طالبان و چین؛ «از روابط رو به افزایش اقتصادی تا تعامل گسترده سیاسی» / گزارش افغانستان خبرگزاری بین المللی
شفقنا . ۱۴۰۳/۸/۵، ۱۵:۱۸
شفقنا افغانستان – از زمان خروج نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان و تسلط دوباره طالبان بر این کشور، چین در حال تقویت حضور سیاسی و اقتصادی خود در این کشور بوده است.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، در تازهترین اقدام، جاو شینگ، سفیر چین در کابل در دیدار با مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رییسالوزرای طالبان اعلام کرده کشورش کالاها و محصولات صادراتی افغانستان را از مالیات معاف میکند.
بر اساس اعلامیهای که دفتر رییسالوزرای طالبان منتشر کرده است، معافیت مالیاتی کالاها و محصولات صادراتی افغانستان به چین از ماه دسامبر سال جاری میلادی آغاز خواهد شد و سطح صادرات افغانستان به چین را افزایش خواهد داد.
سفیر چین گفته است که سطح صادرات افغانستان در سال جاری میلادی به چین ۱۱.۵ درصد بوده است که انتظار میرود در سال آینده و با معافیت مالیاتی، به ۲۵ درصد افزایش یابد.
افغانستان به چین سنگهای معدنی، از جمله سنگ تالک، میوه خشک، صنایع دستی، قالین، جلغوزه و زعفران صادر میکند.
این کشور بخش بزرگ از اجناس مورد نیاز خود را نیز از بازارهای چین وارد میکند و چین پس از ایران و پاکستان، بزرگترین صادر کننده کالا به افغانستان محسوب میشود.
بر اساس آمار اداره احصائیه و معلومات طالبان، در ماه سنبله سال جاری خورشیدی چین به ارزش ۱۲۸.۸ میلیون دلار کالا به افغانستان صادر کرده است.
«گشایش مسیرهای جدید اقتصادی»
در حال حاضر مبادلات اقتصادی و تجاری میان افغانستان و چین از طریق دهلیز هوایی و خط آهن صادر میشود، اما در دو طرف در تلاش هستند تا مسیرهای جدیدی را نیز راهاندازی کنند.
سفیر چین در دیدار با معاون سیاسی رییسالوزرای طالبان گفته است که کشورش برنامه دارد که از راه تاجیکستان دهلیز جدید اقتصادی با افغانستان باز کند.
او افزوده است که برای سرمایهگذاری در این زمینه، نشست سهجانبه میان تاجیکستان، چین و افغانستان برگزار خواهد شد.
سفیر چین همچنین گفته است که تلاشها برای ساخت دهلیز واخان میان چین و افغانستان نیز ادامه دارد.
طالبان حدود یک سال پیش ساخت جاده در واخان بدخشان را آغاز کرده است تا این کشور را به چین وصل کند.
بر اساس آماری که طالبان منتشر کردهاند این جاده به طول ۵۰ کیلومتر ساخته خواهد شد و افغانستان را به ایالت سین کیانگ چین وصل میکند.
این اولینبار است که مقامهای چین از اتصال افغانستان به ایالت سین کیانگ از طریق جاده موافقت نشان داده است.
چین پیش از این به دلیل فعالیت شماری از شبهنظامیان اویغور در بخشهای از افغانستان، نگران اتصال زمینی با افغانستان بود و علاقهای به گشایش مسیر واخان نداشت.
اما حالا به نظر میرسد که چین تضمینهای لازم را از طالبان دریافت کرده است و نگرانیهای امنیتیاش از این ناحیه برطرف شده است.
اینها بخشهای از تازهترین تلاشهای طالبان و چین برای افزایش میزان مبادلات اقتصادی و تجاری میان دو کشور است.
اما چین پس از تسلط طالبان بر افغانستان، بزرگترین قرارداردهای اقتصادی را با این گروه امضا کرده است و از جمله قراردادهای استخراج بخش بزرگی از معادن افغانستان را بدست آورده است.
«تعاملات گسترده سیاسی»
همزمان با افزایش مبادلات اقتصادی میان طالبان و چین، روابط سیاسی دو طرف نیز در حال گسترش بوده است.
پس از خروج نیروهای آمریکایی و تسلط طالبان، چین از جمله قدرتمندترین کشورهای جهان بود که حضور خود در افغانستان را حفظ کرد و سفارت خود را فعال نگهداشت.
چین در دومین گام، سفیر رسمی به کابل فرستاد و سفیر این کشور اولین و تنها سفیر یک کشور خارجی است که اعتبارنامه خود را به رییسالوزرای طالبان تسلیم کرده است.
سومین گام چین در راستای گسترش تعامل سیاسی با طالبان پذیرش رسمی سفیر این گروه بود.
شی جین پینگ، رییسجمهور چین در یک مراسم رسمی، در کنار سفرای سایر کشورها، اعتبارنامه سفیر طالبان را نیز پذیرفت و به این ترتیب چین تبدیل به اولین کشور جهان شد که رسماً سفیر طالبان را پذیرفته است.
طالبان این اقدامات چین را به معنای «بهرسمیت شناسی» تعبیر میکنند، اما مقامهای چینی تا اکنون چین تعبیری را در مورد حکومت سرپرست طالبان استفاده نکردهاند.
مجموعهای از تعاملات سیاسی و مبادلات و توافقات اقتصادی و تجاری با طالبان، باعث شده است که حضور چین در افغانستان افزایش چشمگیر یابد و این کشور به نحوی به بزرگترین شریک سیاسی و اقتصادی طالبان تبدیل شود.
طالبان در حال حاضر که از سوی هیچ کشور جهان به رسمیت شناخته نشده است، نیازمند چنین شریک قدرتمند از نگاه سیاسی و اقتصادی است و آن را یک فرصت برای تداوم قدرت و حاکمیت خود میدانند.