهیم؟ این روند نیاز به درمان دارد اینکه این درمان چگونه انجام شود نیاز به کار کارشناسی دارد. باید با نگاه به معیشت و زندگی مردم مداخلات اقتصادی انجام شود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه وقتی به واردات بنزین ارز اختصاص داده نشود باید از یک جایی جبران شود، گفت: واقعیت این است که ما با ناترازی‌های بسیار بدی مواجه هستیم. ناترازی گاز، برق، انرژی، آب ، پول و محیط زیست داریم و همه این ناترازی‌ها در حدی هستند که ممکن است به بحران تبدیل شوند که مجبور شدیم برنامه قطعی برق به مدت ۲ ساعت  در روز را اعلام کنیم.

 رئیس جمهور با بیان این که فصل تابستان و قبل از این دولت برق کارخانه‌ها را قطع کرده بودند، گفت: قرار بود امسال تولید افزایش پیدا کند نه تنها افزایش پیدا نکرد بلکه قدری هم با مشکل مواجه شد. واقعیت این است که نیروگاه‌های ما کفاف نیازهای ما را نمی‌دهند ضمن اینکه برقی که ما در کشور مصرف می‌کنیم چند برابر سرانه کشورهای انگلستان، کانادا و آلمان است یعنی ما کم داریم اما بیشتر از کسانی که زیاد دارند مصرف می کنیم .

 پزشکیان ادامه داد: در زمان تصدی وزارت بهداشت به کشورهای زیادی رفتم، در کشورهای اروپایی و کانادا جایی لوستر نمی‌بینید حتی در هتل‌های لاکچری هم که بروید نور زیادی نیست اما خیلی راحت ما در یک اتاق چند لوستر گذاشته‌ایم و کلی چراغ روشن می‌کنیم درصورتی که می‌توانیم این کار را نکنیم بنابراین نتیجه این می‌شود که الان نیازمان با توان تولیدمان همخوانی ندارد.

 وی گفت: وقتی که ما دولت را تحویل گرفتیم ذخایر نفت، گاز و گازوییل و سوخت ما در نیروگاه‌ها بیش از ۳ میلیارد  متر مکعب بود امسال بیش از یک میلیارد است و اگر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب برسد دیگر نمی‌توانیم سوخت را به نیروگاه‌ها بدهیم. 

 پزشکیان افزود: نمی‌توانیم به نوعی مدیریت کنیم که در زمستان گاز خانه‌ها را قطع کنیم. اگر الان مراقبت نکنیم زمستان باید گاز قطع شود، اگر گاز قطع شود در زمستان چه می‌توان کرد.

رئیس جمهور درخصوص اختصاص اعتبار به دانشگاه ها، گفت: کل اعتبار و ارزی که به دانشگاه‌ها می‌دهیم بین ۱.۵ تا ۲ میلیون دلار  است! برای دانشگاهی که قرار است آینده جوانان ما را بسازد.  اما در امارات فقط برای هوش مصنوعی ۶ میلیارد دلار اختصاص داده شده، چگونه می‌خواهیم در رقابت علمی و تکنولوزی در آینده شرکت کنیم؟ می توانیم این را نبینیم و فقط با مسکن به صورت مقطعی درد را تسکین دهیم و رد شویم.

رئیس جمهور افزود: وقتی به واردات بنزین پول اختصاص می‌دهیم، متعاقب این اقدام کسری می آوریم و کسری ایجاد تورم می‌کند و تورم به اقشار پایین فشار می‌آورد. تورم یعنی از جیب محرومین و کارمندان برداشتن.

وی ادامه داد: اینکه چه باید بکنیم، کارشناسان در حال بحث هستند، اگر روش مناسب پیدا شد با مردم در میان خواهیم گذاشت واقعیت را می‌گوییم. دیروز هم در مجلس ما عدد و رقم‌ها را بیان کردیم، با عدد و رقم نمی‌توان دعوا کرد.

تورم ۴۰ درصد در ۵ سال گذشته برای کشور، یک فاجعه است 

رئیس جمهور با بیان این که چرا نباید با اینهمه منابعی که داریم بتوانیم برق و گاز کارخانه ها را تامین کنیم، گفت: اگر کارخانه کار نکند ما نمی توانیم مالیات بگیریم، اگر نتوانیم مالیات بگیریم باید پول چاپ کنیم و این امر خودش تورم‌زاست. الان ۵ سال است تورم ۴۰ درصد داریم، این فاجعه است.

وی در ادامه با بیان اینکه امروز تورم ۳۳ درصد است و براساس اعلام کارشناسی بانک مرکز و مرکز آمار ایران تا پایان سال بر همین عدد خواهد ماند گفت: قرار بود ۱۵ میلیارد دلار برای واردات نهاده‌ها و کالاهای اساسی اختصاص یابد. اما کل مبلغ اختصاص یافته ۱۲ میلیارد دلار است، ۵ میلیارد دلار هم پیش‌خرید کرده‌اند. الان هم باید هم ۵ میلیارد و هم این ۳ میلیارد دلار کسری را بپردازیم . از مقام معظم رهبری اجازه گرفتیم که از صندوق ذخیره ارزی برداشت کنیم تا جلوی افزایش قیمت گرفته شود و نگذاریم که قیمت بالا برود.

پزشکیان با بیان اینکه روند برداشت از صندوق همان تزریق مسکن است که انجام دادیم، گفت: درآمد سال آینده در این بخش ۱۲ میلیارد دلار است اما برای یارانه انرژی سوخت، آب، گاز، برق مصرف می‌کنیم ۱۵۰ میلیارد دلار است. کدام عاقلی این کار را می‌کند؟ باید بپذیریم که کارشناسان و متخصصان برای حل ناترازی انرژی راه‌حلی پیدا کنند. باید بدون آسیب به اقشار کم درآمد مشکل را حل کنیم.

 وی گفت: در سال ۹۰ سرانه ما حدود ۷۰ میلیون تومان بود و الان حدود ۵۰ میلیون تومان است یعنی قدرت خرید ۲۰ میلیون کاهش پیدا کرده است و اگر همین راه را برویم روز به روز بدتر خواهد شد و این باید درمان شود.

 رئیس جمهور افزود: دانشگاهیان، اقتصادانان و کارشناسان کسانی هستند که می‌توانند در درمان دردها و حل مشکلات به ما کمک کنند، ما باید با جامعه و مردم هم در این باره گفت و گو کنیم تا درمانی که لازم است برای ماندگاری و عزت و سربلندی انجام دهیم و من معتقدم می‌توانیم این کار انجام دهیم.

پزشکیان در ادامه با بیان اینکه پولی برای خرید گندم نداشتیم، گفت: مجبور شدیم با اجازه رهبری از صندوق توسعه ملی برداشت کنیم تا پول گندمکاران را بدهیم. در قانون ۱۶۰ میلیارد دیده شده بود و ما ۲۲۰ میلیارد دلار نیاز داشتیم، علاوه بر اینکه باید قانون را هم اصلاح میکردیم تا امکان خرید گندم وجود داشته باشد.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه واقعیت بودجه با آنچه به عنوان عدد و رقم نوشته شده بود همخوانی نداشت، افزود: براساس قانون به پرستاران برای یک ساعت کار کردن ۲۵ هزار تومان می‌دادند! چه کسی برای ۲۵ هزار تومان شب‌ها کار می‌کند. آنها حق داشتند که اعتراض کنند. حال با بحث و تبادل نظر این عدد را به ۸۵ هزار تومان رسانده‌ایم اما با اینها کار درست نمی‌شود.

پزشکیان گفت: حل ناترازی‌ها ساده نیست. باید بین متخصصان و کارشناسان اجماع ایجاد شود، بعد با مردم گفتگو کنیم و مردم به این اطمینان برسند که از نظر معیشتی و زندگی روزمره به مشکل نخواهند خورد تا بتوانیم آنرا اجرا کنیم.هر مداخله‌ای که برای مردم مشکل ایجاد کند غیرقابل قبول است و این کار را نخواهیم کرد.

 رئیس جمهور افزود: ما همه مشکلات را می‌توانیم حل کنیم اما به شرط اینکه اولا عدد و رقم‌ها را صادقانه بدهیم، نگوییم یک میلیون مسکن می‌سازیم اما نسازیم، قبلا گفتیم سالانه یک میلیون مسکن  می‌سازیم چرا نساختیم، اینکه من یک وعده‌ای بدهم فردا نتوانم یا نشود آن وعده را اجرا کرد، درست نیست. 

پزشکیان گفت: ما الان ‍پاداش بازنشستگان و پرستاران را نتوانسته‌ایم پرداخت کنیم در تلاش هستیم پول فراهم کنیم، چیزی که در قانون برای پرداخت مصوب کرده‌اند بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان بوده اما نیازی که اینها دارند بیش از ۷۰ هزار میلیارد است و این کسری باید از جایی جبران شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه تا به حال مسکّن زده ایم، گفت: اگر می‌خواهیم مساله را حل کنیم باید بپذیریم که کارشناسان تصمیم بگیرند و نظر کارشناسان را بپذیریم. اگر ۱۳۰ - ۱۵۰ میلیارد دلاری که برای انرژی می‌دهیم، تبدیل به ریال کنیم سرانه هر نفر ۹۰ میلیون تومان می‌شود.
وی افزود: تلاش می‌کنیم که پاداش بازنشستگان را پرداخت کنیم ولی واقعیت این است که اینها مسکن و مقطعی است، پولی که وجود دارد همین است. اگر نتوانیم این مشکل را درست درمان کنیم، در آینده با مشکلات بیشتری مواجه خواهیم شد.

پرداخت یارانه باید با عدالت همراه باشد

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تلاش ما این است که مشکلات را درمان کنیم و این کار را خواهیم کرد، گفت: با مردم گفتگو می‌کنیم و کاری می کنیم که عدالت در جامعه شکل بگیرد نه اینکه شخصی که منزل بزرگتری دارد از یارانه سوخت و برق و گاز بیشتری استفاده کند و آنکه در روستا یا حاشیه شهر زندگی می‌کند یارانه بیشتری بگیرد.

پزشکیان ادامه داد: براساس اطلاعات و داده‌ها مناطق یک و ۲ تهران، به اندازه تمام دیگر مناطق شهر سوخت و گاز استفاده می‌کنند. کجای این عدالت است؟ آیا درست است که این روند را ادامه دهیم؟ یارانه برق، گاز و بنزین باید با عدالت توزیع شود. اگر مشکل را حل نکنیم آنکه داراتر است بیشتر مصرف می‌کند و آنکه ندارد روز به روز گرفتارتر می‌شود.

پزشکیان ادامه داد: ۹۰ میلیون تومان سرانه می دهیم اما به کسی چیزی نمی رسد. اگر این را مدیریت کنیم و مراقبت کنیم خیلی از مشکلات حل می شود. باید نقشه راه نوشته شود و به گونه ای اجرا شود که عوارض آن ایجاد نشود و برکات آن به جامعه برسد اینگونه نیست که نسخه آن به سادگی نوشته شود.

پزشکیان در ادامه گفت: در قانون  وعده داده بودیم که یک میلیون مسکن بسازیم اما نشد، چرا صادقانه با مردم صحبت نمی‌کنیم؟ هر آدمی مدعی است که می تواند این کار را انجام دهد بسم الله. ۸۰۰  هزار نفر برای دریافت مسکن ثبت نام کرده اند، ۴۰۰ هزار نفر وام گرفته‌اند، آنچه باید بسازند بالای ۱۰۰۰ همت پول نیاز دارد که این کار را انجام دهند، از کجا می‌خواهند بیاورند؟

رئیس جمهور افزود: اینکه وعده غیر واقعی به مردم بدهیم و فردا نتوانیم آنرا انجام دهیم فایده ندارد؛ همانطور که یک عمر است به مردم وعده داده شده است. اگر نظر کارشناسان را بپذیریم در عرض ۴ سال بسیاری از مشکلات را حل می کنیم به شرط آنکه ابتدا خودمان را در دولت اصلاح کنیم و دوم مردم باور کنند که می‌خواهیم به آنها خدمت کنیم. می‌خواهیم برای مردم کار کنیم و مشکلات مردم عزیزمان را رفع کنیم. نه امسال و آن یکی سال، یک عمر وعده دادیم اما اجرایی نشده است.

وی در پاسخ به سوالی درباره گرانی های اخیر از جمله درمورد لبنیات و نان و خودرو گفت: باید ۱۵ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص می دادند و ۵ میلیارد هم قبلا بود چقدر هم درآمد داشته ایم تا آخر سال ۱۲ میلیارد دلار است. از جایی پول برداشتند به جای دیگر دادند که باید پول آنها را هم بدهیم. از قبل پول شرکت ها را پیش خور کرده اند یعنی عددی که می‌توانیم درآمد داشته باشیم ۱۲ میلیارد است. حتی ما اجازه گرفتیم ۱۲ میلیارد را ۱۵ میلیارد دلار افزایش دادیم اما این کارها مسکن است.

رئیس جمهور افزود: با این شرایط در سال آینده به شرط اینکه اتفاقی نیفتد و ترامپ هم که روی کار آمده اگر کاری نکند درآمد ما ۱۲ میلیارد دلار خواهد بود.

پزشکیان در پاسخ به سوالی درخصوص رفع فیلترینگ به عنوان یکی از وعده های دولت چهاردهم به مردم، گفت: درموضوع رفع فیلترینگ اگر بخواهیم بر مبنای وفاق ملی پیش برویم باید سران قوا به یک زبان مشترک برسند. رهبر انقلاب نگفتند اینترنت را فیلتر کنید، بلکه گفتند حاکمیت کنید اما اینها همه چیز را فیلتر کردند.

درباره اجرای قانون حجاب خیلی بحث داریم باید گفت و گو کنیم 

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درخصوص اجرای قانون مصوب مجلس درمورد حجاب، گفت:درباره قانون حجاب خیلی بحث داریم، بعنوان اجرا کننده این قانون خیلی سوالات و ابهامات داریم و قرار است در این رابطه گفت و گو کنیم  باید کاری کنیم که هم اصول و ارزشهای اعتقادی حفظ شود و هم کاری کنیم که وفاق را بهم نزنیم، اگر کاری را خوب اجرا نکنیم بدتر خواهد شد. کسانی که می خواهند کاری را انجام دهند باید حداقل مهارت، توانمندی، باور و اعتقاد را داشته باشند تا بتوانند آن کار را درست انجام دهند. در سیستم اداری خودمان بستر را برای اجرای این قانون آماده نمی بینم.

تکمیل می‌شود...
مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.

    اخبار مشابه