واکاوی اصلاح بورس چهارشنبه

دنیای اقتصاد . ۱۴۰۳/۹/۱،‏ ۰:۱۹


دنیای‌اقتصاد- محمد نعمت‌زاده : آخرین روز معاملاتی هفته، چهارشنبه با ریزش ۱۲‌هزار‌واحدی شاخص‌کل بورس و افت ۳‌هزار و ۵۰۰‌واحدی شاخص هموزن همراه بود. برخی از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه، ریزش قابل‌توجه و نسبتا بالای بورس امروز را صرفا یک اصلاح و نفسگیری بازار برای ادامه روند صعودی می‌دانند و برخی دیگر نیز علت ریزش را واکنش بورس به احتمال صدور قطعنامه‌‌‌‌‌‌‌ بین‌المللی علیه ایران ارزیابی می‌کنند.

شاید اصلاح امروز بازار طبیعی بوده و شنیده‌شدن اخبار احتمالی مبنی‌بر ایجاد فشار اقتصادی به ایران صرفا کمی به اصلاح امروز شدت وارد کرد.  البته احتمال صدور قطعنامه علیه ایران بالا نیست و جدیت تاثیر این خبر بر بازار سرمایه را کم می‌کند.  باید دید در هفته آینده و روزهای آتی، وضعیت تنش‌های سیاسی و نظامی برون‌‌‌‌‌‌‌‌‌مرزی چگونه خواهد بود. با توجه به وضعیت مبهم سیاست خارجه و انتشار اخبار مثبت در مورد صنعت خودرو، شاید توجه به سرمایه‌گذاری در طلا و صنعت خودرو خالی از لطف نباشد.

در این هفته و روزهای گذشته، بسیاری از مسوولان و سیاستگذاران موافقت و حمایت خود را مبنی‌بر حمایت از صنعت خودرو و عرضه محصولات این صنعت در بورس‌کالا بیان کردند اما سوال بسیاری از سرمایه‌گذاران این است که چرا به‌رغم حمایت‌های رئیس‌جمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی، خودرو در بورس‌کالا عرضه نمی‌شود تا بخشی از زیان انباشته این صنعت که در سالیان گذشته بر دوش این شرکت‌ها تجمیع‌شده، جبران شود؟به احتمال زیاد، اختلاف‌نظر میان ارکان، به‌خصوص وزارت امور اقتصادی و دارایی و  وزارت صنعت، معدن و تجارت، نیازمند پیگیری و زمان است تا این اختلاف برطرف شود و به یک اجماع‌نظر درخصوص حل و ایجاد یک راهکار برای رفت مشکلات این صنعت شویم، چراکه تداوم بقای این صنعت با وجود مداخلات قیمتی امکان‌پذیر نخواهد بود، البته افزایش نرخ محصولات خودرویی دو شرکت بزرگ خودروساز شاید بتواند بخشی از زیان را جبران کند، اما مساله نرخ‌گذاری دستوری را همچنان به‌عنوان یک مانع پیش‌روی شرکت‌ها از بین نمی‌برد.

بورس به سمت نمادهای کوچک حرکت می‌کند

فرهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه، با  ارزیابی شرایط بازار، گفت: در بورس روز چهارشنبه بعد از رشد بیش از 10درصدی شاخص‌کل در ماه آبان، بازار در واکنش به ریسک‌های سیاسی مطرح‌شده با فشار فروش و عرضه همراه شد، هرچند که خریداران هم در بسیاری نمادها پرقدرت ظاهر شدند. وی بازار سرمایه هفته پیش‌رو را این‌گونه ارزیابی کرد و گفت: در هفته بعد با انتشار گزارش حسابرسی‌شده 6ماهه شرکت‌ها که در گروه پالایشگاهی و بانکی می‌تواند متفاوت از گزارش‌های حسابرسی‌نشده باشد، همچنین تحولات بورس‌کالا که با اقبال به برخی محصولات روزهای داغی را سپری می‌کند، در کنار گزارش‌های ماهانه آبان‌‌‌‌‌‌‌ماه می‌تواند سمت‌‌‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌‌‌سوی بازار و نمادها را مشخص کند.

رشد دلار نیما، سبب رشد سود و حاشیه سود شرکت‌ها خواهدشد و به‌نظر می‌رسد که بازار سرمایه بعد از این رشد، سرمایه و نقدینگی‌ از شرکت‌های بزرگ به سمت شرکت‌های کوچک حرکت خواهد‌کرد و تمایل آن به سمت نمادهای کوچک خواهد بود. صنعت نیروگاهی نیز با توجه به وضعیت ناترازی برق در کشور و افزایش نرخ و تسویه بدهی‌‌‌‌‌‌‌ها، فرصت رشد مناسبی دارد. ارزش معاملات خرد نشان می‌دهد؛ روزهای داغی برای بورس است، هرچند که ریسک‌های سیستماتیک همچنان پاشنه آشیل بزرگ بازار است که باعث تردید سرمایه‌گذاران در خرید سهام ارزشمند در بازار می‌شود.

 حسینی در مورد عرضه خودرو در بورس‌کالا گفت: در سال‌های اخیر و با رشد شتابان قیمت دلار و تورم تولیدکننده شرکت‌های خودروساز به دلیل قیمت‌گذاری دستوری با زیان‌های سنگینی مواجه شده‎ و در سمت مقابل هم مصرف‎کننده واقعی مجبور به خرید خودرو با قیمت‌های بسیار بالاتر‌ از قیمت فروش خودروسازان ‌شده‌است.

 در نیمه‌دوم سال‌1401 و بعد از تجربه موفق فروش سیمان در بورس‌کالا برخی محصولات خودرویی هم در بورس‌کالا به‌فروش رسیدند و نوید تحولات مثبتی برای شرکت‌های خودروسازی و سهامداران آن را می‌داد ولی با فشار ذی‌نفعان و واسطه‌‌‌‌‌‌‌های خودرو به‌یک‌باره بساط عرضه خودرو در بورس‌کالا برچیده شد. پس از آن به‌رغم تلاش‌های صورت‌گرفته از سوی سازمان بورس و اوراق‌بهادار، شورای‌رقابت و وزارت صنعت، معدن و تجارت، مانع از تداوم فروش در بورس‌کالا شده‌اند، اما اخیرا‌ تلاش‌هایی از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی و ریاست سازمان بورس و اوراق‌بهادار، در جریان است که مجددا خودرو به بورس‌کالا برگردد و در این مکان عرضه شود تا بخشی از زیان خودروسازان و این صنعت جبران شود و تحقق این امر مستلزم اجماع ارگان‌های تصمیم‌گیر در این حوزه است. به‌نظر می‌رسد با توجه به حمایت مجلس شورای‌اسلامی، این موضوع می‌تواند به‌صورت قانون تصویب و اجرایی شود.

چرا خودرو  در  بورس‌کالا عرضه نمی‌شود؟

آراد پورکار، کارشناس بازار سرمایه وضعیت بازار سرمایه را ارزیابی کرد و گفت: به‌نظر می‌رسد که ریزش بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی هفته، یعنی چهارشنبه، واکنش به قطعنامه‌‌‌‌‌‌‌های بین‌المللی نبود و بورس بعد از یک رشد تقریبا دو هفته‌ای نیاز به یک اصلاح داشت تا روند خود را ادامه دهد و از نظر تکنیکالی به یک مقاومت دو‌میلیون  و250 تا دو‌میلیون و 300‌هزار واحد رسیده‌است و به‌نظر می‌رسد پس از اصلاح و معامله میان سهامداران و سرمایه‌گذاران، بازار می‌تواند مجددا حرکت کند. به‌عنوان مثال در شاخص هموزن عدد 695‌هزار واحد را می‌توان به‌عنوان حدضرر درنظر گرفت تا پس از اصلاح به رشد خود ادامه دهد.

پورکار وضعیت هفته آینده بازار سرمایه  را ارزیابی کرد و گفت: در صورتی‌که شاخص هموزن به سطح زیر 695‌هزار واحد نرسد، امید به اهداف بالاتر وجود دارد و اگر شاخص هموزن به سطح زیر عدد مذکور برسد، احتمالا اصلاح عمیق‌تر و طولانی‌‌‌‌‌‌‌تر خواهد بود اما در وضعیت کلی در روند خللی ایجاد نمی‌کند تا پس از اصلاح، یک موج صعودی دیگر  را تجربه کند.  کارشناس بازار سرمایه در مورد عرضه خودرو در بورس‌کالا گفت: موضوع عرضه خودرو در بورس‌کالا، موضوعی است که سال‌ها، صنعت خودرو، اقتصاد کشور و فعالان بازار سرمایه با آن درگیر هستند. حتی بسیاری از مواقع که خودرو در بورس‌کالا عرضه می‌شد، اطلاعیه‌‌‌‌‌‌‌های عرضه صادر می‌شد اما پس از مدتی باطل می‌‌‌‌‌‌‌شده‌است.  به‌نظر می‌رسد هماهنگی با شورای‌رقابت و نهادهایی که در این تصمیم اثرگذار هستند، اهمیت دارد و سازمان بورس و اوراق‌بهادار با این نهادها درگیری داشته و به‌طور طبیعی این درگیری ادامه‌دار است و  زمانی‌که این درگیری حل شود، عرضه خودرو در بورس‌کالا را هم مشاهده خواهیم کرد.

مطالعه خبر در منبع

نظرات کاربران
    برای ارسال نظر، لطفا وارد شوید.